Ponta, despre "Legea tolerantei": Romania de sute de ani traieste in pace cu minoritatea si majoritatea

Luni, 28 Septembrie 2015, ora 17:24
2713 citiri
Ponta, despre "Legea tolerantei": Romania de sute de ani traieste in pace cu minoritatea si majoritatea
Foto: Captura B1 TV

Liviu Dragnea, presedintele interimar al PSD, care a depus un proiect de lege la Senat care prevede amenzi drastice pentru "defaimare sociala", si premierul Victor Ponta au vorbit luni dupa-amiaza pe marginea acestui proiect, afirmand ca, in realitate, este vorba despe "Legea tolerantei".

"Vreau sa aratam inca o data ca Romania de sute de ani traieste in pace cu minoritatea si majoritatea", a spus Victor Ponta, mentionand ca acest proiect de lege este, in fapt, un un "mesaj de normalitate".

Initiatorul proiectului de lege, Liviu Dragnea, s-a declarat surprins sa vada, dupa depunerea proiectului, opozitia unora si pe altii, erijati in "specialisti", cum "isi dau cu parerea", dupa cum s-a exprimat el.

"Este important (proiectul de lege - n. red.) pentru ca societatea romaneasca este una toleranta", a spus acesta. "De fapt, este vorba despre Legea tolerantei", a precizat el.

Pe Dragnea il supara "defaimarea sociala", asa ca a facut o lege cu amenzi uriase

Proiectul de lege depus de Liviu Dragnea presupune amenzi de pana la 30.000 de lei, daca "defaimarea sociala" vizeaza o persoana fizica, si de maxim 60.000 de lei, in cazul in care este vizat un grup social.

Proiectul de lege poarta titlul "Legea privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup" si prevede, printre altele, infiintarea unui departament special in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, precum si obligatia ca radioul si televiziunea publica sa difuzeze programe care promoveaza toleranta, iar scolile sa fie obligate sa adopte un "plan anual pentru implementarea actiunilor privind combaterea discriminarii".

In actul normativ se precizeaza ca prin defaimare sociala se intelege fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la o categorie de persoane, "care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, apartenenta politica, orientare sexuala, origine sociala, dizabilitati, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA".

Persoana care se considera defaimata se poate adresa instantei de judecata pentru a cere acordarea de despagubiri sau anularea situatiei create prin discriminare fie in termen de 3 ani de la data savarsirii faptei, fie "de la data la care persoana interesata putea sa ia cunostinta de savarsirea ei".

Pe de alta parte, inspectoratele scolare judetene si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti vor fi obligate sa organizeze anual pentru cadrele didactice cel putin un curs in domeniul drepturilor omului si promovarii tolerantei, iar Guvernul va fi obligat sa prezinte cel putin o data pe an o analiza a stadiului implementarii masurilor privind promovarea drepturilor omului, demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup la nivelul administratiei publice.

De asemenea, consiliile judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti vor fi insarcinate anual cu elaborarea unui plan similar, si orice angajator cu cel putin 50 de angajati va include in Regulamentul de organizare si functionare un set de reguli privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminarii si promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup.

Traian Basescu, amendat pentru discriminarea rromilor - a pierdut procesul cu CNCD

In cadrul Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii se va infiinta Departamentul pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei, care, printre alte atributii, va putea acorda diplome si distinctii anuale institutiilor mass-media care s-au remarcat prin promovarea demnitatii umane si tolerantei.

In expunerea de motive, Liviu Dragnea arata ca finantarea acestui departament pentru o perioada de 5 ani se ridica la 2.993.060 lei, suma care include finantarea a 10 posturi in cadrul departamentului, chirie, cheltuieli cu mobilier, birotica si echipamente.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Ponta lege defaimare sociala, #Ponta legea tolerantei, #Dragnea proiect lege toleranta, #Dragnea Legea tolerantei, #Dragnea proiect lege defaimare sociala , #PSD