Dragnea explica ce o recomanda pe Viorica Dancila sa fie premier si cum vor fi alesi ministrii care raman in Guvern

Marti, 16 Ianuarie 2018, ora 16:30
10202 citiri
Dragnea explica ce o recomanda pe Viorica Dancila sa fie premier si cum vor fi alesi ministrii care raman in Guvern
Foto: Facebook / Viorica Dancila (Arhiva)

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat marti dupa amiaza care au fost criteriile avute in vedere la desemnarea europarlamentarului Viorica Dancila drept candidat la functia de premier si a precizat ca o discutie cu partenerii de la ALDE va avea loc in aceasta dupa amiaza, in absenta lui Calin Popescu Tariceanu.

Intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul sedintei Comitetului Executiv convocat marti, Liviu Dragnea a explicat ca Viorica Dancila a fost aleasa in urma unei noi proceduri, dintre mai multe propuneri si abia dupa ce Ecaterina Andronescu s-a retras, pe parcursul discutiilor.

"Cei care au propus si-au sustinut propunerile respective. A fost o discutie foarte buna, am ajuns la concluzia cu totii ca genul asta de proceduri sunt cele mai bune, mai sanatoase. A fost votata doamna Viorica Dancila, seful delegatiei PSD la Parlamentul European, doar cu o abtinere, in rest am votat toti colegii. A fost propusa si Ecaterina Andronescu, dar spre final si-a retras candidatura", a dezvaluit Dragnea, precizand ca a existat un dialog cu Viorica Dancila inainte de a se supune la vot nominalizarea, aceasta raspunzand la toate intrebarile puse de colegi.

Presedintele PSD a mai spus ca intentia lui a fost ca, daca va fi acceptata de presedinte, Viorica Dancila "sa fie constienta de riscurile la care se expune si de greselile pe care le-ar putea face, care sa duca la o relatie tensionata cu colegii din partid, cu membrii din guvern sau la o comunicare defectuoasa".

In plus, el a dezvaluit ca Viorica Dancila a fost "propusa de dl Niculae Badalau", presedintele executiv al partidului, si sustinuta de "colegele din Organizatia de Femei".

"Sper sa aiba finalitate la presedintele Romaniei", a mai punctat Dragnea.

Citeste mai multe despre:

Intrebat de jurnalisti care este pozitia Vioricai Dancila fata de modificarile facute de PSD la Legile Justitiei, Liviu Dragnea a raspuns: "Viorica Dancila nu s-a dezis niciodata de programul nostru de guvernare, nu s-a dezis niciodata de initiativele noastre de imbunatatire a Legilor Justitiei, sustine acest demers, l-a sustinut si il sustine in continuare".

In plus, Dragnea a punctat faptul ca Viorica Dancila sustine si pozitia partidului fata de descentralizare.

Ce o recomanda pe Viorica Dancila pentru functia de premier?

Intrebat ce o recomanda pe aceasta pentru functia de premier, presedintele PSD a reamintit ca Viorica Dancila "este europarlamentar din ianuarie 2009, este respectata la Bruxelles, cu relatii foarte bune, e o femeie civilizata, neconflictuala, deosebit de comunicativa".

"Are o relatie buna si cu oficiali din CE. Pentru noi asta reprezinta si un semnal pentru Bruxelles, se simte nevoia foarte serios ca relatiile guvernului Romaniei cu CE sa fie mult mai bune, sa aiba intalniri mai dese. Anul viitor vom prelua presedintia Consiliului UE si trebuie sa ne pregatim foarte bine", a mai adaugat el.

In plus, Viorica Dancila "in interiorul partidului e foarte respectata, e presedintele organizatiei de femei, e foarte veche in partid, nu a avut niciodata un conflict cu nimeni din partid, e o garantie pentru toti colegii ca Viorica Dancila nu va avea o activitate sau nu va genera actiuni care sa ne aduca in cele doua situatii pe care le-am depasit", a mai adaugat Dragnea, referindu-se la crizele care au dus la daramarea guvernelor Grindeanu si Tudose.

Intrebat daca a contat ca Dancila e din Teleorman, ca si el, Liviu Dragnea a raspuns: "Nici vorba!".

"Nu stiu daca toti din Teleorman trebuie sa plecam din tara", a raspuns el ironic la criticile aduse in mod repetat de-a lungul timpului la faptul ca si-a numit apropiatii in functii importante.

De asemenea, intrebat insistent cu ce altceva s-a remarcat Viorica Dancila si ce o recomanda din CV-ul ei pentru functia de premier, Liviu Dragnea a anuntat ca la asemenea intrebari va raspunde chiar europarlamentarul intr-o conferinta de presa, dar doar dupa ce presedintele o va desemna ca premier.

Ce ministri raman?

Intrebat si cum isi va face Guvernul Viorica Dancila, presedintele PSD a subliniat ca va fi o procedura similara celei de azi, adica se va discuta om cu om in structurile statutare, dar "orice prim ministru are drept de veto in final".

"Viorica va avea un punct de vedere foarte important", a subliniat Dragnea.

De asemenea, intrebat daca se va modifica structura guvernului, presedintele PSD a spus ca inca nu s-a discutat acest subiect, pentru ca se asteapta decizia presedintelui Iohannis privind numele viitorului premier. Dragnea a recunoscut insa ca daca s-ar modifica structura guvernului, "exista riscul ca o luna doua sa fie iar dezordine in ministere, pana se reasaza".

Liviu Dragnea a anuntat ca "fiecare ministru va fi analizat" si abia dupa aceea se va decide daca cineva va ramane in guvern.

"Exista aceasta posibilitate, dar fiecare actual ministru va fi analizat cu toata seriozitatea. Daca vom decide sa ii propunem doamnei Dancila ca un membru actual sa ramana, va fi dupa ce vom avea argumente serioase. Va fi o discutie, poate, pentru unii dureroasa, dar necesara", a mai spus Dragnea.

Intrebat daca evaluarea va fi facuta tot de Darius Valcov, ca si in cazul Guvernului Grindeanu, presedintele PSD a raspuns: "Nu, nu".

Totodata, acesta a sustinut ca nici evaluarea secretarilor de stat, anuntata de Mihai Tudose, nu s-a incheiat. "Din pacate, Mihai Tudose nu a primit de la toti ministrii o evaluare serioasa, o sa o facem in perioada urmatoare", a mai punctat el.

Discutii cu ALDE in aceasta seara

In ceea ce priveste consultarea partenerilor din coalitia de guvernare, Liviu Dragnea a precizat: "Astazi dupa amiaza ne vom intalni cu colegii din ALDE, fara dl Tariceanu. Am vorbit cu dansul astazi".

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat astazi ca a convocat pentru miercuri consultari cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier.

Pe de alta parte, Liviu Dragnea s-a aratat iritat de o serie de intrebari adresate de jurnalisti. De exemplu, intrebat daca isi reproseaza ceva in cazul devalorizarii istorice a leului, cauzata de criza generata de PSD, Liviu Dragnea a comentat: "Important e sa reglam lucrurile si sa fie aduse pe fagasul normal (...) Imi asum tot ce vreti dvs. Si daca a nins azi-noapte imi asum eu".

De asemenea, el a sustinut ca "habar nu are" despre Valentin Riciu, consilierul ministrului de Interne cu trei dosare penale, desi, potrivit jurnalistilor, este tot din Teleorman, la fel ca si el, ca ministrul Carmen Dan si ca Viorica Dancila.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Dragnea Viorica Dancila premier , #presedinte PSD