Circul din PSD devine galactic

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 26 Septembrie 2015, ora 08:19
6013 citiri
Circul din PSD devine galactic

Exact cu un an in urma, in plina campanie pentru prezidentiale, o oda inchinata de presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, ii prevestea lui Victor Ponta un viitor maret:

"Victor, o galaxie romana-n devenire

Rasare in universul zidit pe rastigniri

Pe temelie veche, de piatra si jertfire,

El reinalta o tara a vechilor romani!"

Ei bine, nici nu a stiut Mircea Cosma cata putere profetica ii insufla spiritul poetic, cu precizarea ca versurile descriu realitatea de acum destul de bine, doar ca in sens perfect opus.

Victor Ponta a ajuns galactic, intr-adevar, doar ca in cel mai trist si nefericit sens pe care si l-ar fi dorit vreodata: o premiera de prost gust, primul premier din Romania trimis in judecata din functie.

Ghinionul a fost atat de mare incat versurile lui Cosma sunt profetice in sens invers si mai departe. La haosul care a pus stapanire pe intreg partidul la nivelul liderilor de la centru, chiar pare sa nu mai ramana urma de "temelie veche, de piatra si jertfire"!

Prin circul prezentat de Robert Negoita, cu impinsul si "dezimpinsul" din cursa pentru sefia PSD, spectacol care cred ca a avut ca singur scop rational umilirea lui Negoita si punerea la punct a rebelilor care vor sau se gandesc sa concureze impotriva lui Dragnea, Partidul Social Democrat si-a prezentat de fapt dimensiunea reala a dezastrului care sta sa loveasca in viitorul apropiat.

Cand singurul candidat care azi pare capabil sa tina partidul unit este Liviu Dragnea, in opinia mea, viitorul PSD devine o bomba cu ceas.

Dar mai grav pentru social-democrati e un alt adevar pe care multi l-au imbratisat deja: nu exista niciun alt nume in jur care sa-i poata pune probleme candidaturii lui Dragnea. Deci mergem cu si alaturi de Liviu pana la capat, oricare si orice ar inseamna asta.

Asta trebuie sa fie mesajul cel mai des auzit printre social-democrati, pentru ca altfel nu imi explic cum nu exista inca niciun candidat cat de cat serios in cursa pentru sefia partidului.

Lui Catalin Ivan cred ca ii este si frica sa isi aminteasca de promisiunea pe care o dadea in legatura cu candidatura sa la conducerea PSD.

De colegul lui Mihai Viteazu, celebrul Valeriu Zgonea, mai bine nu pomenim, sa nu pateasca si el o nefacuta precum Robert Negoita si sa rada nu numai o tara de el, ci si un partid intreg. Alte nume de posibili candidati aruncate prin diverse spatii au mai fost cele al Ecaterinei Andronescu si, la limita, al lui Vasile Dancu.

Nu stiu cat de viabile si oportune ar putea fi oricare din ultimele doua nume, desi latura lor intelectuala si pregatirea profesionala ar putea sa-i recomande intr-o perioada in care cea mai mare asteptare de la acest partid ar trebui sa fie legata de o reforma autentica, una care sa scoata partidul de la centru dreapta unde l-a dus Ponta si sa-l mute macar spre centru stanga, daca la o stanga veritabila nu mai are nimeni curajul nici sa se gandeasca.

Dar asta cred ca ar trebui sa includa o reforma mai larga a intregii clase politice, drum pe care sa urmeze nu numai PNL, cu care deja si-au batut palmele la cateva blaturi, dar in primul rand UNPR - una din principalele amenintari si cea mai concreta pe termen scurt pentru electoratul si structura organizatiilor din PSD.

La fel cum si relatia cu Gabriel Oprea ar trebui discutata si lamurita, pentru ca altfel in actuala forma ea sapa partidul chiar la baza.

Cel mai probabil, Liviu Dragnea va castiga alegerile cu sau fara condamnare in instanta. Daca nu se intampla vreo surpriza iesita din comun, candidaturi precum cea a lui Serban Nicolae, de exemplu, nu ameninta pozitia lui Dragnea nici cat a facut-o Negoita sau ar putea-o face Ivan.

Dar oricat de lin ar fi parcursul lui Dragnea de la statutul de interimar la cel de sef plin al PSD, problema Victor Ponta ramane una care mai devreme sau mai tarziu va trebui sa fie inchisa.

Altfel, partidul risca sa se sinucida odata cu premierul care nu mai face distinctia intre om si functie, amestecandu-le pe amandoua intr-o caricatura politica fara nicio putere reala, dar pusa pe harta de dragul scandalului.

In functie de cum va iesi din aceasta criza, noul presedinte al PSD va afla la alegerile din 2016 daca mai are sau nu un viitor in fruntea partidului. Pana atunci, haosul din PSD se va tot extinde.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#PSD candidati presedintie congres, #candidati PSD sef Dragnea , #PSD