De ce nu s-a dus Dragnea la receptia de Ziua Americii: A fost o forma de raspuns la ploaie

Marti, 03 Iulie 2018, ora 10:41
8596 citiri
De ce nu s-a dus Dragnea la receptia de Ziua Americii: A fost o forma de raspuns la ploaie
Foto: Arhiva Hepta.ro

Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu si Viorica Dancila, trei oameni cu cele mai inalte functii in statul roman dupa presedintele Klaus Iohannis, au decis sa refuze vineri invitatia de a participa la receptia organizata de ambasada SUA din Bucuresti de Ziua Americii.

Presa a speculat ca presedintele Camerei Deputatilor, presedintele Senatului si premierul si-ar fi exprimat astfel dezacordul fata de apelul trimis joi de ambasada SUA in numele a 12 state occidentale referitor la modalitatea de modificare a Codurilor Penale.

Intrebat marti de ce liderii coalitiei nu au participat la receptia americanilor, Liviu Dragnea a raspuns: "Pur si simplu, nu am participat. Au fost si alte amabsade la care nu am fost".

Jurnalistii au insistat cu intrebarea "A fost o forma de raspuns la scrisoarea celor 12 ambasade?": "Cred ca a fost o forma de raspuns la ploaie", a replicat Dragnea.

Amintim ca joi, ziua in care in comisia condusa de Florin Iordache a inceput modificarea Codului Penal, Belgia, Canada, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia si Statele Unite ale Americii si-au aratat ingrijorarea ca, daca intra in vigoare, noile prevederi din legislatia penala romaneasca vor "afecta negativ lupta impotriva infractiunilor violente, a infractionalitatii organizate transfrontaliere, a infractiunilor financiare si a traficului de droguri si de fiinte umane".

Vezi aici mesajul unitar al celor 12 ambasade occidentale

Apelul comun al celor 12 state a fost primit de social-democrati cu acelasi discurs. Claudiu Manda sustine ca Parlamentul este suveran si ca, oricum, exista posibilitatea ca cele 12 ambasade asa fi fost dezinformate.

"Suntem, totusi, Parlamentul Romaniei, suntem votati de cetatenii Romaniei, este dreptul Parlamentului de a legifera. (...) Haideti sa vedem documentul, cine il redacteaza, care este articolul la care face referire. Daca face referire la articolele pe care le-am vazut in spatiul public de la miscarea domnului Ciolos, cum scapa violatorii, martorii protejati - lucru care este absolut diferit de ce scrie in textul legii -, sigur ca nici macar nu avem cum sa fim noi ingrijorati de aceasta perceptie, atat timp cat in lege nu sunt lucrurile prevazute asa cum le descriu ingrijorarile respective", a spus Manda.

Ulterior, intr-o pozitie oficiala, Ministerul de Externe condus de Teodor Melescanu raspunde celor 12 state cu acelasi discurs: "procesul de amendare a legislatiei in domeniul penal reprezinta un atribut al Parlamentului, acordat prin Constitutie, iar etapele acestui proces sunt respectate, inclusiv din perspectiva consultarii publice si a dialogului cu cetatenii".

In plus, MAE alege sa retina din scrisoarea de avertisment a celor 12 state ca ele "recunosc progresul demonstrat de tara noastra in combaterea coruptiei si construirea unui stat de drept eficient".

Citeste si

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Tariceanu Dragnea Dancila ambasada SUA , #Calin Popescu Tariceanu