Dragnea vrea sa oblige BNR sa aduca in tara aurul depozitat in strainatate. Asa a vrut si Maduro in Venezuela

Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 20:51
25261 citiri
Dragnea vrea sa oblige BNR sa aduca in tara aurul depozitat in strainatate. Asa a vrut si Maduro in Venezuela
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Presedintele PSD Liviu Dragnea si senatorul Serban Nicolae au depus, miercuri, un proiect de lege care obliga Banca Nationala a Romaniei sa aduca in tara rezervele de aur care in prezent sunt pastrate in strainatate.

"Apreciem ca se poate modifica politica BNR privind constituirea si administrarea depozitelor de aur, detinute in tezaurul propriu sau in strainatate, ca parte a rezervelor constituite din aur si operatiuni externe. Din informariile detinute, in prezent, rezerva de aur constituita de BNR potrivit dispozitiilor legale, se gaseste in proportie de 65% in strainatate.

Pentru aceasta cantitate de aur BNR nu mai realizeaza niciun fel de venituri ci, dimpotriva, achita contravaloarea costurilor de depozitare. Nimic din situatia economica a Romaniei nu mai justifica pastrarea unei asemenea cantitati de aur ca rezerva in strainatate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, in conditiile in care aceasta rezerva poate fi pastrata si suplimentata, in mod corespunzator, in depozite in tara", arata cei doi in expunerea de motive.

"De asemenea, propunem instituirea obligatiei de informare de indata a Parlamentului si Guvernului, de catre BNR, in cazul in care exista pericolul diminuarii rezervelor, pana la un nivel care ar periclita tranzactiile internationale ale statului, precum si in cazul in care diminuarea s-a produs", incheie cei doi.

Maduro tocmai ce a vrut sa faca acelasi lucru

Potrivit Digi24, la nivel global, ultimul care a cerut repatrierea aurului de la Banca Angliei a fost dictatorul venezuelean Nicolas Maduro.

Amintim ca, la sfarsitul lunii ianuarie, Bloomberg anunta ca presedintele contestat al Venezuelei Nicolas Maduro a cerut sa retraga aur de 1,2 miliarde de dolari din rezerva ce valoreaza aproximativ 8 miliarde de dolari.

Insa Banca Angliei i-a blocat cererea, dupa ce oficialii americani au facut apel la guvernul de la Londra sa apere rezervele Venezuelei de interesele conducatorului pe care putine state il mai recunosc drept legitim.

De ce tin tarile rezerva de aur in afara tarii

Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al BNR, se afla in studioul Digi24 cand a fost descoperit acest proiect de presa. Acesta a explicat de ce aurul este tinut in afara.

"Aurul Romaniei trebuie sa fie cat mai bine protejat. Rezervele Romaniei sunt plasate astfel incat ele sa fie protejate si ca valoare, si fizic. Viata unei tari poate cunoaste si momente mult mai dramatice decat cele pe care ni le imaginam dupa 3 decade de tranzitie intr-o Europa care nu a cunoscut un razboi mare european. Traim vremuri care nu devin mai benigne, dimpotriva, mai periculoase.

Poti sa faci cu aurul operatiuni mai mult sau mai putin riscante, punctul meu de vedere e ca e mai bine sa nu faci operatiuni. Eu cred ca important pentru Romania e sa facem plasamente acolo unde avem certitudinea, pe baza unei analize geopolitice, ca sunt protejate mai bine.

Se poate intreba: n-ar fi protejate in Romania? Nu as vrea sa fac un scenariu. Daca ceea ce inseamna NATO ar asigura aurul si pe teritoriul Romaniei, in totalitate, ai zice ca s-ar putea imagina asa ceva, dar nu cred. Germania, Austria au repatriat o parte din aur, dar o parte mica in raport cu cat detin", a explicat Daianu.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Dragnea BNR lege repatriere aur , #PSD