Cum a ratat Romania la mustata intrarea in Schengen si ridicarea MCV

Marti, 19 Februarie 2019, ora 10:38
10839 citiri
Cum a ratat Romania la mustata intrarea in Schengen si ridicarea MCV

Sansele Laurei Codruta Kovesi de a ajunge procuror sef european - sanse mari - i-au ingrozit pe politrucii sefi ai Romaniei: Dragnea si Tariceanu.

Inalta apreciere, echivalenta cu recunoasterea modului cum si-a slujit statul de drept in propria ei tara, ar fi ca o palma pe obrazul liderilor bucuresteni, care o osandesc pentru a fi incalcat acelasi stat de drept, in aceeasi tara.

Napoleon spunea ca de la sublim la ridicol nu este decat un pas. In Romania de astazi, distanta este mult mai scurta. Sublimul si ridicolul se afla la un loc. Statul de drept este slujit si incalcat in acelasi timp si in aceeasi tara. Curat Kafka!

Corifeilor nostri le-ar veni greu sa sustina ca intreaga Europa este in eroare, ca toti sunt dezinformati, ca nimeni habar n-are despre ce vorbeste si ca numai ei doi stiu adevarul pur, pe care il clameaza la Bucuresti si il repeta non-stop la Bruxelles prin portavocea lor - ati ghicit, neconflictuala doamna Viorica.

Rasfatata de altii, dar discreditata de noi

Pe toti acestia ii inteleg, in sfertodoxia lor. Dar mi se par de nepriceput demersurile disperate ale rectorului Universitatii iesene pentru compromiterea internationala a unui roman care si-a dobandit prin propriile forte pretuirea unor distinse somitati de pe continent - in orice caz, mai distinse decat Dragnea sau Tariceanu si nu mai putin valoroase decat insusi profesorul-doctor Tudorel.

Imaginea este, in mintea mea, cam cum ar fi la o partida de tenis, cand suporterii din intreaga lume o aclama frenetic pe romanca Simona Halep si numai romanul Gica-Contra, sosit special in acest scop, se baga in fata, ca sa strige cat il tin rarunchii: "Huoo, Simona! Huooo, Romania!".

Nu incerc sa anticipez rezultatul selectiei procurorului sef european si nu pot avea certitudinea ca favorita concursului va fi chiar castigatoarea finala. Dar vad ca a fost selectata dintr-un grup de vreo 30 de candidati, ca a ajuns pe lista "scurta" de trei selectati si ca, pe aceasta lista, ocupa primul loc.

Performanta mi se pare destula, ca sa puna semne de intrebare privind evaluarea anterioara a domnului Tudorel, si lista celor 20 de acuze la adresa ei, ba chiar, cu tot respectul pentru CCR, privind ciudata hotarare pe care a luat-o aceasta inalta institutie, dispundu-i presedintelui calea de urmat, fara sa tina seama ca nu asta era treaba ei.

De aceea, s-a cam creat impresia ca acest capitol, al duelului Kovesi/Tudorel, este departe de a se fi incheiat. Pe de o parte, posibila victorie a doamnei Kovesi la obtinerea postului de procuror european ar putea zgudui unele obiceiuri din institutiile romanesti, pe de alta parte, eventualul castig la procesul intentat deja la CEDO ar pune sub semnul indoielii soliditatea statului de drept, recoafat de echipa Dragnea-Tariceanu-Toader-Dorneanu.

Cateva intrebari elementare

* La asa ceva, n-ar fi obligatorie reluarea la mana a celor 20 de acuze ale ministrului de Justitie, pe baza carora doamna Kovesi a fost revocata la Bucuresti, dar care nu constituie impediment pentru eventuala ei numire intr-un post si mai inalt la Bruxelles?

* N-ar trebui sa dea socoteala cuiva domnul Tudorel penru a fi tratat cu "je m'en fiche" avizul negativ emis de CSM, inteles de europeni si desconsiderat de damboviteni?

* N-ar trebui sa dea socoteala si prim-ministrul ca, in loc sa-i acorde atentie cuvenita presedintelui tarii, l-a infruntat in mod grosolan, mergand pe mana unui Tudorel, simplu executant si el de ordine si porunci?

* Nu cumva insasi hotararea CCR, definitiva si executorie, sta sub semnul intebarii in momentul cand, confirmand concluziile domnului Toader, inalta institutie s-a pus pe pozitie antieuropeana?

* Si, in sfarsit, cat de multa coincidenta este intre faptul ca o institutie din Romania o citeaza si o pune sub acuzare pe doamna Kovesi chiar atunci cand este chemata pentru interviu in fata instituiilor europene?

Cum se spala rufele murdare la televizor

Lucrurile sunt mai incurcate decat par. Fara indoiala, PSD observa insuccesele dlui Tudorel din ultima vreme si isi da seama ce lovitura zdrobitoare ar primi, in cazul castigarii de catre reclamanta a procesului la CEDO, tocmai in preajma unor alegeri cruciale.

Desi doamna Kovesi n-a cerut despagubiri materiale, o cerere in acest sens poate aparea si pe parcurs. Ba inca reclamanta si-ar face o imagine superba daca, de exemplu, castigand o suma impresionanta de la stat, ar dona-o integral acolo unde bugetul n-a dat: copiilor care se culca flamanzi, celor care abandoneaza scoala pentru ca n-au ghete, categoriilor defavorizate, batranilor neputinciosi si multor altora.

Momentul este critic, intrucat CEDO a aruncat un colac de salvare catre Romania, iar PSD are de ales: ori face propuneri ispititoare pentru o intelegere amiabila - si imi dau seama ce cutremur s-ar produce cand reclamanta va pretinde scuze publice din partea mai multor persoane marcante - ori o tine tare cu "statul paralel" si atunci va vedea toata Europa la televizor cum spala romanii rufele murdare in piata publica.

Intre timp, promotorii clamatei prezumtii de nevinovatie cu orice pret s-ar umple de ridicol, caci nu te poti face pentru unii muma si pentru altii ciuma. Cum mai pot pretinde Dragnea si Tariceanu prezumtie pentru ei si ai lor, cand doamna Kovesi a si fost pusa la stalpul infamiei, fara nicio judecata?

CCR, inalta instanta care a dispus presedintelui revocarea, nu trebuia sa-i ofere mai intai acuzatei posibilitata de a se apara? Nu trebuia sa-i asculte cineva apararea? La televizor trebuia sa-si prezinte domnul Toader faimosul rechizitoriu sau in fata vreunei instante?

A inceput bombardamentul cu ghiulele politice de mare calibru

Colac peste pupaza, institutiile romanesti sunt acuzate si pentru faptul ca au citat-o pe doamna Kovesi exact atunci cand trebuia sa plece pentru audieri la Bruxelles. Este asta coincidenta? Este hartuire? Iar daca nu e niciuna din toate, atunci ce o fi?

"Aceasta citatie este cea mai buna dovada ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie este, de fapt, o arma politica" - declara in acest weekend un parlamentar, cerand desfiintarea insasi a institutiei, infiintata recent sub comanda politica si fara alt scop decat acela de a raspunde comenzilor pesedisto-aldiste.

Doamna Kovesi insa se pronunta si mai transant: "Cred ca aceasta citatie e un fel de razbunare pentru sesizarea pe care eu am facut-o la CEDO. In al doilea rand, e clar o incercare de a-mi opri candidatura la Parchetul UE".

Si revin la o intrebare anterioara: doamna Kovesi nu beneficiaza de aceeasi prezumtie de nevinovatie pe care o reclama Dragnea si Tariceanu pentru ei si pentru clientii lor politici? Iar daca da, atunci in ce baza isi alerteaza domnul Tudorel toti omologii europeni ca sa-i faca mizerii fostei sefe a DNA intr-o problema care pe el nici n-ar mai trebui sa-l priveasca, dupa ce si-a vazut finalizata rezolvarea celor 20 de puncte?

Se vede cu ochiul liber ca ofensiva antiKovesi s-a intensificat brusc din momentul cand s-a aflat ca este pe lista scurta a celor selectati pentru pozitia de procuror sef european, ca ocupa primul loc pe lista si mai scurta, iar propusii coalitiei nu figureaza nicaieri si nu ocupa niciun loc.

Cele doua greseli cu care autoritatile romane au cazut in propria capcana

Mai trebuie vreo dovada in plus, ca sa intelegem cat de incomod este pentru politicienii romani sa vada la Bruxelles un procuror sef european, cu sarcini directe privind controlul folosirii fondurilor europene? Evident, politicienii din PSD+ALDE nu-si doresc o pioneza pe propriul scaun.

De altfel, fondurile europene sunt o veche vaca de muls pentru politicienii Puterii. Un exemplu simplu, dar cu implicatii complicate, este Tel Drum, dosar deja deschis de OLAF. Desi sustine ca n-ar fi implicat (si ar fi in stare sa te invite la baie, daca nu-l crezi), domnul Dragnea pare sa aiba mari dureri de cap cu acest dosar.

Solutia e s-o infunde pe Kovesi cu ajutorul lui Tudorel, eventual sa-l revoce pe Augustin Lazar cu acelasi domn sau sa creeze piste false, infiintand Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, cea care a si citat-o pe LCK.

La Bucuresti, gasesti "solutii" la orice! Dar la Bruxelles, ioc. Acolo este nevoie de un procuror sef european de nadejde, iar Laura Codruta Kovesi a facut fata la primele probe.

Opinia mea este ca autoritatile de la Bucuresti au facut doua greseli, care le pot fi fatale. Prima ca au revocat-o pe doamna Kovesi de la DNA. Puteau s-o faca aliat si sa-si asume succesele ei, ca apartinand statului roman, puterii politice, coalitiei.

Daca isi arogau ceva din meritele doamnei LCK poate nici Dragnea, nici Tariceanu n-ar fi fost atat de nefrecventabili in intreaga Europa.

A doua greseala a fost campania fara precedent impotriva doamnei Kovesi, cu ajutorul credinciosului Tudorel. Se vede de la distanta ca pentru asta a fost angajat, iar el se executa, chiar si atunci cand un oarecare din partid ii ordona nonsalant: "Tudorele, fa ceva, ca lucrurile au ajuns la paroxism!".

Opinia mea este ca, daca pe doamna Kovesi n-o deranja nimeni din postul in care isi facea datoria, Europa ne-ar fi apreciat in continuare, raportul MCV ne-ar fi fost deja ridicat si nici nu trebuia sa se mai milogeasca doamna Dancila de liderii europene ca sa ne primeasca in spatiul Schengen.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Laura Codruta Kovesi citata, #Laura Codruta Kovesi interviu, #Laura Codruta Kovesi plecare Bruxelles, #Tudorel Toader scrisoare omologi, #Liviu Dragnea dosar Tel Drum , #presedinte PSD