Este Dragnea o conserva expirata?

Luni, 22 Mai 2017, ora 07:23
6416 citiri
Este Dragnea o conserva expirata?

Un sondaj bizar bantuie presa noastra de cateva zile. Nu-mi pot permite sa suspectez pe nimeni de rea intentie, dar mi se pare ciudat cand vad ca pare facut cu destinatie precisa. Fara sa aduca vorba la obiect despre prezidentiale, sondajul lanseaza o intrebare nevinovata, ca de Scufita Rosie: in cine aveti mai multa incredere?

"In Gabi Firea, in ea mai mult decat in oricine altcineva", cauta sa sugereze rezultatele sondajului, fara echivoc.

In ce ma priveste, nu mi se par tocmai serioase sondajele noastre, dupa ce la ultimele cateva prezidentiale au dat niste chixuri de proportii: in 2014 increderea in Ponta era maxima, dar a iesit Iohannis, in 2009 era cotat cu incredere Geoana, dar a iesit Basescu, iar in 2004 a iesit tot Basescu dupa ce toate sondajele ii acordau incredere lui Nastase.

Deocamdata, n-avem de unde sti daca actualul sondaj prevesteste ceva bun sau ceva rau, dar imi vine greu sa inteleg cu ce scop a hotarat partidul de guvernamnet sa faca atata tevatura, numai ca sa aflam noi ca pe locul 1 al increderii este Firea, pe locul doi Grindeanu, pe locul trei Iohannis, iar Dragnea nicaieri.

Daca se intampla asta acum o luna sau doua, cred ca iesea cu scantei, partidul punea problema la CEx, iar aici se vota in unanimitate propunerea lui Dragnea de excludere a vinovatilor, care dauneaza imaginii partidului votat de popor.

Dar nu s-a intamplat asta, iar vineri telespectatorii au auzit cu urechile lor o declaratie naucitoare facuta la televiziune de sociologul Marius Pieleanu, in legatura cu acest sondaj:

"Pentru ca mai multi deontologi (sic!) m-au criticat ca l-am scos pe Liviu Dragnea din cel mai recent sondaj, va dau si cifra lui. El a fost listat, dar Liviu Dragnea avea 37%, iar Klaus Iohannis 38%".

Cum adica, l-a "listat" si l-a "scos"? De necrezut! Asadar, Dragnea a fost pe lista, cei intervievati au cumpanit intrebarea, au dat raspunsul, au contat ca ceea raspund ei va fi luat in considerare, iar institutia a aruncat raspunsurile lor la ghena. Bravos, sondaj!

Dar, pentru ca veni vorba, imi permit sa-i amintesc autorului cuvintelor citate, pe care l-au criticat mai multi deontologi, ca nu exista calitatea de deontolog. Am cautat insistent cuvantul in Dictionaul Explicativ al limbii romane si am primit pe cale virtuala urmatorul raspuns:

"Cuvantul deontolog nu este in dictionar. Iata cateva sugestii: deontologic deontologie"

De fapt, nu trebuia sa vina Avangarde ca sa ne atentioneze ca Liviu Dragnea e in cadere libera, daca nu cumva chiar in curs de prabusire. Cifra nepublicata reprezinta o realitate usor de observat chiar si cu ochiul liber.

E clar ca, pentru partid, nu mai e timp de pierdut. Probabil ca undeva, foarte aproape de varf, au si inceput unii sa se intrebe cine ar putea fi inlocuitorul, daca Dragnea, care tocmai se erodeaza rapid, s-ar prabusi de tot.

Asta ar explica si lipsa sa din lista celor pusi in discutie: ce sa caute in sondajul succesiunii la varf cel care se erodeaza dandu-le altora speranta ca-i vor deveni succesori?

Mi se pare ca este foarte posibil ca rolul sondajului sa fi fost acela de a sugera un eventual inlocuitor. In primul rand, s-ar mai taia elanul unor lingai din jur, care simt ca se petrece cu Dragnea cam ce se petrecea cu Ponta acum aproape trei ani.

Atunci era clar. De dupa colt astepta Dragnea. Dar acum nu e deloc clar cine asteapta de dupa colt. Iata si motivul limpede pentru mine pentru care sondajul poate fi binevenit pentru partid, iar cele doua persoane puse in evidenta - Firea si Grindeanu - nu mi se par surpriza.

Firea, chiar daca e in oarecare erodare in Bucuresti, totusi nu si-a deteriorat inca imaginea in tara. Grindeanu, dimpotriva, capata dimensiuni neasteptate dupa ce publicul ii observa unele incontestabile calitati, rareori intalnite la alti social-democrati de frunte: Nu se amesteca in troaca politica, demonstrand remarcabile calitati de conduita in raport cu cei din jur.

Nu se lanseaza in afirmatii hazardate, specifice celor de stanga, care in opinia mea au descalificat-o pe doamna Lia Olguta Vasilescu. Ma refer indeosebi la Legea salarizarii, unde afirmatiile dumneaei au fost contrazise chiar in propriul partid.

Are curajul propriilor opinii cu care - cel putin in problema remanierii si a elaborarii Codurilor - s-a impus chiar si asupra lui Dragnea.

Asa stand lucrurile, sondajul din care Dragnea a fost eliminat si nu omis mi se pare a fi cea mai concludenta dovada ca in partid incepe discret lupta succesiunii.

Ca o fi Firea, ca o fi Grindeanu, ca o fi altul vom vedea. Dar, abia dupa ce se lamuresc apele in PSD, ne vom da seama cine va fi contracandidatul domnului Iohannis in turul 2 din 2019.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#legea salarizarii, #Lia Olguta Vasilescu ministru, #Liiviu Dragnea presedinte PSD, #Gabriela Firea PSD , #PSD