Cum a luptat agentul Romaniei la CEDO pentru Dragnea si impotriva statului roman

Joi, 16 Mai 2019, ora 08:58
19041 citiri
Cum a luptat agentul Romaniei la CEDO pentru Dragnea si impotriva statului roman
Foto: Marian Ilie/Mediafax/Hepta.ro

Agentul Romaniei la CEDO sustine plangerea depusa de Liviu Dragnea in loc sa apere interesele statului roman.

Amintim ca liderul PSD a depus o plangere la CEDO in 2017, prin care incearca sa scape de condamnarea definitiva din dosarul Referendumul (2 ani de inchisoare cu suspendare), care l-a impiedicat sa devina prim-ministru si care s-ar putea comasa cu o eventuala noua condamnare in dosarul "Bombonica", aflat in fazele finale ale apelului la ICCJ.

HotNews a consultat documentele CEDO si dezvaluie intr-un amplu material publicat joi dimineata ca Viorica Dancila a dat-o afara pe Catrinel Brumar (agentul Romaniei la CEDO pana in februarie 2019) pentru a o inlocui cu Viorel Mocanu, iar acest tanar avocat nu a facut decat sa sustina argumentele lui Dragnea in fata Curtii Europene in detrimentul intereselor Romaniei.

Atunci cand a atacat la CEDO condamnarea sa, Dragnea a avut ca principal argument ca motivarea deciziei din 2016 a completului de 5 judecatori ICCJ, publicata in februarie 2017, nu a fost semnata de doi dintre judecatori: Livia Stanciu si Luminita Zglimbea, care s-au pensionat inainte de redactarea motivarii.

Dragnea invoca drept precedent la CEDO cazul "Cerovsek si Bozicnik v. Slovenia" si solicita sa i se aplice si lui aceeasi solutie, favorabila petentilor. Insa, in cazul din Slovenia, cei doi reclamanti s-au plans ca au fost condamnati de judecatori care nu au participat la proces.

De altfel, Catrinel Brumar a aratat in contraargumentatia depusa la CEDO ca situatia lui Dragnea este complet diferita de cea din Slovenia.

In cazul slovenilor, dosarul in care au fost condamnati a fost pierdut, iar dupa 3 ani a fost reconstituit si motivarea deciziei a fost redactata de judecatori care nu au participat la audieri, numai pe baza dosarului reconstituit, fara nicio implicare a magistratului care facuse audierile.

In schimb, la Dragnea, toate cele 5 femei-judecator au participat la proces si au dat verdictul, semnand si minuta in 2016. Doar pe motivare nu apar doua dintre semnaturile lor.

Dupa ce Brumar a fost data afara, noul agent al Romaniei, Viorel Mocanu, a transmis in martie 2019 observatii suplimentare la CEDO in cazul Dragnea. El practic lupta pentru Dragnea, cu argumentele avocatului sau irlandez si rastoarna tot ce construise Catrimel Brumar in apararea Romaniei.

"Desi problemele ridicate de petent (Dragnea - n.r.) - privind incalcarea dreptului la un proces corect ca rezultat al judecarii de catre completuri ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie neconstitutional si ilegal formate - sunt reale, Guvernul va examina doar comentariile care privesc prezumtivele incalcari din partea autoritatilor nationale ale obligatiilor lor impuse de art 6 al 1 al Conventiei, avand in vedere absenta din motivarea deciziei definitive in procesul penal privindu-l pe aplicant a semnaturii a doi dintre cei cinci judecatori (...) ", scrie Mocanu.

In plus, Mocanu aduce in discutie chestiunea completurilor de 5 judecatori declarate ca fiind formate nelegal de CCR mult dupa ce Dragnea s-a plans la CEDO.

Viorel Mocanu este un avocat in varsta de 35 de ani, care a reprezentat, printre altii, inculpati celebri, ca Sorin Oprescu, Rovana Plumb, Oana Zavoranu si Florin Salam.

Citeste pe larg si vezi documentele obtinute de Hotnews unde se demonstreaza cum a lucrat Viorel Mocanu impotriva Romaniei si pentru Liviu Dragnea

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Dragnea CEDO Viorel Mocanu , #condamnat