Dragnea anunta ce urmeaza pentru Legile Justitiei: CSM a zis ca nu putem face nimic, dar Parlamentul nu poate fi anulat

Marti, 17 Octombrie 2017, ora 16:39
10318 citiri
Dragnea anunta ce urmeaza pentru Legile Justitiei: CSM a zis ca nu putem face nimic, dar Parlamentul nu poate fi anulat
Foto: Arhiva Ziare.com

Liviu Dragnea a anuntat, marti, ca in discutia informala de luni cu premierul Mihai Tudose si seful ALDE, Calin Popescu Tariceanu, parerea unanima a fost ca modificarile la Legile Justitiei sa nu fie asumate de Guvern, ci elaborate ca initiativa parlamentara.

"Premierul a spus ieri ca ii va cere ministrului Justitiei astazi sa spuna care ar fi perioada obligatorie ca sa treaca prin procedura guvernamentala, sa vedem daca mai avem sanse sau nu sa le trecem in aceasta sesiune parlamentara. Decizia noastra politica a fost comunicata sa le adoptam in aceasta sesiune parlamentara", a spus Dragnea.

Seful PSD a subliniat ca "premierul nu a spus niciodata ca nu isi asuma" pachetul de modificari ale Legilor Justitiei, dar s-a discutat ca "poate e mai bine sa fie initiativa parlamentara".

Dragnea a adaugat ca ministrul Justitiei va duce "ce are in acest moment" la comisia special infiintata in Parlament in acest scop si va participa "in mod activ" la sedintele acesteia.

Procedura de numire a procurorilor-sefi sa ramana asa cum e

In ceea ce priveste numirea procurorilor sefi, Liviu Dragnea a subliniat ca nu si-a schimbat parerea, care se afla in dezacord cu ministrul Justitiei.

"Eu o sa le sugerez colegilor din comisia speciala - pentru ca ei vor face raportul, dar va veni in plen - ca acea prevedere sa fie lasata deoparte si eventual sa se ceara avizul Comisiei de la Venetia (...) Eu cred in continuare ca in aceasta procedura trebuie sa ramana cei trei actori: ministrul, presedintele si CSM", a declarat Liviu Dragnea.

Citeste si Dragnea e dispus la doua concesii majore pe Legile Justitiei: Le dam la o parte pe aceste doua. Unde este problema?

Cat despre Inspectia Judiciara, liderul social-democrat "crede cu tarie, mai ales dupa ultimele evenimente, ca aceasta institutie trebuie sa fie autonoma".

In acest scop, poate chiar sa fie elaborata o lege speciala, in afara acestui pachet luat acum in discutie in comisia speciala, dar "obiectivul e ca Inspectia Judiciara sa fie institutie autonoma".

Intrebat de presa despre avizul negativ dat de CSM pe modificarile propuse de Tudorel Toader, Dragnea a fost categoric: "CSM a zis ca noi nu putem sa facem nimic, dar Parlamentul nu poate fi anulat".

Saga Legilor Justitiei

Demersul de modificare a Legilor Justitiei a inceput in august, cand ministrul Toader a anuntat principalele paliere pe care are de gand sa se axeze. Unele dintre modificari au nemultumit Ministerul Public, DNA, DIICOT si CSM. Inclusiv presedintele Klaus Iohannis s-a exprimat impotriva acelor prevederi care, in opinia sa, ar subjuga Justitia politicului.

In fata acestui val de revolta, ministrul Toader a precizat ca propunerile anuntate nu sunt definitive, urmand sa aduca modificari. Oficialul a spus inclusiv ca va cere avizul Comisiei de la Venetia pe modificarile pe care vrea sa le aduca Legilor Justitiei.

Duminica, pe 8 octombrie, Toader a anuntat ca in saptamana care urmeaza proiectul de modificare a Legilor Justitiei va fi definitivat. Saptamana respectiva s-a incheiat si nu stim daca a facut acest lucru, cert este ca oficial nu a existat nicio informare in acest sens.

Mai mult de jumatate din magistratii romani au semnat Memoriul pentru retragerea proiectului de modificare a Legilor Justitiei, initiat de Forumul Judecatorilor, iar azi 73 de organizatii ale societatii civile au cerut Guvernului sa renunte.

Citeste si interviul realizat de Ziare.com cu Dragos Calin, judecator, Curtea de Apel Bucuresti: Urmeaza ani dificili, sprijinul Comisiei Europene va fi esential

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Liviu Dragnea Legile Justitiei , #PSD