Dosarul Referendumului-Liviu Dragnea: Un fost membru al unei sectii de votare din Alexandria cere revizuirea sentintei definitive

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 23 Aprilie 2018, ora 14:07
10373 citiri
Dosarul Referendumului-Liviu Dragnea: Un fost membru al unei sectii de votare din Alexandria cere revizuirea sentintei definitive
Foto: Facebook/Liviu Dragnea

Unul dintre inculpatii din Dosarul Referendumul, George-Tiberiu Balanescu, condamnat definitiv la 2 ani de inchisoare cu suspendare, contesta sentinta primita in acest caz printr-o cale extraordinara de atac.

Cererea de revizuire vine in contextul in care modificarile Codului de Procedura Penala propuse in Comisia Iordache ar putea afecta decizia din acest dosar.

George-Tiberiu Balanescu a depus pe 20 aprilie 2018 o solicitare de revizuire a sentintei definitive. Inalta Curte a stabilit primul termen de judecata pe 5 iunie 2018. George-Tiberiu Balanescu a fost condamnat definitiv, pe 22 aprilie 2016, la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la infractiunea de falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori.

Faptele pentru care acesta a fost gasit vinovat sunt facute in calitate de membru in cadrul Biroului Electoral al Sectiei de votare nr.1 Alexandria (Teleorman).

Fost angajat la ISU, George-Tiberiu Balanescu este persoana care a transportat urna mobila de votare la Spitalul Judetean Alexandria. Un numar de 30 de persoane care nu au votat la referendumul de demitere al lui Traian Basescu au aparut pe lista suplimentara de la unitatea medicala.

Si Dragnea a incercat o contestatie

Sentinta definitiva din acest dosar a mai fost contestata fara succes si de liderul PSD, Liviu Dragnea. Contestatia la executare facuta de politician a fost respinsa de Inalta Curte pe 27 aprilie 2017. Politicianul a fost condamnat definitiv in acest caz, in 22 aprilie 2016, la doi ani de inchisoare cu suspendare.

Dragnea era nemultumit ca doi dintre magistratii care au facut parte din Completul de 5 judecatori, Livia Stanciu si Luminita Zglimbea, s-au pensionat pana in momentul publicarii motivarii, februarie 2017.

Fosta sefa a Inaltei Curti, Livia Stanciu, in prezent judecator la Curtea Constitutionala, a fost presedintele completului in Dosarul Referendumului.

In locul celor doua judecatoare, motivarea sentintei a fost semnata, potrivit procedurii, de sefa instantei supreme, Cristina Tarcea. Dragnea sustinea ca nu s-au respectat procedurile legale la redactarea motivarii deciziei definitive. Solicitarea politicianului a fost respinsa ca nefondata.

Propunerea lui Florin Iordache

Contestatia la executare facuta de Dragnea pare sa-l fi inspirat pe Florin Iordache, presedintele Comisiei speciale parlamentare pentru legislatia in domeniul Justitiei. Argumentele aduse de liderul PSD se regasesc in modificarile pe care comisia vrea sa le faca la Codul de Procedura Penala.

Potrivit modificarilor la Codul de Procedura Penala, se introduce obligatia - care pana acum nu exista - ca o hotarare definitiva (de condamnare sau de achitare) sa fie motivata in cel mult 30 de zile sau in cazuri exceptionale in 60 de zile (daca judecatorii isi motiveaza imposibilitatea de a o face in 30 de zile).

In plus, potrivit propunerii venite dinspre comisia condusa de Florin Iordache, motivarea trebuie semnata de toti judecatorii care au participat la ultimul termen de judecata la dezbateri, deliberari, pronuntarea sentintei.

In cazul in care acest lucru nu este posibil, indiferent de motiv, atunci cauza se repune pe rol, deci practic se reia judecata ultimului termen intr-o noua componenta a completului de judecata.

In acest context, se introduce un nou motiv de revizuire, ceea ce inseamna o cale extraordinara de atac - nemotivarea sau nesemnarea motivarii de catre toti judecatorii care au participat la luarea unei decizii.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Liviu Dragnea revizuire, #complice Dragnea revizuire, #Dragnea revizuire Referendum, #Dragnea condamnare , #DNA