Dragnea forteaza revizuirea sentintei: Sustine ca e condamnat politic si solicita dizolvarea PSD Teleorman

Vineri, 25 Octombrie 2019, ora 16:0420410 citiri
Dragnea forteaza revizuirea sentintei: Sustine ca e condamnat politic si solicita dizolvarea PSD Teleorman
Foto: Facebook/ Liviu Dragnea

Intr-un nou proces deschis in aceasta luna la Tribunalul Teleorman, fostul lider PSD Liviu Dragnea cere magistratilor sa constate ca partidul pe care l-a condus a incalcat legea si cere dizolvarea organizatiei judetene din Teleorman.

Intr-o demonstratie juridica fortata, Liviu Dragnea sustine ca desfiintarea PSD Teleorman, intr-un adevarat efect de domino, ar putea duce la desfiintarea intregului PSD.

Un demers in instanta care are ca scop final declarat de catre Liviu Dragnea revizuirea sentintei primite in dosarul Angajarilor fictive la Directiei Copilului Teleorman, in care a fost condamnat definitiv la 3 ani si 6 luni inchisoare.

Revizuirea este o cale de atac extraordinara. Liviu Dragnea deja a depus la Inalta Curte doua alte cai extraordinare de atac: contestatia in anulare si recursul in casatie.

Mai multe detalii despre procesele fostului lider PSD - Dragnea a mai gasit o cale sa conteste condamnarea la inchisoare

Procesul

Procesul a fost inregistrat la Sectia I Civila de la Tribunalul Teleorman, la sfarsitul lunii septembrie, dar pe 9 octombrie a fost declinat la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, unde are sediul PSD, potrivit portalului instantelor.

Este vorba despre un caz care este in stransa legatura cu un alt proces deschis de Liviu Dragnea. Cel in care contesta mai multe decizii luate la congresul PSD din 29 iunie, care a avut loc dupa incarcerarea sa: modificarile facute la Statutul PSD si alegerea in functiile de conducere a partidului a presedintelui Viorica Dancila, a presedintelui-executiv Orlando Teodorovici si a secretarului general Mihai Fifor.

Potrivit actelor depuse la Tribunalul Teleorman, Liviu Dragnea vrea ca judecatorii sa constate faptele ilicite savarsite de PSD atunci cand i-au fost prelucrate datele sale personale de catre cele doua secretare PSD, angajate fictiv la Protectia Copilului Teleorman, Adriana Botorogeanu si Anisa Stoica.

In plus, fostul politician cere ca PSD sa-i plateasca si prejudiciul retinut de Inalta Curte in acest caz, in suma de 83.650 de lei (aproape 18.000 de euro).

"Au accesat ilegal datele mele"

Potrivit lui Dragnea, cele doua secretare i-ar fi accesat ilegal datele personale.

"Accesarea ilegala s-a efectuat prin intermediul a doua persoane fizice Botorogeanu Adriana si Stoica Anisa Niculina, astfel cum a dedus si a statuat instanta nationala in sentinta penala nr. 377/21 iunie 2018, definitiva prin decizia penala nr. 142/27 mai 2019, pronuntata in dosarul 2401/1/2018 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cand a concluzionat ca cele doua salariate de la DGASPC Teleorman ar fi prestat activitate efectiva in incinta organizatiei de partid PSD Teleorman," explica fostul politician.

Dragnea precizeaza ca a luat cunostinta de acest lucru pe 27 mai 2019, ziua in care a fost condamnat definitiv, ca cele doua secretare "ar fi desfasurat activitate efectiva la sediul PSD organizatia Teleorman, fara insa sa figureze pe statele de plata ale partidului PSD sau ale organizatiei PSD Teleorman, fara sa aiba autorizare sa acceseze datele personale stocate in baza de date a partidului PSD de la terminalul calculatorului din incinta organizatiei de partid PSD Teleorman."

El enumera care au fost datele sale cu caracter personal, care erau in baza de date a PSD: nume, prenume, adresa, CNP, data nasterii, numar telefon, adresa de email, act de identitate, sex, nationalitate, stare civila, copii (numar si varsta), religie, statut social, permis de conducere, venituri familiale lunare, date privind activitatea socio-profesionala (studii, calificari/diploma, angajator, ocupatia, profesia), competente lingvistice, optiuni politice, domenii de interes, hobbyuri, apartenenta la alte organizatii si semnatura.

Legatura cu cel de-al doilea dosar

Liviu Dragnea repeta instantei ca acest dosar este in stransa legatura cu cel in care contesta deciziile de la Congresul PSD, cazul 20322/3/2019.

El sustine in acel caz ca PSD Teleorman ar fi trebuit dizolvat, avand in vedere ca cele doua angajate de la Directia Copilului care au lucrat in realitate la PSD Teleorman au comis fapte de frauda. Totusi, procurorii DNA care l-au investigat si trimis in judecata nu au cerut dizolvarea organizatiei judetene.

De altfel, acesta a fost principalul motiv pentru care tribunalul a respins solicitarea sa. Insa procesul continua la Curtea de Apel Bucuresti.

Motivarea Tribunalului din acest caz - De ce au respins judecatorii cererea lui Dragnea, care a contestat alegerea Vioricai Dancila la sefia PSD

"Chiar procurorii pot sa ceara revizuirea"

Fostul lider PSD arata ca a contestat decizia din doua motive. In primul rand, spre a constitui motiv de revizuire a sentintei de condamanare. Dar aceasta revizuire ar putea fi ceruta chiar de procurori. Asta deoarece procurorii nu au solicitat dizolvarea PSD Teleorman.

"Sa se ateste ca revizuirea trebuie ceruta inclusiv de catre Ministerul Public, ca o obligatie constitutionala, aceea de a apara drepturile si libertatile cetatenilor, inclusiv de a apara drepturile si libertatile sale, avand in vedere concret conduita acestui Minister Public din cadrul dosarului 20322/3/2019," se arata in cererea de chemare in judecata.

"Acelasi Minister Public in dosarul 20322/3/2019 nu a mai recunoscut ca fiind fapta ilicita activitatea desfasurata de doua salariate de la DGASPC Teleorman in incinta organizatiei de partid PSD Teleorman, motiv pentru care Ministerul Public a apreciat ca nu se impune si sanctionarea persoanei juridice PSD organizatia Teleorman unde a fost comisa fapta de coruptie, astfel ca Ministrul Public a pus concluzii de admitere a modificarilor la statut din 29 iunie 2019, in conditiile in care la aceste modificari au votat si reprezentanti din partea PSD Organizatia Teleorman," scrie Liviu Dragnea.

Cere verificari suplimentare la PSD

Pe de alta parte, mai arata Dragnea, Ministerul Public ar fi obligat sa analizeze, anterior calificarii de fapte de coruptie, daca a existat sau nu consimtamantul dat de cele doua salariate de a desfasura activitate efectiva in sediul organizatiei de partid Teleorman.

In plus, daca exista sau nu contract in forma scrisa, in care PSD sa fi desemnat acele persoane imputernicite care sa opereze in baza de date a partidului pe baza de user si parola.

Intr-o demonstratie juridica complicata, fostul politician sustine ca, daca la Congresul PSD a votat organizatia PSD Teleorman, aceasta conduita echivaleaza cu "insusirea actului ilegal comis de organizatia PSD Teleorman, ceea ce duce chiar la dizolvarea partidului politic PSD insusi."

In acest context, Dragnea cere sesizarea CJUE si CCR, cu privire la articolul in baza caruia doar Ministerul Public poate cere dizolvarea unui partid politic.

"Se creeaza o situatie discriminatorie fata de persoana fizica, reprezentantul organizatiei de partid Teleorman, care ar fi singurul sanctionat pentru fapta ilicita derulata la sediul organizatiei de partid PSD Teleorman, desi activitatea presupus ilicita a celor doua salariate s-a derulat exclusiv in interesul activitatii politice a partidului PSD," explica Dragnea.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News