Avem nevoie de un premier formal si de altul informal?

Luni, 28 August 2017, ora 14:41
5548 citiri
Avem nevoie de un premier formal si de altul informal?

Pretentia domnului Dragnea de a chema Guvernul la ordine, ba la Neptun, ba la Sinaia, ba in alta parte nu mi se pare altceva decat o etalare o propriilor muschi, ceva facut ca sa vedem noi ca nimeni altul nu-i ca el.

Inainte de toate, prin gestul sau, liderul partidului majoritar intra cu bocancii in Constitutie, care nu-i confera dreptul de a controla Guvernul, de a-i da indicatii sau de a-l retine de la treaba doar din dorinta de a se da mare pe langa premier.

Stiu ce vor zice unii: Legea Fundamentala nu-i prevede acest drept, dar nici nu arata ca-i interzis. Iar ce nu-i interzis e permis, nu-i asa?

Haideti sa nu ne jucam de-a Constitutia, mai ales ca aceasta prevede la 109, lit. (1) foarte clar si fara echivoc: "Guvernul raspunde politic numai in fata Parlamentului pentru intreaga sa activitate".

In opinia mea, daca numai Parlamentul poate chema Guvernul la raport si tot Parlamentul il poate trage la raspundere, atunci un premier corect si demn nici n-ar admite sa se lase chemat la ordine de vreun altul. N-ar trebui sa se supuna unui impostor.

Iar Parlamentul nu inseamna nici vreun presedinte de Camera si nici amandoi deodata. Inaltul for este definit, tot de Constitutie (art 61 par. 2), astfel: " Parlamentul este alcatuit din Camera Deputatilor si Senat".

Inteleg de aici ca doar cele doua Camere la un loc alcatuiesc inaltul for. Un simplu grup de parlamentari, fie de la putere, fie din opozitie, fie de oriunde ar fi, nu se poate substitui institutiei. Grupul nu poate delibera sau vota legi, nu poate adopta hotarari sau motiuni si nu poate trage la raspundere Guvernul.

Daca asa stau lucrurile, inseamna ca orice incercare de a cerceta activitatea Guvernului, prin convocare la munte, la mare, la sediul unui partid sau oriunde in alta parte este abuz, iar dl Dragnea incalca Legea Fundamentala atunci cand, in loc sa lase Guvernul sa lucreze nederanjat, convoaca ministrii in diferite locatii ca sa le dea ordine sau sa le ceara socoteala.

In opinia mea, abuzul la care se preteaza un presedinte de Camera, sub pretextul ca el este liderul partidului majoritar, nu e altceva, decat impostura.

Cine citeste atent Constitutia descopera ca rolul partidului care a castigat alegerile s-a terminat in momentul cand votul a decis numirea premierului si a ministrilor.

De aici incolo, Guvernul lucreaza cum stie si nimanui nu i se cade sa se interpuna in activitatea ministrilor, sicanand-o prin interventia sa.

A chema Guvernul intr-o locatie sau alta, pentru a-i cerceta activitatea, mi se pare insa cu atat mai grav, cu cat actiunea este condusa de o persoana care se erijeaza evident in prim ministru informal, desi formal aceeasi Constitutie nu-i da dreptul sa ocupe acest post.

Ma intreb, poate retoric: daca cineva fara permis nu poate conduce masina, daca un altul fara autorizatie de port-arma nu poate merge la vanat, daca un al treilea fara studii de profil nu poate pune mana pe bisturiu ca sa opereze pe cord deschis, cum de-l acceptam pe un al patrulea care se apuca sa conduca de facto un guvern, respectiv o tara, sfidand insasi interdictia pusa de lege pentru situatia sa in justitie?

Eu ma intreb si eu imi raspund: il acceptam de fraieri. Primul care ar trebui sa se scandalzeze este insusi prim-ministrul. Dar dl Tudose prefera sa se pozitioneze mai curand obedient decat demn. N-ar trebui sa stea indiferent nici Parlamentul, cel uzurpat in prerogativele sale.

Dar si Parlamentul este alcatuit din oameni, care in mare parte se aliniaza celor doi sefi de Camera, sefii lor pe linie de partid.

Fireste, ar tebui sa se scandalizeze Opozitia. Intr-o tara normala asa s-ar fi intamplat. Dar la noi Opozitia ia-o de unde nu-i. Timida noastra Opozitie rateaza chiar si mingile oferite la fileu de majoritari.

In orice caz, pe asta cu Dragnea care se da prim-ministru informal a ratat-o cu brio. Iar daca Opozitia este zero, nu mai ramane decat opinia publica.

Mi-e teama insa ca si opinia publica e ingaduitoare deocamdata cu un premier informal, atata timp cat el majoreaza salariile si reduce taxele. Iar, daca si o parte din opinia publica a fost cumparata in stil populist, pare-mi-se ca nu mai ramane sa judece decat posteritatea.

Posteritatea plateste totdeauna facturile inaintasilor si parca ii vad pe nepotii nostri cum se mira de ce n-au autostrazi, de ce tara lor e mai mizera decat a altora, de ce au ajuns ei sa plateasca dobanzile pentru datoriile bunicilor lor.

Dar societatea niciodata nu gandeste la unison. Chiar daca unii se vor mira scrasnind din dinti, cu siguranta altii vor rosti cuprinsii de nostalgie: ce bine era pe vremea lui Dragnea, cand ne marea salariile intr-o veselie!

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#premier Liviu Dragnea , #vicepremier