Cum a ratat Dragnea ocazia sa ajunga filosof

Colaborator: Victor Pitigoi
Luni, 18 Ianuarie 2016, ora 11:45 3064 citiri

Dupa ce o vreme nu mai contenea cu osanalele la adresa prietenului Ponta, Liviu Dragnea s-a aratat o vreme cam rezervat, lasand impresia ca relatiile lor se indreapta in directia Razboiului Rece.

In plus, dupa jocul lui Dragnea de-a demisia din Guvern si din toate functiile din partid, urmat de jocul de-a sustinerea si nesustinerea lui Ponta, am ramas cu impresia ca, gata, relatia lor s-a terminat.

Se pare insa ca nu s-a terminat nimic, ca a fost o pauza de tatonare si ca totul s-a reanimat duminica seara, cand domnul Dragnea s-a apucat sa pretinda la un post TV ca il sustine in continuare si neconditionat pe prietenul Ponta.

Poate ar trebui sa intelegem ca lucrurile sunt din nou ca la inceput, desi, in ce ma priveste, am avut impresia ca simt o anumita raguseala in glasul domnului Dragnea, ceva care te indeamna sa citesti printre randuri altceva decat ceea ce spune.

Pe de alta parte, detectorul de minciuni se bazeaza, printre altele, si pe o anumita balbaiala in glas, atunci cand gandesti una si spui alta. Exact ce am simtit eu: o balba, atunci cand spunea ca Ponta "va avea o soarta foarte buna" la partid.

Cum adica "o soarta"? Partidul ar putea sa-i asigure lui Ponta o perspectiva frumoasa, posibilitatea de a se reafirma in forta ca politician, sansa unei noi ascensiuni.

Soarta, insa, in niciun caz nu depinde de Dragnea. De soarta stiu ca se ocupa in principal ursitoarele, iar Dictionarul Enciclopedic al Limbii Romane ofera urmatoarea definitie (pe scurt):

SOARTA, s. f. (In superstitii) Forta (sau vointa) supranaturala despre care se crede ca hotaraste tot ce se petrece in viata; destin, fatalitate, noroc, scrisa, ursita.

Si tot presedintele PSD reia tema vechii prietenii cu Ponta, in urmatorii termeni: "Nu imi este amic, ci prieten. Am fost prieteni buni si ramanem prieteni buni".

Cred insa ca aici domnul Dragnea o da in bara cu toata forta. Stie si un elev de clasa a patra ca amic inseamna prieten si prieten inseamna amic, iar alaturarea lor inseamna pleonasm.

Iar pleonasmul nu-i face deloc cinste unui intelectual, mai ales atunci cand ia cuvantul. Pentru asemenea situatie, exista proverbul batranesc: daca tacea, filosof ramanea.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News