Dosarul vizitei lui Dragnea în SUA, restituit la DNA de către judecătorul de cameră preliminară. Probele FBI, excluse din rechizitoriu

Joi, 27 Octombrie 2022, ora 17:21
4738 citiri
Dosarul vizitei lui Dragnea în SUA, restituit la DNA de către judecătorul de cameră preliminară. Probele FBI, excluse din rechizitoriu
Vizita pe bani a lui Liviu Dragnea în SUA a avut loc în 2017. FOTO: Facebook.com

Rechizitoriul procurorilor DNA cu privire la vizita pe bani a lui Liviu Dragnea în SUA, în 2017, la ceremonia de învestire a președintelui de atunci, Donald Trump, a fost invalidat de Tribunalul București (TB). Procurorii pot face contestație, dar dacă pierd vor fi nevoiți să refacă rechizitoriul.

Probele excluse de judecătorul de cameră preliminară de la TB sunt cele realizate de FBI, respectiv audierile lui Cristi Burci, Carlo Burci și Erica Hillard.

  • „Constată neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului nr. 130/P/2018 din data de 14.05.2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, în ceea ce priveşte descrierea faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor Dragnea Nicolae-Liviu, Burci Cristian-Ionel, Burci Carlo-Robert, Belcea Dan-Valentin şi Dimitrescu Gheorghe.
  • Exclude din materialul probator înscrisurile cuprinzând audierea de către FBI a numiţilor: Burci Cristian din data de 19.12.2018 (…), Burci Carlo din data de 06.02.2019 (…), Erica Hillard din data de 08.11.2018 (…).
  • Respinge ca nefondate celelalte cereri şi excepţii.
  • O copie de pe încheierea motivată va fi comunicată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupție, (…), în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii motivate, procurorul va remedia neregularităţile actului de sesizare şi va comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.
  • Cu drept de contestaţie în condiţiile art. 347 C. proc. pen. în ceea ce priveşte soluţia dată cererilor şi excepţiilor.
  • Pronunţată în şedinţă de cameră de consiliu, astăzi, 27.10.2022”, se arată în minuta deciziei.

Patronul „Adevărul”, trimis în judecată alături de Dragnea

Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în Dosarul vizitei în SUA, în care este acuzat de trafic de influenţă şi de folosire a influenţei sau autorităţii în legătură cu prezenţa sa la ceremonia de inaugurare a preşedintelui Donald Trump de la începutul anului 2017.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Dragnea pe data de 15 mai 2021, pe vremea în care acesta se afla încă în executarea condamnării de 3 ani și 6 luni primită în Dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

Dragnea este acuzat pentru trafic de influenţă (două fapte) şi folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, dar şi alţi trei oameni de afaceri (printre care și patronul „Adevărul”, Cristian Burci), în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de cumpărare de influenţă, respectiv complicitate la cumpărare de influenţă.

În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei şi Gheorghe Dimitrescu, la data faptei consilier parlamentar al lui Florin Iordache, pe vremea când acesta era deputat PSD, dar şi fost consul al României la Bonn, pentru cumpărare de influenţă.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în perioada ianuarie 2017 - mai 2017, Nicolae-Liviu Dragnea ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid, constând în asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a preşedintelui SUA, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfăşurate la Washington DC (SUA), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obţinut prin intermediul unui om politic şi de afaceri american, vicepreşedinte al Comitetului Prezidenţial de Inaugurare, şi asigurarea, cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby şi consultanţă politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte.

Dimitrescu,„uns” de Dragnea consul la Bonn

„Banii respectivi ar fi fost plătiţi, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice şi conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afareri)”, arată DNA.

De asemenea, spun anchetatorii, Dragnea ar mai fi acceptat de la acelaşi om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai - iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalţi oficiali din SUA.

„În acest context, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influenţa reală pe care o avea faţă de prim-ministrul şi alţi membri ai Guvernului României, promiţându-i că îi va determina pe aceştia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar şi al intelligence, pe care respectivul le avea în România", se precizează în comunicat.

De asemenea, afirmă procurorii, în perioada mai - octombrie 2017, Nicolae-Liviu Dragnea şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa ce decurg din calitatea de preşedinte al unui partid politic faţă de Gheorghe Dimitrescu, precum şi faţă de alte două persoane, în scopul de a obţine, în aceeaşi perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid, cu încălcarea dispoziţiilor Legii 334/2006 privind finanţarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD (din care 45.000 de euro ar fi fost achitaţi de Gheorghe Dimitrescu).

Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea şi perfectarea unor vizite ale lui Nicolae-Liviu Dragnea cu înalţi oficiali americani.

„În schimbul foloaselor primite de la Gheorghe Dimitrescu, în perioada iunie - iulie 2017, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea ar fi traficat în favoarea acestuia influenţa reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promiţând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcţia de consul general al României la Bonn, lucru care s-a şi întâmplat”, afirmă DNA.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
”Și-a schimbat pantofii”. Donald Trump a intrat în vizorul propagandei ruse, după aprobarea ajutorului militar pentru Ucraina VIDEO
”Și-a schimbat pantofii”. Donald Trump a intrat în vizorul propagandei ruse, după aprobarea ajutorului militar pentru Ucraina VIDEO
Propagandiștii ruși sunt revoltați de schimbarea poziției candidatului republican la președinția SUA, Donald Trump, care nu a intervenit și nu a încercat blocarea votului privind alocarea...
#Liviu Dragnea, #Dragnea vizita SUA, #Donald Trump, #DNA, #rechizitoriu, #restituire dosar DNA, #Tribunalul Bucuresti , #justitie