Congres exploziv al tinerilor PSD: Sturzu demisioneaza, Dragnea spune ca i-a cerut sa se foloseasca de tragedia Colectiv

Sambata, 12 Decembrie 2015, ora 15:30
5060 citiri
Congres exploziv al tinerilor PSD: Sturzu demisioneaza, Dragnea spune ca i-a cerut sa se foloseasca de tragedia Colectiv
Foto: Realitatea TV

Deputatul Mihai Sturzu, fost lider al tinerilor social-democrati, a anuntat sambata, dupa un nou conflict deschis cu Liviu Dragnea in cadrul congresului TSD, ca demisioneaza din partid si a respins acuzatiile lansate de presedintele PSD.

Fostul sef al organizatiei TSD Mihai Sturzu l-a atacat, sambata, la congresul tinerilor social-democrati, pe Liviu Dragnea caruia i-a cerut sa se autosuspende din functia de presedinte al partidului, din cauza dosarului Referendumului in care a fost condamnat in prima instanta.

"Suspendati-va, conform noului statut al PSD, din functia de presedinte, convocati un congres al PSD fara liste si corect, asa cum dumneavoastra vi l-ati dorit si haideti, ca deja este prea tarziu, sa ne pregatim corect pentru anul 2016", a spus Mihai Sturzu in fata delegatilor prezenti la Congresul TSD.

El a propus ca orice membru PSD sa fie suspendat din partid, in momentul in care este trimis in judecata pentru orice fapta de natura penala savarsita cu intentie. "Orice membru al partidului sa fie suspendat in faza in care este trimis in judecata pentru orice fapta penala, sa nu ne mai fofilam", a spus Sturzu, referitor la faptul ca Dragnea a sustinut mereu ca noile prevederi ale Codului de etica al PSD nu i se aplica, pentru ca dosarul sau privind fraudarea referendumului din 2012 nu se incadreaza la fapte de coruptie.

"Nici nu stiu cum sa va intreb, ca mi-e rusine... dar pe site-ul Inaltei Curti, la sectiunea coruptie, scrie Liviu Dragnea", i-a mai spus Sturzu.

Sturzu i-a mai cerut lui Liviu Dragnea sa isi asume schimbarile pe care acesta le-a propus PSD. "Asumati-va ca poate nu traim atat de mult intr-o lume a realitatilor obiective si a perceptiilor oamenilor despre realitate, ca partidele politice opereaza cu perceptii despre realitate si despre adevar. Faceti dumneavoastra ceea ce ne-ati spus mereu sa facem si noi, puneti interesul partidului mai presus de interesul dumneavoastra personal", a precizat Sturzu.

Dragnea: Sturzu mi-a propus sa ne folosim de tragedia de la Colectiv

In replica, presedintele PSD Liviu Dragnea a raspuns atacurilor lansate de Mihai Sturzu dezvaluindu-le tinerilor de la congresul TSD ca fostul lor lider i-ar fi propus sa se foloseasca in scop electoral de emotia tragediei de la Colectiv, fapt "cutremurator" care nu trebuie sa se mai repete.

Presedintele PSD a spus ca, la acel moment, "domnul aviator Sturzu" i-a propus ceva cu care nu numai ca nu a fost de acord, dar l-a cutremurat: sa foloseasca acea emotie generata de tragedie, sa vina la sediul PSD cu un grup de tineri, sa insceneze un conflict cu Dragnea din care sa se nasca o noua miscare politica, dupa care aceasta sa faca o alianta cu PSD.

"Nu este admisibil sa folosesti o tragedie in care au murit 60 de tineri pentru asa ceva (...) Daca reforma in PSD trebuie sa inceapa cu ceva, cu asa ceva trebuie sa inceapa", a declarat Dragnea. "Sunt decat cativa care n-au inteles ca PSD-ul a intrat in alta etapa", a adaugat el.

Liviu Dragnea le-a spus mai tinerilor din partid ca sunt liberi sa aleaga pe cine doresc la conducerea organizatiei lor si, dupa ce i-a criticat pe fostii lideri care doreau sa fie "cool" si transformau congresul TSD intr-un "spectacol" in blugi, a vorbit el insusi despre trupa de rock in care a cantat.

Dragnea a mai sustinut ca a fost sunat de unii tineri din PSD pentru a primi permisiunea de a candida la alegerile de sambata. "Le-am spus tuturor: uitati aceasta mentalitate, oricine poate candida". El a mai sustinut ca sunt liberi sa aleaga pe cine doresc. "Cel mai mare rau care se putea face era sa spun ca il sustin pe X (...) Acum pot spune cu toata sinceritatea, vreau ca Gabi sa fie presedinte, unul dintre ei", a mai afirmat Dragnea referitor la faptul ca in cursa au ramas Gabriela Podasca si Gabriel Petrea.

Presedintele PSD s-a lansat apoi intr-o critica la adresa fostilor lideri ai partidului, pentru ca nu au tratat cu seriozitate alegerile din TSD, care erau "un spectacol", la care acestia veneau in blugi ca sa fie "cool" in fata camerlor de filmat.

Cu toate ca le-a spus ca si-a pregatit un discurs scris despre "lucrurile serioase" care trebuie abordate la congres, Dragnea a facut imediat trimitere la propria studentie, afirmand ca ii place sa isi aminteasca de acea perioada, de "aventurile" de atunci, de trupa rock in care a cantat, de prieteniile pe care le-a legat atunci si care s-au pastrat pana astazi. "Si noi am fost tineri", le-a mai spus el tinerilor din partid.

Tinu a renuntat la candidatura

Vicepresedintele TSD, Andrei Tinu, a anuntat ca renunta la candidatura sa pentru conducerea organizatiei de tineret a PSD, in favoarea fostului viceprimar al Sectorului 6, Gabriel Petrea.

"Voi renunta la candidatura mea si rog organizatiile care erau de partea mea sa-si dea voturile acelui candidat care a crescut in randurile tineretului social-democrat, acelui candidat care are cea mai mare vechime in partid, acelui candidat care a pornit de jos si acelui candidat care ne poate duce catre victorie. Voturile mele sper sa mearga, si am toata sustinerea in acest sens, catre Gabi Petrea", a spus vicepresedintele tineretului social-democrat in discursul sau, la Congresul TSD.

Tinu a spus ca si-a analizat sansele si ca nu este momentul ca TSD sa aiba un presedinte orator, ci este necesar unul organizator, avand in vedere ca anul urmator este unul electoral.

"Mi-am analizat sansele si cred ca nu este inca momentul pentru un presedinte tribun, un presedinte orator, ci mai degraba organizator. Ne asteapta un an electoral si cred ca organizarea este cuvantul cheie pentru victoria noastra", a mai spus Tinu.

Mihai Sturzu demisioneaza

Dupa incheierea conflictului, Mihai Sturzu a anuntat ca demisioneaza din partid si a respins acuzatiile lansate de presedintele PSD.

"Nu mai pot continua in conditiile in care nu respectam ce votam. (...) Nu merg la niciun alt partid. Eu cred ca Romania are nevoie de o resetare profunda a clasei politice", a declarat Sturzu.

El a negat acuzatiile lansate de Liviu Dragnea privind propunerea sa de a exploata politic emotia generata de tragedia de la Colectiv, prin infiintarea unei noi miscari.

"Domnul Liviu Dragnea a mintit si a manipulat, parca a fost la scoala FSN-ului de manipulare. Eu am avut aceasta discutie cu domnia sa dupa ce au am fost la proteste impotriva lui Piedone si a lui Gabi Oprea si am spus ca ce striga oamenii in piata este foarte corect si oamenii au foarte mare dreptate si ca PSD are nevoie de o reforma si ca putem porni aceasta reforma de la PSD.

Ce a inteles domnia sa si ce a spus pe scena m-a durut foarte tare, dar n-am ce sa fac, are alta scoala politica decat am eu, nu ne comparam. El este ditai Goliat, eu sunt un David mic pe langa el", a explicat Sturzu.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Sturzu demisie PSD, #Sturzu acuzatii Dragnea , #presedinte PSD