Dragnea a facut plangere penala, pentru ca nu a fost lasat sa voteze. ANP: Decizia apartine sectiei de votare

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 25 Noiembrie 2019, ora 09:37
8950 citiri
Dragnea a facut plangere penala, pentru ca nu a fost lasat sa voteze. ANP: Decizia apartine sectiei de votare
Foto: Facebook/ Liviu Dragnea

Fostul lider PSD, Liviu Dragnea, a formulat duminica doua plangeri, la Biroul Electoral Central si la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 5, dupa ce i s-ar fi interzis sa voteze la alegerile prezidentiale, atat pe 10 noiembrie, cat si pe si 24 noiembrie.

Fostul sef al Camerei Deputatilor sustine ca a solicitat urna mobila pentru a vota, dar ca persoanele desemnate de la Sectia de votare nr 988, Biroul Electoral nr. 46, sector 5, unde este arondat Penitenciarul Rahova, i-ar fi comunicat ca are interzis dreptul de a vota.

Plangerea penala

Publicatia Lumea Justitiei publica cele doua plangeri, depuse de Dragnea, prin avocatul Flavia Teodosiu.

Avocata Flavia Teodosiu, aparatoarea lui Liviu Dragnea, a confirmat pentru Mediafax depunerea plangerii penale.

In documente se apreciaza ca vinovate pentru interzicerea dreptului la vot lui Liviu Dragnea se fac "persoanele care au intocmit listele electorale permanente si au introdus datele acestea in sistemul electronic pentru a fi utilizat pe tabletele STS la alegerile prezidentiale din anul 2019."

"Avand in vedere cele de mai sus, consider ca prin impiedicarea mea de a-mi exercita dreptul de a alege, mi s-au incalcat drepturile constitutionale mai sus mentionate, persoanele responsabile pentru aceasta situatie facandu-se vinovate de savarsirea infractiunilor prevazute de art 385 si art. 297 al. 1 si 2- teza I Cod penal".

ANP: Sectia de votare i-a interzis

Reprezentantii Administratiei Nationale a Penitenciarelor au transmis pentru Ziare.com ca decizia finala in astfel de cazuri apartine sectiei de votare, in baza datelor din programul informatic.

"La nivelul unitatilor subordonate Administratiei Nationale a Penitenciarelor, identificarea persoanelor private de libertate cu drept de vot se realizeaza prin verificarea documentelor aflate in dosarul de penitenciar.

Procedural, persoanele in cauza sunt informate cu privire la posibilitatea exercitarii dreptului de vot, prin intermediul urnei speciale, in baza formularii unei cereri.

Decizia finala asupra posibilitatii exercitarii dreptului de vot apartine reprezentantilor sectiei de votare arondate unitatii, prin interogarea aplicatiei informatice pentru verificarea dreptului de vot," explica ANP, in raspunsul la solicitarea Ziare.com.

Interdictiile

Potrivit deciziei de condamnare la 3 ani si 6 luni de inchisoare, Dragnea are mai multe interdictii impuse de instanta pe o perioada de 3 ani.

- Dreptul de a fi ales in organele puterii de stat si in functii elective de stat sau obstesti;

- Dreptul de a ocupa o functie implicind exercitiul autoritatii de stat;

- Dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savirsirea infractiunii.

In cazul dreptului de a fi ales, instanta a specificat explicit ca este interzisa teza a II-a literei a), articolul 64: "dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice."

"Aplica inculpatului Dragnea Liviu Nicolae, pe langa pedeapsa principala a inchisorii, pedeapsa accesorie a interzicerii exercitiului drepturilor prev. de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, b si c din Codul Penal 1969," este o parte din minuta Inaltei Curti.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Liviu Dragnea vot, #Liviu Dragnea plangere penala, #Liviu Dragnea interzi vot , #condamnat