Cand se judeca apelul in dosarul Referendumului, in care a fost condamnat Liviu Dragnea

Joi, 16 Iulie 2015, ora 20:55
5137 citiri
Cand se judeca apelul in dosarul Referendumului, in care a fost condamnat Liviu Dragnea
Foto: Facebook/Liviu Dragnea

Instanta suprema a stabilit pentru 28 septembrie primul termen al apelului in dosarul in care sunt judecati Liviu Dragnea si alti 70 de inculpati pentru fraude la referendumul din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a inregistrat contestatiile inculpatilor care au primit pedepse cu inchisoarea, cat si a procurorilor, in cazul celor care au fost achitati. Instanta a stabilit primul termen de judecata in 28 septembrie.

Liviu Dragnea, condamnat la un an de inchisoare cu suspendare

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) l-au condamnat, in 15 mai, pe Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, la un an de inchisoare cu suspendare, in dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, decizia nefiind definitiva.

De ce a fost condamnat Dragnea in dosarul referendumului si de ce pedeapsa a fost cu suspendare

Instanta arata, in motivarea deciziei, obtinuta de Mediafax, ca nu este ilegala indemnarea cetatenilor de a merge la vot chiar si in ziua referendumului, ci transmiterea de mesaje privind modul cum ar trebui sa se voteze, iar pentru aceste mesaje a fost condamnat Liviu Dragnea.

Prin aceeasi decizie, alti peste 20 de inculpati au fost achitati.

In ziua in care a fost condamnat, Liviu Dragnea a demisionat din functia de ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei. Tot atunci, Dragnea a renuntat si la functiile politice, el fiind atunci presedinte executiv al PSD.

Dragnea si-a dat demisia din Guvern si din toate functiile din PSD

Sentinta in dosarul in care Liviu Dragnea si alte peste 70 de persoane sunt acuzati pentru fraude la referendumul din 2012 a fost pronuntata dupa un an si jumatate de la inceperea judecarii cauzei. Instanta suprema a inregistrat in 7 octombrie 2013 dosarul, iar judecarea cauzei a inceput in 15 noiembrie.

Dragnea se pregateste de sentinta in dosarul Referendumului: Ce va face daca va fi condamnat

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost trimis in judecata pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale".

Ponta, dupa condamnarea si demisia lui Dragnea: Nu regret nicio secunda!

Anchetatorii sustin ca Dragnea a fost sustinut in fraudarea referendumului de 74 de presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt. Acestia au fost trimisi in judecata pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, infractiuni comise sub forma autoratului, complicitatii sau a instigarii.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#dosarul referendumul, #Liviu Dragnea condamnat referendum , #referendum