Discutiile profunde din PSD au dus la infrangerea lui Liviu Dragnea

Vineri, 13 Octombrie 2017, ora 20:24
15738 citiri
Discutiile profunde din PSD au dus la infrangerea lui Liviu Dragnea
Foto: Hepta.ro

Pierderea lui Sevil Shhaideh de la carma Ministerului Dezvoltarii e una pe care presedintele PSD nu o poate compensa.

Pe langa faptul ca doamna Shhaideh reprezenta interesele lui Liviu Dragnea in Guvern, demisia ei la presiunea lui Mihai Tudose are si o semnificatie simbolica, aceea ca regele si-a pierdut coroana.

Liviu Dragnea ar fi sacrificat orice ministru in noaptea de joi spre vineri, la celebra sedinta CEx a PSD care a insemnat "o mare cumpana", cum cu tristete s-a exprimat presedintele partidului la iesirea din arena de lupta a politicienilor social-democrati.

El, insa, a luptat doar sa o salveze pe doamna Shhaideh care personifica simbolul puterii si al controlului exercitat de Liviu Dragnea asupra partidului si asupra Guvernului.

Sa amintim faptul ca doamna Shhaideh a fost nominalizarea sefului PSD pentru pozitia de prim-ministru, nominalizare respinsa de Iohannis, atunci cand Liviu Dragnea a realizat ca nu va putea conduce niciodata Executivul din cauza condamnarii penale in Dosarul Referendumului.

In acelasi timp, Mihai Tudose a intrat in sedinta CEx stiind foarte clar ca, daca nu reuseste sa scape de "contabila grupului Mazare", nu va avea niciun fel de autoritate in Guvern.

Actualul premier a intrat castigator la negocieri. Nu avea ce pierde. In cazul in care nu reusea s-o elimine pe Shhaideh, demisia era un gest firesc, dar acest gest insemna si un dezastru pentru PSD, care s-ar fi vazut in situatia de a pleca de la guvernare sau, si mai rau, in situatia ca partidul sa faca implozie.

Presedintele Klaus Iohannis a lasat sa se inteleaga ca, in cazul demisiei actualului premier, noua nominalizare nu va mai fi de la PSD.

Presedintele Klaus Iohannis asteapta o oportunitate sa scoata PSD de la guvernare dupa dezastrul produs in ultimul an - Foto: Hepta.ro

"Daca si acest guvern cade, imi pun serios intrebarea daca PSD mai poate sa guverneze", a declarat presedintele Romaniei Klaus Iohannis, citat de Ziare.com.

Intr-un strigat de disperare, in cadrul sedintei, un lider al partidului, in incercarea de a-l opri pe Mihai Tudose sa-si dea demisia, ar fi zis: "Mihai, nu! Sasu' nu ne mai da guvernarea!", episodul fiind povestit in studioul emisiunii realizate de Rares Bogdan la Realitatea TV.

Faptul ca Liviu Dragnea le-a cerut membrilor CEx sa dea un vot pentru fiecare demisie nu a fost decat nevoia de compensare a actualului presedinte, in urma pierderii controlului asupra Executivului, cersind un vot de incredere in ce priveste pozitia sa de sef al PSD. Votul a fost unul formal, prin ridicare de mana, conform descrierii unor persoane care au participat la sedinta, iar acesta a fost dat doar pentru a linisti spiritele in partid si a-i oferi o mica satisfactie lui Liviu Dragnea.

Dar, imediat dupa incheierea tensionatei sedinte, Mihai Tudose, conform acelorasi surse, a primit mesaje de sustinere din partea celor mai influenti lideri PSD.

Senatorii Niculae Badalau si Adrian Tutuianu sunt de partea sa, pana si Gabriela Firea il sustine pe Mihai Tudose, miza ei fiind aceea de a incerca sa devina noul lider al partidului.

Intrebarea care se pune e ce va face Liviu Dragnea? In mai multe ocazii, domnia sa a declarat public ca "va lupta pana la capat". Acum, nu i-a ramas decat sa se bata cu propriul Guvern Tudose, asa cum a luptat si cu Guvernul Grindeanu. Dar echilibrul de forte s-a schimbat.

Liviu Dragnea stie ca o noua motiune impotriva acestui Executiv nu are nicio sansa de reusita. Cei mai refractari in a-l urma intr-o noua aventura sunt chiar colegii sai de partid.

Demisia lui Sevil Shhaideh de la Ministerul Dezvoltarii inseamna pierderea influentei presedintelui PSD asupra organizatiilor locale. Primarii depindeau de fondurile venite de la acest minister. Rovana Plumb nu a prea contat in disputa dintre Tudose si Dragnea - Foto: Hepta.ro

"Inca o data s-a vazut ca cine se bazeaza la nevoie pe ajutorul lui Dragnea are pana la urma soarta cruda a lui Vali Preda (fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor, condamnat la sase ani de inchisoare intr-un dosar de coruptie - n.red.) si a multor altora - Daddy se salveaza intotdeauna doar pe el (in special imi pare rau pentru Sevil, dar cred ca trebuia sa se astepte la asta), iar idealistii si naivii gen Liviu Plesoianu au avut inca o dovada ca asa zisa-lupta a lui Dragnea cu Sistemul este doar o uriasa pacaleala!", a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.

Daca privim in trecut, exista posibilitatea ca actualul presedinte PSD sa incerce sa aplice aceeasi strategie de "diabolizare" a actualului Executiv, cum a fost cea pe care a dus-o impotriva Guvernului Ciolos.

De aceasta data ii va fi mai greu, pentru ca va trebui sa-si diabolizeze propriii colegi de partid, iar o astfel de presiune ar putea duce la destramarea PSD.

Liviu Dragnea isi va pastra strategia de a lupta din umbra, iar in declaratiile oficiale va transmite un mesaj de pace si de sustinere pentru Guvernul Tudose, exact cum a facut la iesirea din tensionata sedinta.

Gabriela Firea, primarul Capitalei, il sustine pe Mihai Tudose, sperand ca acesta sa o ajute in incercarea ei de a ajunge noul presedinte PSD - Foto: Hepta.ro

"Cu Mihai Tudose am discutat si ca el sa-si prezinte demisia, iar eu i-am spus ca nu poate lua in calcul aceasta varianta. Mihai Tudose este un premier bun, eficient, cu greselile lui. Poate ale lui sunt mai mici sau mai mari ca ale mele.

Am comunicat prost unul cu altul. Eu am avut de invatat din aceasta perioada. Nu mai putem pune in pericol Guvernul si majoritatea parlamentara. Dar sa nu creada vreo institutie ca acest partid se lasa subjugat", a spus Dragnea, citat de Ziare.com.

Liviu Dragnea va continua sa pozeze in victima sistemului, dar influenta sa in PSD a scazut mult. Va astepta un moment oportun sa se intoarca, dar tensiunile din interiorul partidului vor duce la alegeri interne.

Cea mai ingrata pozitie in Guvernul Tudose o are acum Carmen Dan, ministru de Interne, o persoana extrem de apropiata de Liviu Dragnea. Doamna Dan, nu peste multa vreme, va constata ca nu se mai bucura de sprijinul politic al partidului si cum aceasta institutie este extrem de importanta in structura Executivului, fotoliul domniei sale va fi vanat de gruparile din partid.

"In aceasta seara au fost discutii profunde", a declarat Liviu Dragnea la iesirea din sedinta CEx a PSD, iar aceasta profunzime il va afecta pe termen lung.

PSD a ratat tot in mai putin de un an de zile, iar faptul ca ultimul sondaj de opinie arata intrarea pe o curba descendenta in ce priveste sustinerea electoratului face ca viitorul sa fie tulbure si nesigur, atat pentru politicieni, dar, mai ales, pentru oameni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Dragnea Tudose razboi PSD, #Dragnea Tudose criza guvern, #Dragnea Tudose demisie PSD , #PSD