Ce se ascunde in dosul anularii bruste a mega-mitingului PSD

Vineri, 17 Mai 2019, ora 07:19
26743 citiri
Ce se ascunde in dosul anularii bruste a mega-mitingului PSD

Dupa ce a anuntat cu surle si trambite un miting de 120.000 oameni in Bucuresti, ca un fel de cireasa pe turta campaniei electorale, PSD s-a razgandit brusc si a trimis primariei generale o scrisoare de doua randuri, anuntand un fel de "la loc comanda!". Colac peste pupaza, scrisorica este semnata de cel mai indarjit amator de mega-mitinguri din partid: Codrin Stefanescu.

Abia a doua zi, joi, s-a pronuntat si Liviu Dragnea: "Am spus ca cel mai important pentru noi este ca in ultima saptamana, in fiecare zi, in fiecare seara, sa stam in dispozitivele de campanie sa discutam cu oamenii".

Una din doua: ori Stefanescu s-a apucat sa anunte mitingul de capul lui, fara acordul lui Daddy si tot el l-a anulat, ori insusi Dragnea nu mai este sigur pe el si, ca orice lider aflat in impas, se razgandeste ori de cate ori realitatea ii arata ca a gandit prost.

Nici una, nici alta nu avanteajeaza PSD la un asemenea nivel si amandoua dau nastere la supozitii. Nu pot crede ca Liviu Dragnea, pentru care alegerile sunt o lupta pe viata si pe moarte, sa nu-si fi dat seama de la inceput cat de oportune sunt dispozitivele de campanie, in raport cu rotonda de la Expo.

In opinia mea, altele trebuie sa fie motivele care l-au speriat pe liderul partidului, i-au dat mintea romanului cea de pe urma si l-au determnat sa faca stanga-mprejur. Ar fi multe de presupus.

Riscul deturnarii unui miting de 120.000 oameni

Spectrul ultimului miting al lui Ceausescu, inceput in Piata Palatului si terminat la Targoviste, inca mai dainuie. Cred ca domnului Dragnea i se face pielea ca de gaina cand isi aminteste cum privea la televizor scena cu pancartele aruncate cat colo, cu oamenii apucand-o care incotro si cu liderul suprem de atunci, rostind cu vocea ragusita: "tovarasi, nu faceti panica!".

Iar pentru deturnarea maretului miting nici n-a fost nevoie de mai mult decat de o simpla pocnitura de petarda in piata. Oricat de fantezist ar fi Liviu Dragnea, nu-mi vine sa cred ca n-a incoltit in mintea lui pericolul unei pocnituri, tot de petarda, dar nu in piata, ci chiar in sala de la Expo.

Refuz sa cred ca seful PSD n-ar sti cat de detestat este regimul sau si al camarilei care-l tamaiaza non stop, cat de dispretuit este el insusi si cat le este de nesuferita romanilor camarila imbuibatilor aflati la putere.

Nu ma indoiesc ca Dragnea poate aduna cateva sute de admiratori care sa-l aclame sincer, poate chiar cateva mii, dar daca aduna o suta si ceva de mii, este imposibil ca aceasta multime sa cupleze cu dezastrul spre care impinge tara regimul de la putere.

Nici el nu conteaza ca, la eventuala pocnitura a petardei, il vor salva sustinatorii. Ei se vor raspandi ca potarnichile, asa cum s-au raspandit cei din decembrie '89. Decat asemenea scena apocaliptica, mai bine lipsa.

Europa i-a dat de gandit lui Liviu Dragnea

Oricat s-ar da de tantos si cu coada sus in fata liderilor europeni, mi se pare ca este imposibil ca pozitia acestora privind respectarea regulilor democratice sa nu-l ingrijoreze pe Daddy.

Iar aducerea oamenilor cu arcanul la un mega-miting, pe baza de mici si bere sau pentru o plimbare cu autocarul prin meleagurile tarii, este siluire, nu democratie. Obligandu-i sa participe, ai si incalcat un pricipiu fundamental al statului de drept: libertatea individuala.

Europa taxeaza asa ceva, nici America nu iarta, iar Dragnea simte cum ii fuge pamantul de sub picioare si devine tot mai singur, pe masura ce altii ii intorc spatele.

El are deja cateva cucuie grele in cap, dupa ce familia socialistilor europeni l-a pus pe bara si a amenintat sa-i excluda de tot partidul. Tot cucuie simte si dl. Tariceanu, amenintat si el cu excluderea din ALDE european. Ba chiar as zice ca liderii coalitiei au simtit ca paharul e plin, ca orice picatura in plus il face sa se reverse si ca punctul critic nu este departe.

Mai conteaza oare Dragnea pe Carmen Dan?

Despre Carmen Dan, teleormaneanca de-a lui, nu ma indoiesc ca este indatorata pana peste cap lui Dragnea, cel care a scos-o din "noroaiele" unei scoli generale unde fusese secretara si a protapit-o in Guverul Romaniei. Dar si aici exista o linie rosie. A scapat ca prin urechile acului in februarie 2017, cand cu grupul de batausi, adusi nu se stie de cine, ca sa imprastie protestatarii din Piata Victoriei.

Tot ca prin urechile acului a scapat si la protestele diasporei din august 2018, cand se pare ca a pus binisor umarul ca sa ramana cele intamplate in coada de peste. Dar intrebarea este: si-ar mai pune umarul inca o data, acum, cand chiar si premierul Dancila isi permite sa aiba propriile opinii?

Nu cumva a sosit ceasul sa aleaga intre Dragnea si Dancila? Intre cei doi, cu siguranta perspectiva lui Dragnea este mult mai subreda, macar sub spectrul condamnarii provizorii. O intuitie imi spune ca poate nici doamnei Viorica nu i-a fost pe plac uriasul miting, menit sa-i tamaieze seful.

Pe scurt, daca divergetele dintre Dragnea si Dancila ar deveni ruptura pe fata, interesele doamnei Dan ar trebui s-o pozitioneze cat mai departe de un condamnat penal.

Pana la urma, si costurile conteaza

Cine isi inchipuie ca un asemenea miting, cu peste o suta de mii de oameni, nu costa bani, acela se insala. Iar costurile sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat trezorierul PSD a fost pus sub acuzare luna trecuta de DNA pentru comiterea de infractiuni din banii partidului.

Sunt momente cand nu este bine sa umbli la borcanul cu miere. Desi partidul majoritar a incasat subventii de la stat de zeci de milioane de euro, mai multe decat oricare altul, s-ar putea sa fi aparut o intrebare simpla: merita cheltuiala?

Pana la urma, s-ar putea sa observe si omul de rand cu ce se ocupa partidul majoritar, in timp ce autostrazile lipsesc, spitalele nu se construiesc, inflatia creste, scolile functionaza neautorizate, spitalele iti cer sa vii cu medicamente de acasa, copiii sunt subnutriti, partidele noastre sunt excluse din cele europene, iar noi suntem indemnati sa-i votam tot pe cei care, in doi ani si ceva, n-au rezolvat mai nimic din ce promiteau.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#miting anulat PSD, #Carmen Dan fanifestanti, #Viorica Dancila miting , #presedinte PSD