Dragnea: Mihai Tudose nu are dubla comanda. Si Ponta a fost acuzat de plagiat si a fost un premier foarte bun

Luni, 26 Iunie 2017, ora 15:19
5286 citiri
Dragnea: Mihai Tudose nu are dubla comanda. Si Ponta a fost acuzat de plagiat si a fost un premier foarte bun
Foto: Digi 24 TV

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a explicat, luni, cum s-a ajuns ca Mihai Tudose sa fie premierul desemnat de social-democrati, subliniind ca este convins ca acesta "nu are dubla comanda", si la partid si la serviciile secrete, si minimalizand importanta faptului ca Tudose a plagiat, lucru recunoscut de el insusi prin cererea de retragere a titlului de doctor.

Intr-o scurta conferinta de presa tinuta cu putin timp inainte ca delegatia PSD sa se prezinte la Palatul Cotroceni pentru consultari cu presedintele Iohannis, Liviu Dragnea a enumerat cele 6 variante de premier rezultate din discutiile cu colegii din partid: Mihai Fifor, Lia Olguta Vasilescu, Carmen Dan, Marcel Ciolacu, Adrian Tutuianu si Mihai Tudose.

"Din diverse motive, unii dintre ei au declinat aceasta sustinere din partea colegilor. Asa am ajuns in CEx sa discutam despre propunerea ca Mihai Tudose sa fie premier. A fost, dupa mult timp, o discutie extrem de serioasa in CEx. Nu dura, dar serioasa, chiar profunda pe alocuri, despre situatia din ultima perioada, incercarile prin care a trecut partidul", a declarat Dragnea.

Liderul PSD a dezvaluit ca a existat "o doza de suspiciune, mai mica sau mai mare" cu privire la Mihai Tudose, care a trebuit sa raspunda la cateva intrebari puse de colegi in legatura cu relatia sa cu serviciile secrete.

"Patru colegi s-au abtinut, iar restul, inclusiv eu, am votat sa mergem la Cotroceni cu propunerea ca Mihai Tudose sa fie premier", a conchis Liviu Dragnea.

Iata principalele momente ale zilei

Evaluat prost de Valcov, nominalizat premier de PSD

Intrebat de jurnalisti ce il recomanda pe Mihai Tudose, cata vreme in evaluarea Cabinetului Grindeanu a iesit foarte prost, in calitatea sa de ministru al Economiei, Liviu Dragnea a explicat: "Are capacitatea, determinarea si puterea de intelegere, stie mecanismele economiei, industriei, are capacitate manageriala".

"Din pacate, pentru Guvern si pentru noi, Mihai Tudose a avut la acea vreme finalizate 8 proiecte importante care s-au blocat ori in cladirea Guvernului, ori la avizare. Nu poate fi invinovatit Mihai Tudose", a argumentat liderul PSD.

Intrebat de ce nu s-a votat secret numele premierului desemnat in CEx, Liviu Dragnea a explicat ca "exista riscul foarte mare sa apara tensiuni in partid, intr-un moment in care nu e cazul".

Dragnea a refuzat sa spuna de ce au refuzat ceilalti colegi propunerea de a fi premier.

Plagiatul nu e o problema

Intrebat daca Tudose respecta criteriul de integritate mentionat de presedintele Klaus Iohannis pentru numirea viitorului prim ministru, Liviu Dragnea a raspuns: "Eu cred ca da", reamintind ca "au fost si altii acuzati de plagiat".

"Mihai Tudose a ales sa nu mearga cu procedura pana la capat, sa mearga in instanta. El nu si-a luat doctoratul pentru a-i folosi, pentru un salariu mai mare (...) A decis sa faca cerere sa isi retraga doctoratul si cu asta basta", a afirmat Liviu Dragnea.

Mai mult, el a sustinut ca Tudose "a renuntat la titlul de doctor inainte ca comisia sa ia o decizie", ceea ce este exact, pentru ca in acest moment nu exista posibilitatea renuntarii efective la titlu, deoarece nu exista norme metodologice in acest sens, procedura nefiind finalizata.

Intrebat daca plagiatul este o problema de moralitate sau de integritate, Liviu Dragnea a replicat zambind: "Nu sunt specialist in doctorate, dar imi aduc aminte ca si Victor Ponta a fost acuzat de plagiat si a fost un premier foarte bun".

Are Mihai Tudose dubla comanda, la partid si la SRI?

Mai multi jurnalisti l-au intrebat pe Liviu Dragnea daca este sigur ca Mihai Tudose nu este controlat de SRI, tinand cont ca a fost cadru didactic la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul", unde si-a sustinut si lucrarea de doctorat, care a fost foarte bine apreciata de George Maior si Florian Coldea, fosti capi ai SRI.

"A fost intrebat de Codrin Stefanescu si raspunsul a fost categoric 'NU'. (...) Nu am avut niciodata vreo dovada ca Mihai Tudose a avut dubla comanda. Au fost momente tensionate, n-a avut nicio ezitare. Am fost coleg in Guvern si am luptat foarte strans, as fi vazut, simtit daca exista o alta comanda la Mihai Tudose in afara comezii de la Guvern sau de la partid. Convingerea mea e ca nu are dubla comanda", a sustinut Dragnea.

El i-a inteles pe colegii sai care s-au abtinut in cazul desemnarii lui Tudose, cum ar fi Niculae Badalau, secretarul general al partidului, spunand ca au existat "suspiciuni alimentate" cu privire la acest aspect.

"Dupa intamplarea cu Sorin Grindeanu, suspiciunea e mult mai mare, n-au avut incredere ca Mihai Tudose va avea un comportament 100% pesedist in Guvern", a mai spus el.

Mai mult, Liviu Dragnea a dezvaluit ca a primit "un mesaj de la cineva din presa care imi e foarte drag" si care l-a intrebat "ai pistolul pus la tampla?".

"Despre mine se stie tot, si ce am facut, si ce n-am facut. Pentru ce sa fiu santajat?", a replicat Dragnea, referindu-se la posibile presiuni din partea serviciilor secrete.

Joi am putea avea un nou Guvern

Intrebat ce garantii are ca presedintele Iohannis va accepta sa il desemneze pe Mihai Tudose ca premier, Liviu Dragnea a raspuns ca nu are astfel de garantii, dar are convingerea ca presedintele "doreste sa se instaleze un guvern".

"Parerea mea e ca presedintele nu doreste ca aceasta criza sa se prelungeasca", a mai spus Dragnea.

Cat despre calendarul investirii unui nou guvern, Liviu Dragnea a afirmat: "Daca presedintele face aceasta nominalizare si o face astazi, declansam procedurile parlamentare si joi dupa amiaza, seara, estimam sa avem guvernul votat si in aceeasi seara sa depuna juramantul".

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Dragnea Mihai Tudose premier , #presedinte PSD
Comentarii