Guvernul Grindeanu a fost demis, PSD cauta un nou premier. Iata primele reactii dupa ce motiunea a trecut

Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 18:20
40494 citiri
Guvernul Grindeanu a fost demis, PSD cauta un nou premier. Iata primele reactii dupa ce motiunea a trecut
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Guvernul Grindeanu a fost demis miercuri, de propriul partid, prin motiune de cenzura in urma conflictului iscat intre Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu. Motiunea a trecut cu 241 de voturi pentru. Se pare ca parlamentarii minoritatilor nationale au facut diferenta, avand in vedere ca au fost singurii din Opozitie care au participat la vot.

La scurt timp dupa votul pe motiunea de cenzura, premierul Grindeanu a spus ca a vrut sa renunte la functie dupa Ordonanta 13, adica la sfarsitul lunii ianuarie, insa a ramas in fruntea Guvernului la rugamintea colegilor din CEx. Premierul a evitat insa sa raspunda mai multor detalii solicitate de jurnalisti.

Apoi, Liviu Dragnea a sustinut si el o conferinta de presa in care a declarat ca se gandeste la patru propuneri de premier - si barbati, si femei. In plus, a spus ca Grindeanu si Ponta "categoric nu" se mai afla in PSD. Liderul social-democratilor a evitat raspunsurile atunci cand jurnalistii i-au semnalat ca PSD si ALDE nu ar fi avut majoritate la vot, fara deputatii minoritatilor nationale.

PSD si ALDE urmeaza acum sa gaseasca un nou premier care sa fie acceptat de presedintele Klaus Iohannis, dupa care sa-si faca echipa guvernamentala. Seful statului deja a anuntat ca luni cheama partidele la Cotroceni pentru consultari.

La inceputul saptamanii, Liviu Dragnea spunea ca discutiile despre un nou guvern vor incepe imediat dupa motiune, iar de data aceasta o sa propuna mai multe variante de premier, pentru ca si acum il "ustura" decizia unei singure propuneri.

Vezi cum s-au desfasurat dezbaterea si votul in plen la motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai noi evolutii de pe scena politica:

18:05 - Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat la Realitatea Tv ca pana vom fi chemati la Cotroceni, liberalii vor decide care e propunerea lor de premier. "PNL e pregatit in orice moment sa-si asume raspunderea guvernarii, dar nu vom accepta orice conditii (...). Obiectivul nostru e ca tara sa nu mai fie condusa de PSD", a spus Orban.

17:26 - "Am scapat de Grindeanu, acum e nevoie sa fie trimis la plimbare Dragnea", scrie pe Facebook europarlamentarul Cristian Preda.

17:14 - Tariceanu a incheiat declaratiile, fara a indica vreun nume pentru viitorul Guvern.

17:06 - Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, sustine declaratii:

- Am incercat pana in ultimul moment sa gasim o solutie politica pentru a evita votul in plen, daca premierul in functie si-ar fi prezentat demisia.

- L-am instiintat pe presedinte de rezultatul votului. Luni vor fi organizate consultarile pentru desemnarea noului ministru si formarea unui nou guvern.

- Au fost si accidente la vot, dar ceea ce conteaza este rezultatul final.

- Remus Borza a spus ca a fost la discutii cu dl Grindeanu si i s-a propus functia de ministru al Energiei si eu l-am intrebat "cine te-a pus pe lista parlamentara de ai ajuns deputat? Te-a pus dl Grindeanu cumva?".

- O sa avem o majoritate prin care sa ne sustinem obligatiile de sustinere a Guvernului. S-a vazut azi ca exista majoritate, a fost un vot clar.

Ce se intampla cu posturile de ministi ai ALDE?

- Nu s-au discutat chestiuni referitoare la viitorul prim-ministru, la structura Guvernului. Nu inseamna ca luni vom avea si definita structura Guvernului.

- Nu vreau sa intru in asemenea speculatii, pentru ca nu ne-au preocupat.

- Dl Tudorel Toader nu este sustinut de ALDE si nu este pe "cota" care revine ALDE.

- Nu este momentul sa facem evaluari individuale. Chiar nu cred ca ar fi corect sa fac evaluarile individuale.

- Nu am contactat niciun parlamentar PNL.

- Domnul Ludovic Orban vorbeste fara sa gandeasca. Vorbeste gura fara el.

- Nu am discutat cu conducerea UDMR in privinta continuarii acordului.

- Vom merge la consultari cu PSD, cu o singura propunere de premier.

- N-avea rost sa facem discutii referitoare la nume, la portofolii.

16:58 - Ministrul demisionar al Internelor, Carmen Dan, sustine ca "motiunea de cenzura votata astazi de 241 de parlamentari nu a fost motiunea coalitiei PSD-ALDE impotriva propriului guvern".

16:57 - Fostul premier Victor Ponta a publicat pe Facebook o serie de "impresii 'la cald'", dupa votul pe motiunea de cenzura.

"In loc sa mearga spre viitor PSD s-a intors intr-un trecut de care eu nu ma pot atasa. (...) Voi ramane alaturi de Sorin Grindeanu ca si Secretar General pana la votarea noului Guvern - imediat dupa acest moment imi voi relua activitate de deputat de Gorj. (...) Nu am vrut sa plec din PSD (mai ales in asemenea conditii) dar accept decizia Conducerii - si sunt convins ca pentru mine exista viata, inclusiv politica, si dincolo de PSD / le multumesc insa tuturor membrilor, simpatizantilor si votantilor PSD alaturi de care am activat si am luptat timp de peste 15 ani.

(...) De azi PSD = Liviu Dragnea. (...) S-au promis zeci de functii de ministri, avantaje politice si materiale, plus amenintari si linsaje publice de la jurnalistii 'prietenei' fara precedent! Conducerea PSD a instituit un control politienesc fara precedent asupra modului in care au votat parlamentarii", a scris pe Facebook Victor Ponta.

16:45 - Motiunea de cenzura si rezultatul votului au fost publicate in Monitorul Oficial.

16:40 - Fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna spune ca ziua de miercuri a fost "o zi bizara pentru democratie".

16:33 - Deputatul ALDE Remus Borza, care va fi exclus din partid pentru ca a votat impotriva motiunii, a adus noi explicatii: "Am votat la vedere, conform directivelor partidului. Si, evident, am votat impotriva motiunii de cenzura".

16:30 - Societatea civila a anuntat ca vrea consultari cu Iohannis inainte sa numeasca un nou premier.

16:28 - Sorin Grindeanu a postat un mesaj de multumire si pe contul sau de Facebook, in care a subliniat inca o data ca "PSD nu inseamna Liviu Dragnea. PSD nu inseamna nici Sorin Grindeanu".

16:25 - Europarlamentarul PNL Daniel Buda spune ca "Liviu Dragnea, 'sinucigasul PSD', nu trebuie lasat sa isi bata joc de Romania!".

"Ceea ce se intampla in aceste zile in Romania este o situatie demna de Cartea Recordurilor: prima motiune de cenzura depusa de un partid impotriva propriului Guvern", a scris pe Facebook Daniel Buda.

16:23 - Conferinta de presa a lui Dragnea s-a incheiat, dupa 20 de minute.

16:03 - Liviu Dragnea sustine o conferinta de presa:

Urmariti aici, in format LIVE TEXT, declaratiile lui Liviu Dragnea

- Astazi, prin votarea motiunii de cenzura, Romania a intrat in normalitate. A fost o actiune politica asumata de catre PSD si ALDE.

- Pentru noi a ramas si va ramane cel mai important programul de guvernare.

- Este bine ca PSD a iesit azi mai intarit.

- Aceasta incercare a unui mic grup de cetateni de a prelua prin forta guvernarea a esuat.

Intrebari

Mai este majoritate stabila in Parlament pentru PSD si ALDE?

- Majoritatea este mai mare decat minoritatea. Am reusit sa avem o majoritate calificata pentru a trece motiunea de cenzura.

- Nu se pune problema sa nu avem majoritate.

- Duminica dupa-amiaza vom avea o intalnire cu grupurile parlamentare, pentru a avea o discutie finala si cu colegii parlamentari, iar luni sa mergem cu o propunere la presedintele Iohannis.

- Sunt convins ca, luni, presedintele Iohannis va accepta propunerea noastra.

- Ma asteptam ca premierul sa-si prezinte demisia.

Ce se intampla cu cei care au votat impotriva motiunii?

- Nu se mai intampla nimic, din partea noastra. Dl Grindeanu nu mai este membru PSD. Sa fie atent la cei cu care s-a aliat.

Victor Ponta si Sorin Grindeanu mai fac parte din PSD?

- Raspunsul este "nu".

Este posibil ca propunerea de premier sa fie de stanga din afara partidului?

- Nu cred. Eu am 4 propuneri - si domni, si doamne. Nu incepem sa discutam ping-pong cu posibile nume de premier.

V-ati pus demisia pe masa?

- Se faceau solicitari din partea unor tineri din Palatul Victoria. I-am intrebat pe colegi daca este cazul. Au spus ca nici vorba.

- Vreau sa-mi cer iertare tuturor romanilor pentru greseala pe care am facut-o. Cred ca trebuia sa discutam mai mult despre propunerea de premier.

V-ati gandit ca presedintele Iohannis ar putea sa-l numeasca pe premierul Grindeanu?

- Nu m-am gandit la asta.

- Regret informatiile neadevarate care au iesit in presa.

La ce presiuni va refereati?

- Unii dintre colegi au fost amenintati cu dosare, daca voteaza motiunea de cenzura. Nu stiu daca cei care ii amenintau se bazau pe ceva.

I-ati cerut dlui Grindeanu sa nu dea Ordonanta 14?

- Care ordonanta?

De abrogare a Ordonantei 13.

- Categoric nu. Sper ca nu a spus lucrul acesta.

Sorin Grindeanu a spus ca v-ati luptat cu sistemul pentru Ordonanta 13. Si ca ati jucat tenis cu sistemul pentru Ordonanta 13.

- Aceste declaratii chiar nu le-am inteles.

Foto: Ziare.com

15:41 - Ministrul demisionar al Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a fost intrebat daca motiunea de cenzura a trecut cu ajutorul votului minoritatilor nationale. "Nu, pentru ca am avut un vot peste chiar si fara minoritati", a spus fostul primar al Craiovei, potrivit Agerpres, in conditiile in care 15 dintre cei 17 deputati ai minoritatilor au votat la motiunea de cenzura, iar aceasta a trecut cu doar 8 voturi peste minimul necesar.

15:40 - Continua reactiile pe Facebook, dupa votul pe motiunea de cenzura. Iata cateva dintre acestea:

Europarlamentarul PNL Cristian Busoi: "Coalitia PSD-ALDE nu mai are majoritatea. Este o realitate politica. Au doar o majoritate cojuncturala, produsa ca urmare a unui efort politic disperat de a asigura o oaste parlamentara de stransura contra propriului guvern".

Deputatul USR Nicusor Dan: "Votul de astazi din Parlament arata ca exista in continuare o majoritate de guvernare favorabila lui Liviu Dragnea, deci favorabila implicit coruptiei si subrezirii statului de drept".

Deputatul PNL Costel Alexe: "Dincolo de premiera rusinoasa de a-ti asasina politic propriul Guvern, astazi am asistat la o serie de actiuni si evenimente care nu fac cinste unui demnitar sau lider de partid. Incoltit si disperat, Liviu Dragnea a calcat pur si simplu in picioare demnitatea propriilor lui colegi, fortandu-i sub amenintarea exculderii sa voteze la vedere".

Deputatul PNL Glad Varga: "Nu contabilizez cine a castigat, dar stiu singur cine a pierdut: Romania".

Europarlamentarul Monica Macovei: "Trocul Dragnea: blocarea tarii vs. propriul dosar penal. Nominalizarea unui premier fidel lui Dragnea este o amenintare la adresa anticoruptiei si justitiei".

Deputatul USR Ionut Mosteanu: "Cu maghiarii nu i-a mers lui Dragnea. I-a mers insa cu reprezentantii armenilor, grecilor, rutenilor, croatilor, bulgarilor si ai altor minoritati. Coalitia PSD-ALDE a aratat ca nu are majoritate parlamentara. A fost 'salvata' de minoritati. Presedintele Iohannis isi face incalzirea".

Fostul ministru Daniel Constantin: "De astazi, majoritatea parlamentara poate fi pusa sub semnul intrebarii, cele 241 (inclusiv minoritatile nationale) de voturi fiind obtinute printr-un santaj nemaivazut in politica. In acest moment, PSD si ALDE nu mai au majoritate fara minoritatile nationale".

Deputatul PNL Florica Chereches: "S-a dovedit inca o data ca minciuna are picioare scurte. Daca pana ieri Dragnea si PSD sustineau ca vor exista si parlamentari PNL care vor vota motiunea, iata ca PNL a dat dovada de coloana vertebrala si nici un parlamentar al Partidului National Liberal NU a votat."

15:29 - Premierul Grindeanu a incheiat conferinta de presa, asteptam sa inceapa declaratiile lui Liviu Dragnea.

15:02 - Sorin Grindeanu sustine primul declaratii de presa:

- Le multumesc celor care mi-au fost alaturi mie si celor de langa mine. Energia lor mi-a dat puterea sa trec cu capul sus prin aceste zile complicate pentru Romania.

- O sa-mi fac datoria pana la capat, pana cand tara va avea un guvern functional.

- Sper ca votul de azi, din Parlament, sa nu fie o mare greseala, iar PSD sa numeasca viitorul premier. Important este sa iesim din acest blocaj si sa transmite investitorilor si cancelariilor din lumea intreaga ca Romania ramane un mediu stabil si predictibil.

- Romanii sa simta cat mai putin efectele crizei politice. PSD nu inseamna Liviu Dragnea, nici Sorin Grindeanu.

- Voi ramane in PSD, care nu trebuia sa treaca prin asemenea incercare, sa-si dea jos propriul guvern, pentru ca asa vrea un singur om. Sper ca in 6 luni de zile sa nu ajungem intr-o situatie similara, Romania nu ar merita asa ceva.

- Le multumesc tuturor ministrilor. De asemenea, ii multumesc lui Victor Ponta, apreciez foarte mult ca a fost alaturi de mine in aceste zile. Am facut ceea ce cred in continuare ca este mai bine. Am ales calea cea mai grea - sa nu accept functii, sa nu accept compromisuri, sa nu fac intelegeri mai mult sau mai putin oculte, sa nu ma rog de nimeni, sa nu negociez cu nimeni.

Intrebari

Despre voturile minoritatilor si majoritatea PSD - ALDE: Vor fi probleme la numirea unui nou premier?

- Toata aceasta nebunie politica s-ar putea sa duca la pierderea guvernarii de catre PSD si de catre coalitie. Cei care le-au facut vor trebui sa raspunda, daca acesta va fi scenariul viitor.

- Sunt de 21 de ani in PSD, nu ma schimb peste noapte, nu schimb partidul asa cum unii au facut acest lucru. Asta este datoria fiecaruia dintre noi, in primul rand fata de noi si dupa aceea fata de altii.

Ce ati discutat inainte de motiune cu presedintele PSD?

- Fiecare dintre noi si-a exprimat punctele de vedere - eu ca nu renunt decat in conditiile anuntate.

Cum va arata viitorul premier?

- Nu as vrea sa speculez. Mie mi-a intarit aceasta parere pe care o aveam inclusiv discursul de azi din Parlament al dlui presedinte Liviu Dragnea - ca el a castigat alegerile, ca el putea sa ajunga (premier - n.red.), dar nu s-a putut.

Ati discutat cu presedintele Iohannis dupa vot?

- Da.

Ne puteti spune...?

- Nu.

Victor Ponta ramane in functie?

- Va ramane pana la sfarsitul mandatului.

Va asteptati ca cei care au votat pentru sustinerea Guvernului sa fie exclusi din partid?

- Nu vreau sa speculez, este foarte bine ca se organizeaza acest CEx in acest weekend, rapid. Poate asa cei carora li s-au promis functii o sa vada adevarul, daca va fi o decizie transparenta. M-as bucura sa fie asa, sa voteze la vedere absolut toate nominalizarile.

Ce ati simtit in momentul in care ati vazut ca ministrii voteaza impotriva propriului guvern?

- Eu cred ca a fost un vot impotriva lor. In momentul in care vii si arati ca tara e pe fagasul corect, avem cea mai mare crestere economica, inseamna ca s-au facut lucruri bune. Faptul ca vii si nu-ti sustii acele lucruri bune care s-au facut, pentru mine e un mare semn de intrebare. Daca tot e asa de mare incredere, de ce sa fie votul controlat?

- Au fost vreo 4 randuri de controale, pana sa ajungi la urna de vot.

Acesti ministri care au votat impotriva lor ar trebui sa se regaseasca si in viitorul Guvern?

- Daca as fi in locul dlui Dragnea, nu i-as mai pune.

Cu cine v-ati intalnit la Vila Lac 1? Cine pe cine a sunat - dvs pe Iohannis sau invers?

- La Vila Lac 1 m-am intalnit cu Victor Ponta si cu parlamentari din Timis, Caras...

- Eu l-am informat pe presedinte despre votul din Parlament, dupa care am avut o discutie telefonica. Informarea a plecat de la mine catre presedinte, prin sms.

Ce functie v-a fost oferit pentru a va da demisia?

- Am preferat sa aleg aceasta cale, pentru ca o consider in continuare calea corecta pentru Romania. Calea usoara pentru mine ar fi fost sa gasesc aceasta solutie de compromis, sa ma inteleg cu cei care mi-au propus. N-as fi fost corect fata de mine, Sorin Grindeanu, prim-ministru al Romaniei.

- Raman in aceasta functie, important pentru mine este sa guvernam, sa avem grija de viitorul tarii. Imi doresc ca viitorul premier sa fie membru PSD.

Cel mai mare regret ramane Ordonanta 13?

- As fi dat in mod sigur Ordonanta 14. Pana a se ajunge acolo, probabil ca puteau fi facute alte lucruri. Am spus si azi in Parlament ca eu chiar am crezut ce mi s-a spus - ca o sa am in dreapta mea un prieten care ma va ajuta. Am venit de la Timisoara din postura de presedinte de CJ. Am fost chemat sa ocup aceasta functie si primul meu raspuns a fost "nu", pentru ca aveam foarte multe lucruri de facut la Timisoara, impreuna cu echipa de acolo.

- Am cedat acestor rugaminti ale colegilor, rugaminti venite din dorinta de a nu se pierde acele milioane de voturi pe care PSD le-a pierdut in alegeri. Am inteles acel lucru.

- Sunt interesante niste etape dupa ordonanta. Am spus mai multor colegi din partid ca eu vreau sa renunt, ca nu e normal sa mai raman, cu rugaminti ale aceluiasi CEx, in unanimitate - 'Nu, aveti sustinerea'. Si atunci am inteles iarasi ca este de datoria mea sa raman, pentru ca altfel tot ceea ce gandisem, ca program guvernamental, exista riscul sa nu fie pus in practica.

Cand veti face public toate raspunsurile la ce s-a intamplat in acea seara? Au ramas foarte multe semne de intrebare.

- Am venit aici si am facut anuntul despre Ordonanta 14. Nici acea conferinta de presa nu a fost simpla, cu sute de mii de oameni in fata. Nu poti sa faci conferinta de presa de pe scari si din alta parte.

V-a cerut dl Dragnea sa nu dati Ordonanta 14?

- Astazi nu detaliem.

Ce sfaturi aveti pentru Dragnea in relatia cu noul premier?

- Imi doresc sa fie de la PSD viitorul premier, dar ramane de vazut.

- Mi-as dori de la relatia Liviu Dragnea - stiu vreo 5 to be elected premieri, sa nu existe agende si scopuri ascunse. Pentru ca am avut aceasta senzatie in ultima luna, cand de fapt mi s-a si spus: 'Tu chiar nu stiai ca e un guvern de sacrificiu?' Nu! Si cred ca mi-am facut treaba si mare parte din ministri si-au facut treaba, dovada sunt rezultatele economice.

- Si pana cand dl Dragnea nu va intelege ca primul ministru este al Romaniei, al Romaniei, nu este un prim-ministru al Romaniei...

- Nu vreau sa raspund la toate atacurile si la tot ce s-a intamplat in ultimele zile asupra mea si asupra apropiatilor. Am reusit sa rezist la aceste atacuri. Trecand acest moment, nu o sa raspund acum.

- In mod sigur, zilele urmatoare o sa merg la Timisoara, sa-mi vad familia.

Ce statut aveti in PSD?

- Nu-mi este clar, ca disparuse Statutul PSD de pe site, hartia nu venise de la Timis.

Va este teama ca s-ar putea razbuna in vreun fel apropiatii lui Dragnea?

- La mine, marea problema a fost tocmai aceasta, ca nu aveau cu ce. Eu sper sa nu, fata de apropiatii mei si fata de cei care si-au declarat pe fata sustinerea fata de mine si fata de ceilalti. Cred ca s-a depasit acest moment, desi nu sunt foarte sigur. De ce sunt sigur - ca nu s-a depasit momentul fricii, de care aminteam si la Timisoara, si azi in Parlament.

Ati spus despre agende ascunse.

- O agenda ascunsa ar putea fi cea legata de faptul ca si urmatorul prim-ministru sa stea tot 5 luni, pana cand scoatem o evaluarea care nu are legatura cu realitatea, organizam chestiuni la fel ca si pana acum si dam jos propriul guvern. Asta ar fi o agenda ascunsa, de care unii dintre colegii mei nu erau informati.

Ce ar castiga?

- Credeti ca eu trebuie sa raspund sau cei care au facut-o.

Despre procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi. Va simtiti o tinta?

- Cred ca Ministerul Justitiei si ministrul trebuie sa vada. Te simti tinta in momentul in care te simti vinovat. Te simti in momentul in care te simti ca ai facut anumite lucruri ilegale.

Care ar fi primul sfat pe care l-ati da viitorului premier?

- Sa nu creada in prietenia cu Liviu Dragnea.

14:54 - Televiziunile de stiri anunta ca si premierul Sorin Grindeanu face declaratii de presa.

14:49 - "Dragnea si Tariceanu, ati pierdut! Fara voturile minoritatilor, motiunea de cenzura nu ar fi trecut. Alianta PSD-ALDE a pierdut majoritatea. Deci, este normal sa piarda si guvernarea", a scris pe Facebook Traian Basescu.

14:47 - Catalin Predoiu atrage atentia ca PSD si ALDE nu mai au majoritate in Parlament, subliniind ca 15 voturi pro-motiune au venit de la deputatii minoritatilor nationale.

14:44 - Deputatul PMP Ionut Simionca acuza ca "rezultatul voturilor de astazi dovedeste ca o gasca din PSD a fost mai puternica, nimic altceva, reusind sa convinga ministri sa voteze impotriva lor si sa influenteze votul minoritatilor nationale, fara de care auto - motiunea de cenzura nu ar fi trecut".

14:43 - Fostul presedinte UNPR Valeriu Steriu ii da replica lui Dragnea, dupa ce acesta a spus ca PSD a renuntat la "alianta toxica cu UNPR".

14:42 - Calin Popescu Tariceanu sustine ca scrisoarea cu rezultatul motiunii de cenzura a fost trimis presedintelului Klaus Iohannis.

14:40 - Liviu Dragnea, presedintele PSD, va face declaratii incepand cu ora 15.

14:37 - Fostul presedinte PNL Alina Gorghiu spune ca am asistat la o "premiera istorica": "Guvernul PSD dat jos de PSD! Nimic mai ilar, nimic mai penibil! Si-a facut hatarul Liviu Dragnea".

14:29 - La PSD si ALDE urmeaza o sedinta de urgenta.

14:20 - Deputatul PNL Daniel Fenechiu scrie, pe Facebook, ca "pe Dragnea l-au salvat 12 deputati de la minoritatile nationale si 2 de la PMP".

14:18 - Senatorul USR Mihai Gotiu spune ca au fost 223 de voturi la vedere, pentru motiune, iar diferenta ar fi fost data de minoritatile nationale.

"Am vazut ex-ministri din Cabinetul Grindeanu, precum Lia Olguta Vasilescu, Constantin Valeca, Florian Bodog, Melescanu care au votat impotriva guvernului din care au facut parte. Implicit, impotriva propriei activitati", a scris pe Facebook Mihai Gotiu.

14:16 - Fostul ministru al Justitiei Florin Iordache a refuzat sa spuna daca membrii PSD care au votat in Parlament vor fi exclusi.

"Am invatat ca avem colegi care isi inchipuie ca, atunci cand ocupa o functie printr-un vot al colegilor, e a lor", a mai spus Iordache, adaugand ca PSD-istii vor merge in fata presedintelui Iohannis "cu o propunere de nerefuzat".

14:14 - Surse din PSD sustin ca Florin Georgescu este cel mai probabil propunerea de prim-ministru. De asemenea, Sevil Shhaideh, Carmen Dan, Lia Olguta Vasilescu, Mihai Tudose si Rovana Plumb isi vor pastra portofoliile, asemenea lui Tudorel Toader, dar si ministrilor ALDE din Guvernul Grindeanu.

14:12 - Ministrul demisionar al Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, care a votat impotriva sa in Parlament, spune ca "evident ca e o bila neagra" motiune de cenzura, in mandatul sau.

"In cariera, nu, ca nu am ce sa imi reprosez. Dimpotriva, cred ca lucrurile au mers foarte bine in materie de relatii externe", a spus Melescanu, citat de News.ro.

14:06 - "Dezamagit sunt pentru ca am vazut colegii de la PSD bucurandu-se ca au trecut motiunea impotriva PSD. Eu cred ca PSD azi a pierdut, dar poate castiga Romania, cine stie, poate ne invatam minte", a mai spus Victor Ponta, pe holurile Parlamentului.

14:03 - Prim-vicepresedintele PNL, Raluca Turcan, are la randul sau o reactie:

14:02 - Sorin Grindeanu a ajuns la sediul Guvernului si va face declaratii in cursul zilei.

14:01 - Deputatul USR Cristian Ghinea a remarcat ca "Secretariatul Camerei Deputatilor tocmai a trimis decizia privind trecerea motiunii de cenzura spre publicare in Monitorul Oficial".

"Cui a trimis-o? Catre secretarul general al Guvernului, Victor Viorel Ponta. Ups!", a scris pe Facebook Cristian Ghinea.

14:00 - "Urmeaza cel putin 2-3 propuneri de prim-ministru, ca sa nu ne mai pacalim", explica Gariela Firea, din Parlament, de la microfonul Antenei 3.

13:56 - "Pana cand se instaureaza un nou Guvern, o sa-mi continui activitatea si apoi o sa-mi vad de viata, eventual o sa-mi iau si un concediu", a spus si singurul ministru ramas in Guvern, Augustin Jianu.

13:55 - Victor Ponta face scurte declaratii pe holurile Parlamentului: "Cred ca viata nu se mai termina daca nu mai esti membru al PSD. Sunt roman si voi face ce pot mai bine pentru Romania".

"Nu reusesc sa inteleg bucuria PSD ca a dat jos guvernul PSD. Suntem in bucuria nebunilor", a mai spus Victor Ponta.

13:53 - Seful SGG Victor Ponta a fost lasat singur la anuntarea rezultatului votului in locul rezervat Guvernului in Parlament. Grindeanu si Jianu nu s-au mai intors in plen dupa ce a inceput votul.

Foto: captura video Digi 24

13:51 - Fostul premier Dacian Ciolos a avut o prima reactie dupa ce motiunea de cenzura a trecut: "Prin adoptarea motiunii de azi, PSD si ALDE au recunoscut oficial, prin vot, ca nu au capacitatea sa guverneze tara" si ca "demiterea lui Sorin Grindeanu este o premiera europeana, imposibil de explicat oricarui partener strain".

13:50 - Presedintele Klaus Iohannis cheama luni partidele la consultari la Cotroceni, in vederea formarii unui nou Guvern, a anuntat, la Antena3, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Madalina Dobrovolschi.

"In acest moment, se deschide acest calendar al consultarilor parlamentare", a spus purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale.

13:47 - Presedintele PNL Ludovic Orban a anuntat ca urmatorul pas este "trimiterea acasa a gastii Dragnea-Olguta-Firea" si ca liberalii vor avea pana la inceputul saptamanii viitoare o strategie clara pentru a atinge acest obiectiv.

"Niciun parlamentar PNL nu a votat. Azi am scapat de o gasca din PSD, gasca Ponta-Grindeanu. Pentru ca lucrurile sa revina la normal si Romania sa mearga inainte trebuie sa scapam si de a doua gasca din PSD, gasca Dragnea-Olguta-Firea.

Maine la 11:00 am convocat biroul politic executiv pentru analiza situatiei si identificarea posibilelor cai de urmat pentru PNL. In weekend vom declansa consultarea bazei partidului si luni vom avea o reuniune a BPN cu grupurile parlamentare pentru a stabili strategia PNL", a anuntat Orban.

13:46 - "Minoritatile, in mod traditional, se aduna in jurul celor care au capacitatea de a forma Guvernul", a spus presedintele PNL, Ludovic Orban.

13:43 - Potrivit bursei zvonurilor, exista pana acum trei nume vehiculate ca posibile propuneri la functia de premier: europarlamentarul PSD Viorica Dancila, viceguvernatorul BNR Florin Georgescu si rectorul ASE Nicolae Istudor.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#reactie Grindeanu Dragnea motiune, #Iohannis consultari partide Cotroceni, #Iohannis consultari nou premier, #nominalizare premier Iohannis, #Dragnea Tariceanu guvern PSD ALDE, #Motiune cenzura PSD Grindeanu demis , #PSD