Ce ramane dupa Dragnea. Mizele amanarii de la CCR

Joi, 11 Aprilie 2019, ora 11:14
31372 citiri
Ce ramane dupa Dragnea. Mizele amanarii de la CCR
Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto/ Hepta.ro

Daca ne uitam la ce s-a intamplat miercuri si joi, asezand personajele zilei intr-un joc de poker, vedem cum au incercat acestea sa se pozitioneze, sa castige daca nu teren, macar un avantaj strategic, intr-un scenariu al santajului generalizat. Subteranele inca lucreaza, asa ca vom afla cine a avut cele mai eficiente carti odata cu decizia CCR, amanata si ea, la fel ca motiunea contra lui Tudorel Toader.

Sa revedem povestea zilelor de miercuri si joi, o poveste inceputa cu o motiune contra lui Tudorel Toader, o procedura de selectie a procurorului general al Romaniei si o sedinta a Curtii Constitutionale, care avea pe masa sesizarea lui Florin Iordache care, admisa, ar insemna pentru Liviu Dragnea relansarea puterii politice, avariata in ultimele luni in care a tot promis si nu a livrat.

Niciuna din toate acestea nu pare sa isi fi gasit o solutie.

Iata-ne, asadar, joi, cu Tudorel Toader ministru al Justitiei - asupra caruia ramane insa sabia motiunii nevotate -, cu Augustin Lazar procuror general si procedura de selectie reluata si cu judecatorii constitutionali inainte ca Romania sa ramana democratie functionala sau sa o ia pe calea iliberala. Decizia CCR a fost amanata pentru 19 aprilie.

Daca CCR nu s-ar fi pozitionat ca actor politic, judecatorii ar fi luat o decizie ferma.

Episoadele jocului:

1. Miercuri dimineata, Parlamentul lasa pe agenda motiunea simpla contra ministrului Tudorel Toader, care are in fata o zi plina. Imediat ce incheie urgentele, votul poate fi dat.

Avertismentul este intarit de Claudiu Manda, care anunta ca pesedistii trebuie sa voteze motiunea si, oricum, Tudorel Toader ar trebui sa isi dea demisia.

2. Tudorel Toader ajunge la audierile pentru functia de procuror general al Romaniei, detinuta de Augustin Lazar, care mai candideaza, alaturi de alti trei procurori, pentru un al doilea mandat. Nu intra la audieri, inainte de a-i transmite lui Liviu Dragnea cum sta in aceasta relatie de putere si santaj: dupa votul cu care sunt amenintat - spune Tudorel Toader printre randuri - pot lua decizia pentru procurorul general.

Putem intui ca, daca aceasta e costul, Augustin Lazar poate primi un al doilea mandat.

Sabia asta ramane deasupra PSD-ului, pentru ca Tudorel Toader decide sa joace in prelungiri si sa reia intreaga procedura de selectie.

3. Mingea ajunge la Curtea Constitutionala, a carei autoritate a devenit, in ultimii ani, mai degraba politica. Judecatorii CCR au in fata raportul judecatorului Lazaroiu, aproape de pensie, care ii indeamna - totusi, nu explicit - sa admita sesizarea facuta de Florin Iordache. Toata lumea stie, desigur, ca e vorba despre solutia lui Liviu Dragnea de a ramane in politica de prim-plan si inca intarit.

Sedinta nu e una simpla, sunt cinci judecatori - spune sursele consultate - care ar inclina balanta spre interesul lui Liviu Dragnea, dar nu reusesc sa impuna un vot. Se amana pentru joi, ora 10:00.

4. Cu un Tudorel Toader victorios de etapa, PSD amana, iarasi, votul pe motiune. Ministrul Justitiei profita de fereastra lui de putere si ii transmite lui Dragnea, din sedinta de guvern, ca o OUG e mai complicata decat o procedura de urgenta in Parlament.

5. Liviu Dragnea vede limpede ca a fost pacalit, dar are o scapare: se subtituie fatis Parlamentului si declara ca Parlamentul a fost pacalit de Guvern. Se refera seful PSD la OUG pe care Tudorel Toader nu si-a asumat-o.

E irascibil, anunta ca PSD l-a lasat din brate pe Toader, dar nimic nu arata la locul lui in tablou, in ziua in care si Tariceanu, seful politic al lui Tudorel Toader, se fotografiaza cu Pence.

5. UPDATE Joi dimineata, CCR a decis sa amane decizia. In PSD deja se fac calcule pentru o tranzitie de putere, dar partidul e atat de erodat intern de fricile lui Dragnea, incat s-ar putea ca istoria postdecembrista a ascensiunii acestui partid mamut sa se incheie.

Ce ramane dupa Dragnea

Parlamentul, Curtea Constitutionala, Ministerul Justitiei, institutia Procurorului General si Guvernul sunt in acest moment institutii folosite ca front de santaj intre politicieni care vizeaza exclusiv scopuri personale sau de grup.

Guvernarea tarii este confiscata si deturnata pentru a servi acestor interese, iar nota de plata va arata dramatic chiar si in scenariul cel mai bun, in care CCR intelege sa opreasca avantul Romaniei spre iliberalism.

Ce ramane dupa Liviu Dragnea, indiferent care va fi momentul caderii din putere a acestuia, este aceasta uzurpare institutionala, care a inceput cu PSD-ul si a continuat cu institutiile democratice ale statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#PSD motiune Toader Guvern CCR Dragnea , #condamnat