Cat Dragnea face zgomot, Dancila se joaca de-a invalidarea referendumului. Sub ochii liderilor europeni

Miercuri, 08 Mai 2019, ora 10:39
27059 citiri
Cat Dragnea face zgomot, Dancila se joaca de-a invalidarea referendumului. Sub ochii liderilor europeni
Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto/ Hepta.ro

Dupa un start zgomotos al campaniei electorale, in care Liviu Dragnea a strigat la toate colturile ca Uniunea Europeana ii da Nurofen de calitate indoielnica si fructe otravite, PSD a parut ca intra intr-o strategie a mersului pe varfuri, cu un prim-ministru iesit de sub autoritatea directa a sefului de partid.

Si Dancila, si Dragnea au lasat sa se inteleaga ca prim-ministrul nu aproba mitingul pe care PSD il pregateste pentru seful sau la Iasi, chiar in ziua in care liderii europeni se reunesc la Sibiu, la un summit informal al Consiliului European.

Viorica Dancila a anuntat chiar ca ar fi trebuit sa fie la Sibiu, alaturi de oficialii din Uniunea Europeana, desi prim-ministrul stia foarte bine ca nu are niciun drept sa participe la un Consiliu European unde Romania e reprezentata de presedinte.

A avut insa nevoie de acest montaj, pentru a contrapune Uniunea Europeana Romaniei profunde, ignorata si, iata, neinvitata la masa celor puternici. E un montaj schematic, care vrea sa dea tuse groase sentimentului de nedreptatire pe care ar putea sa-l resimta romanii, daca li se spune ca UE ii exclude din calculele ei de putere.

Tocmai asta a fost invatata Viorica Dancila sa faca, sa pretinda a fi reprezentantul Romaniei care, dupa ce a muncit pentru Europa - exercitand presedintia Consiliului UE - nu primeste nici macar o invitatie la dineu. Prim-ministrul ne-a explicat, asadar, ca Guvernul Romaniei a fost exclus de la o reuniune a Uniunii Europene, stiind prea bine ca participa, astfel, la scenariul de auto-excludere care i-ar putea servi zilele acestea lui Dragnea.

In acelasi scenariu intra si strategia de a invalida referendumul pentru Justitie, chiar in ziua in care liderii europeni care au denuntat constant abuzurile de putere ale regimului Dragnea ajung in Romania. Nu e un calendar intamplator, din mai multe motive:

PSD se pricepe foarte bine la aceasta strategie a disiparii - cu cat mai multe teme aruncate pe piata, cu atat mai usor de manipulat e preceptia.

  • Adoptarea unei ordonante care sa blocheze, practic, referendumul asumat de presedinte, in ziua in care presedintele reprezinta Romania la o reuniune importanta a Uniunii Europene, vizeaza, fara doar si poate, vulnerabilizarea presedintelui.

Referendumul prezidential devine astfel minor si inutil, o naratiune pe care e de asteptat ca PSD sa brodeze in campanie, dar minimal.

E evident ca strategia PSD este aceea a invalidarii referendumului, prin cresterea pragului si impiedicarea lui Klaus Iohannis sa intre in campanie deschisa, ceea ce inseamna ca social-democratii vor vorbi putin spre deloc despre referendum si cu atat mai putin despre temele acestuia.

Trebuie mentionat ca ordinea de zi comunicata de Guvern marti seara nu include o astfel de ordonanta, pe care insa premierul Dancila a prezentat-o ca fiind sigura, desi inca nu o citise. Cel mai probabil, OUG se va regasi pe ordinea suplimentara.

  • E si un contra-mesaj trimis liderilor europeni care au stat de veghe, practic, in ultimii doi ani si sa ne amintim doar ziua in care, alertate ca Guvernul Dancila va adopta alte ordonante privind Justitia, institutiile europene au transmis mesaje sincron de avertizare.

PSD are nevoie de acest joc pe doua fronturi, unul politic, cu Dragnea asumandu-si mesajele radicale, ultimul fiind amenintarea ca va trimite contra-manifestanti la Sibiu, si altul administrativ, cu Dancila creand tot aparatul legal pentru a limita orice victorie a Opozitiei si a presedintelui Iohannis.

PSD mizeaza, in aceasta tentativa (deocamdata) abuziva de a invalida (legal) referendumul prezidential, pe deziluziile electoratului lui Iohannis. In mod firesc, electoratul e reactiv si in fata unui abuz care ii limiteaza si participarea la decizie, furia sociala se canalizeaza la vot.

Cu o participare la vot care sa depaseasca insa 60 de procente, Liviu Dragnea iese din scena. Altminteri, episodul aceasta final se va turna dupa prezidentiale, daca PSD nu gaseste un candidat minune care sa opreasca un al doilea mandat - in acest moment garantat - al lui Klaus Iohannis.

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#Dancila referednum Iohannis Dragnea , #referendum
Comentarii
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4
Totusi, de ce Dragnea scoate in strada 40 000 romani iar Opozitia
Poza movici
movici
rank 5
Eu vad un singur lucru clar, Penalul Porkar își pune singur Sare pe