Mi-i aduceti pe toti la vot, bai, ii legati, ii luati in brate...

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 27 Martie 2017, ora 14:50
17482 citiri

Titlul preia o parte din ce-i spunea Liviu Dragnea, in ziua referendumului din 2012, unui anume Valentin Boboc. Acesta raspundea solicitarii de a mobiliza trupele USL cu cateva cuvinte memorabile: "da, sefu', toti ii am peste tot!". Ideea e clara: cetateanul era fortat sa voteze suspendarea presedintelui.

Conversatia a fost inclusa in dosarul care a condus la condamnarea sefului PSD pentru frauda electorala. Ea a fost publicata de gazete in 2013 si reluata zilele trecute. Cum se explica interesul pentru o discutie, veche de cinci ani, dintre doi pesedisti?

Totul a pornit acum de la Boboc. Care a devenit intre timp deputat, in judetul de unde vine si liderul PSD. E chiar la al doilea mandat. Saptamana trecuta, el a starnit atentia publicului comparand lupta impotriva coruptilor cu "eliminarea burghezo-mosierimii" din anii 50. Alesul teleormanenilor a explicat ca Romania e "o dictatura de tip sud-american", cu un "climat politic marcat de santaj, tensiune si teroare", intrucat coruptii nu exista, ci sunt "inventati de masina de propaganda a sistemului".

Nu-i prima data cand un politician, pesedist sau nu, se victimizeaza. Boboc nu e singurul care compara situatia politica de astazi cu apogeul terorii totalitare. Nu doar PSD incearca sa nege realitatea coruptiei invinuind un "sistem" anonim sau propaganda adversarilor. Interlocutorul lui Dragnea din 2012 e departe de a fi original, atunci cand denunta practici comuniste, chiar daca partidul sau nu a condamnat vreodata regimul cazut in 1989.

Dar daca nimic nu e nou, de ce sa vorbim despre Boboc si cei ca el? Problema e tocmai aceea ca a devenit banal ca auto-victimizarea agresiva sa fie parola care deschide usa spatiului public, daca nu chiar a celebritatii. Putini par sa se mai mire ca, de fapt, hotul striga hotii!

Cum putem restabili ordinea lucrurilor? Multi dintre politicienii de buna credinta se balbaie. Pana si Curtea Constitutionala ezita sa dea un raspuns. Deunazi, judecatorii au amanat din nou judecata intr-un caz legat tocmai de condamnarea lui Dragnea despre care era vorba mai sus. Pe rol se afla intrebarea: ingaduie Constitutia accesul in guvern, dupa ce esti condamat penal?

Ca sa justifice amanarea unui raspuns, Valer Dorneanu a facut o gafa uriasa. El a spus ca asta ar fi "cea mai grea solutie pe care am avut-o de dat pana acum, pentru ca problemele sunt mai ales de apreciere politica".

Reactia e de doua ori gresita. Intai de toate, fiindca ea lasa sa se inteleaga ca la CCR s-ar face judecati partizane. Apoi, fiindca insusi Dorneanu a fost un om de vaza in PSD. Putini sunt cei care mai pot sa creada ca exista o dreapta masura, daca nici la intrebarea "poate fi premier un ins condamnat?" raspunsul nu vine imediat...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#CCR amana decizie Dragnea condamnat premier, #Dragnea condamnat frauda referendum , #PSD