Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cele 5 metode prin care s-a fraudat referendumul si ce legi a incalcat Dragnea

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 18:26
5118 citiri
Cele 5 metode prin care s-a fraudat referendumul si ce legi a incalcat Dragnea
Foto: Adevarul

In rechizitoriul dosarului "Frauda la referendum" prin care Liviu Dragnea a fost trimis in judecata procurorii au identificat cinci metode prin care aparatul de partid coordonat de secretarul general al PSD a actionat in ziua de 29 iulie 2012, cand s-a dat votul pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Cele cinci procedee folosite pentru fraudare sunt: falsificarea listei de alegatori din localitate, voturi in numele "capsunarilor", voturi pe numele mortilor, fraude cu urna mobila si mituirea pedelistilor din sectiile de votare, informeaza Gandul.info.

Rechizitoriul integral din dosarul Dragnea

Una dintre metodele de fraudare identificate a fost introducerea de buletine false in urne. Semnaturile unor alegatori care nu s-au prezentat la vot au fost falsificate, iar in urne au fost introduse buletine favorabile scopului urmarit de USL.

O alta metoda de fraudare a voturilor identificata de procurori este falsificarea voturilor romanilor plecati in Spania, Italia, sau alte tari, la dosar existand declaratii ale unor membri ai Birourilor electorale din Olt care au recunoscut acest lucru.

A treia metoda s-a referit la prezenta la urne a mortilor, iar a patra metoda la mituirea reprezentantilor PDL din sectii, pentru ca acestia sa inchida ochii.

A cincea metoda de fraudare a mizat pe folosirea urnelor mobile. Un exemplu iesit din comun este cel al unor soti care apareau pe lista suplimentara ca ar fi votat cu ajutorul urnei mobile. Ei s-au prezentat la sectia de vot si au cerut sa voteze, ceea ce li s-a permis. Au fost taiati de pe lista suplimentara si "ulterior deschiderii urnelor s-ar fi anulat doua buletine cu votul 'DA'", se arata in rechizitoriu.

Incalcari flagrante ale legii

Totodata, procurorii au descoperit ca Liviu Dragnea a organizat un sistem informatic centralizat, compus din mai multe servere si un call-center, cu structura piramidala, in care circa 14.000 de utilizatori s-au conectat in ziua votului prin intermediul telefoanelor mobile.

Pe parcursul intregii zile de vot, acestia au transmis la centru date referitoare nu doar cu privire la prezenta la urne, ci si cu privire la numarul de voturi DA si NU exprimate in sectiile de votare, informatii la care, potrivit legii, nu ar fi avut cum sa aiba acces.

Bomba in dosarul referendumului: De unde stia Dragnea cati oameni au votat "Da" pe parcursul zilei

De asemenea, Liviu Dragnea este acuzat ca a cerut militantilor PSD sa ii identifice pe alegatorii care nu se prezentasera inca la urne folosindu-le datele personale si sa faca presiuni asupra lor pentru a veni la vot.

"Folosirea reprezentantilor USL din cadrul sectiilor de votare pentru a identifica persoanele care au ales sa nu isi exercite dreptul de vot si a intocmi liste ce urmau a fi folosite de catre activistii de partid in scopuri electorale reprezinta o incalcare a dispozitiilor art. 5 din Legea nr. 677/2001 privind protectia datelor cu caracter personal ale acestor persoane, precum si a prevederilor Legii nr. 3/2000 privind confidentialitatea votului", se arata in rechizitoriu.

In plus, el a cerut ca prin orase sa circule caravane care sa transmita mesaje de mobilizare, unele insotite chiar de imnul Romaniei.

"Folosirea caravanelor electorale pentru a indemna cetatenii sa iasa la vot (comunicarile de la 18:49:12 si 18:50:51), prin folosirea imnului Romaniei si a unui mesaj mobilizator, reprezinta o forma clara a propagandei electorale, prohibita de art. 4 alin. 2 din Hotararea Parlamentului nr. 34/2012 dupa momentul oficial al incheierii campaniei electorale", mai arata procurorii.

Stenograme referendum Dragnea: Organizati-va sa mi-i aduceti pe toti la vot! Ii legati, ii luati in brate

Ce legi a incalcat Dragnea la referendum: SMS-uri din dosar

Potrivit dispozitiilor art. 4 alin. 3 si art. 4 alin. 4 din Legea nr. 35/2008: "Orice control asupra modului in care voteaza un alegator este interzis (...) Participarea cetatenilor la alegeri se face pe baza liberului consimtamant al acestora. Nimeni nu are dreptul de a exercita presiuni asupra unui alegator pentru a-l determina pe acesta sa participe sau sa nu participe la alegeri".

Totodata, art. 54 din aceeasi lege interzice promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze sau sa nu voteze in cadrul referendumului

Conform jurnalistilor de la gandul.info, Parchetul General a deschis peste 2.300 de dosare privind fraudele comise la referendum, dar dupa numirea lui Tiberiu Nitu in functia de procuror general au fost trimise in judecata doar 4 dosare.

Premierul Ponta a declarat ca dosarul "Frauda la referendum" este un dosar politic, iar daca Liviu Dragnea este vinovat, atunci si el este la fel de vinovat. Ponta a spus ca nici nu se pune problema ca Dragnea sa fie indepartat din Guvern.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Dragnea acuzatii referendum, #Dragnea judecat referendum , #referendum