Dragnea admite ca USL si-a schimbat abordarea fata de regionalizare

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 13:00
2777 citiri
Dragnea admite ca USL si-a schimbat abordarea fata de regionalizare
Foto: Arhiva

Vicepremierul Liviu Dragnea a admis, joi, ca abordarea USL fata de regionalizare este diferita in acest moment fata de cea de la inceputul anului, el aratand ca in noua viziune a USL anul 2014 va fi folosit pentru a crea un cadru institutional al regionalizarii in limitele in vigoare in prezent.

Dragnea a precizat ca proiectul regionalizarii nu este stopat, ci continua. "Vreau sa vorbesc putin si despre posibila noua organizare teritoriala a Romaniei, respectiv regionalizarea administrativa, proiect care a inceput, care nu e stopat, dimpotriva, el continua", a spus Dragnea, in deschiderea unui seminar pe tema dezvoltarii regionale.

El a spus ca, din cauza disputelor pe Legea referendumului, regionalizarea trebuie sa mai astepte un an cel putin.

"Din cauza disputelor pe marginea Legii referendumului, de care depinde modificarea Constitutiei, lege care nu e in vigoare inca, nu e promulgata, lege pe care Curtea ne-a transmis ca o considera constitutionala abia dupa un an de la intrarea in vigoare, nu putem discuta de posibilitatea infiintarii unor regiuni, pentru ca nu avem aceasta notiune in Consittutie. Deci trebuie sa asteptam cel putin un an, un an si ceva incepand din acest moment", a precizat Dragnea.

Dragnea: Regionalizarea nu inseamna federalizare

El a admis, insa, ca abordarea USL fata de regionalizare este diferita in acest moment fata de cea de la inceputul anului.

"Dar, spre deosebire de momentul initial, cand hotarasem ca finalul acestui an sa permita modificarea Constitutiei generand infiintarea regiunilor administrative, acum abordarea noastra e putin diferita, in sensul ca vom folosi anul viitor pentru a crea un cadru institutional in cadrul limitelor legale pe care le avem in vigoare in prezent", a spus Dragnea.

El a precizat ca USL doreste sa sporeasca "putin" competentele actualelor Consilii de Dezvoltare Regionala (CDR) pentru a crea institutii regionale care sa poata sa devina un fel de interfata intre actualele CDR, Agentii de Dezvoltare Regionala (ADR) si ministere.

Iohannis: Nu va exista regionalizare nici anul acesta, nici anul viitor

"Intentionam ca incepand cu 2014 fiecare investitie pe care un minister vrea sa o dezvolte intr-o regiune de dezvoltare sa fie realizata dupa o cosultare atat a strategiei de dezvoltare regionala din regiunea respectiva, cat si printr-o colaborare cu acele CDR care sunt formate din reprezentantii tuturor alesilor locali", a spus Dragnea.

El si-a exprimat speranta ca anul 2014 sa fie anul de pregatire a viitoarei regionalizari administrative.

"Sper ca pana la urma tot raul sa fie spre bine si anul viitor sa fie anul in care toate institutiile publice, toti actorii locali, toti functionarii sa incepem sa invatam sa gandim regional, sa cream cadrul insittutional si anul 2014 sa fie anul de pregatire a viitoarei regionalizari administrative", a spus Dragnea.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#Liviu Dragnea regionalizare, #Liviu Dragnea USL regionalizare, #abordare USL regionalizare , #ministrul Dezvoltarii Regionale