Audieri maraton in dosarul Belina: Promisiunile cu investitii europene, un pretext pentru a transfera insula in folosul lui Dragnea

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 08:56
15839 citiri
Audieri maraton in dosarul Belina: Promisiunile cu investitii europene, un pretext pentru a transfera insula in folosul lui Dragnea
Foto: Facebook/ Liviu Dragnea

Trei martori importanti au fost audiati marti, timp de aproape cinci ore, la Tribunalul Bucuresti, in celebrul dosar Belina, caz in care este judecat fostul vicepremier Sevil Shhaideh.

Judecatorul Bogdan Alexandru Dari pare decis sa solutioneze rapid acest proces mediatizat, la fiecare termen fiind audiati mai multi martori si fiind stabilit un calendar ferm pentru urmatoarele sedinte.

VIP-urile din dosar au fost prezente in sala de judecata: fostul vicepremier al Romaniei, Sevil Shhaideh, fostul presedinte al CJ Teleorman si fost deputat PSD, Adrian Gadea, dar si Ionela Stoian, fost director si fost secretar general al Ministerului Dezvoltarii.

Iata declaratia lui Adrian Gadea data in acest caz - Marturia lui Gadea in dosarul Belina: Cum a fost promovat in Guvern si ce stie despre Dragnea si Tel Drum

Numele Ionelei Stoian a fost amintit in presa luna aceasta ca fiind unul dintre cei mai bine platiti functionari din Romania. Ea castiga aproape 500.000 de lei pe an, adica 8.600 de euro lunar. Performanta pe care o reusea cumuland salariul cu alte functii detinute in consiliile de administratie ale mai multor societati.

Cine este martorul

Unul dintre martori este Mugur Bataus, fostul sef al Directiei Managementul Proiectelor cu Finantare Internationala din cadrul Consiliului Judetean Teleorman.

In prezent pensionar, Mugur Bataus este unul dintre functionarii vechi in cadrul CJ Teleorman, condus timp de 12 ani de Liviu Dragnea. De altfel, el este cercetat la DNA in dosarul Tel Drum, alaturi de fostul lider PSD, pentru constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la fraude europene.

Proiectul de pe hartie

Audierea acestuia in dosarul Belina are legatura cu faptul ca CJ Teleorman a solicitat, in 2013, Guvernului Romaniei emiterea unei HG pentru a administra insula Belina si bratul Pavel, sub pretextul ca vrea sa faca mai multe investitii, in baza unor fonduri europene pe care urmeaza sa le acceseze in perioada 2014-2020.

Practic, seful CJ Teleorman, Adrian Gadea, i-a propus ministrului Dezvoltarii, Sevil Shhaideh, sa emita o HG, iar politicianul a facut acest lucru. Pe hartie, totul era pentru dezvoltarea judetului.

Denumit pompos "Reabilitarea si valorificarea cadrului natural al zonei Dunarii - insula Belina Bratul Pavel, comuna Seaca, judetul Teleorman", proiectul prevedea realizarea unui complex turistic sportiv si de agrement care ar fi cuprins: tabara de vara pentru elevi, tabara de creatie pentru pictura si sculptura, complex sportiv pentru canotaj, complex turistic pentru turisti - hotel, pista de biciclete Seaca-Turnu Magurele, port pentru ambarcatiuni usoare si de croaziera, aquaparc, drumuri de acces si infrastructura rutiera, zona de plaja.

Totul a ramas insa doar pe hartie, in aceasta zona nu s-a construit nimic. In schimb, dupa transferul insulei in administrarea CJ Teleorman, insula Belina si Bratul Pavel au fost inchiriate societatii Tel Drum si au fost transformate in loc de pescuit pentru Liviu Dragnea.

Era, oricum, ilegal

Scopul proiectului de HG este doar unul aparent, explica DNA, avand in vedere ca aproape toata suprafata luciului de apa era data spre inchiriere societatii Tel Drum.

Unde s-ar fi construit complexul pentru pescuit, bazinele de inot, portul pentru ambarcatiuni usoare si de croaziera?, se intreaba procurorii DNA.

Proiectul din fonduri europene era apoi ilegal, deoarece un articol din Legea apelor interzice amplasarea in zona albiei minore a cursurilor de apa, asa cum este cazul insulei Belina, de noi obiective economice sau sociale, inclusiv de noi locuinte sau anexe ale acestora.

Inspirat de bulgari

Audiat in fata judecatorului Dari, Mugur Bataus a insistat pe faptul ca proiectul "Reabilitarea si valorificarea cadrului natural al zonei Dunarii - insula Belina Bratul Pavel, comuna Seaca, judetul Teleorman" era unul realizabil.

Ideea i-ar fi venit dupa ce a fost pe malul celalalt al Dunarii, unde a vazut ce au facut bulgarii cu fondurile europene.

"Din discutiile cu colegii bulgari am observat ca existau o serie de proiecte demarate, care vizau turismul si punerea in vigoare a unor obiective istorice", a sustinut Bataus.

Chiar vis-a-vis de comuna Seaca, pe aria careia se afla insula Belina, bulgarii au realizat un mic parc natural.

"Am intocmit aceasta fisa de proiect, sa facem o zona recreativa, cat si turistica, in sensul in care pe Dunare circula vase de croaziera. Vapoarele acostau in Bulgaria. Asa s-a nascut aceasta idee, de a pune in valoare cadrul natural, cat si zonele adiacente.

Insula este un cadru natural deosebit de frumos. Are o zona impadurita. Mai sunt si niste lacuri si totodata este si un loc cu multe pasari care cuibaresc acolo", a mai spus martorul.

Ce nu a mers?

Mugur Bataus a ridicat insa din umeri cand a fost intrebat de ce nu a adus fondurile europene la Belina.

"Pe partea noastra de lucru ne-am straduit sa gasim finantare, pe cooperare transfrontaliera, cat si pe Strategia Dunarii, ulterior.

Intrucat am observat ca, dupa ce au aparut ghidurile de finantare, o parte din ce am gandit noi nu coincidea cu ceea ce era finantat de UE. In special la acest proiect", a sustinut martorul.

El a mai spus ca a incercat sa caute si alti parteneri in acest proiect si ca a avut discutii cu oficiali din Republica Moldova, Serbia si Austria. Nimic nu s-a legat. Era nevoie de trei parteneri pentru a primi fonduri in programele demarate in Strategia Dunarii.

"Practic, proiectul a murit in fasa. Dupa aproximativ doi ani de zile, dupa 2014, mi-am dat seama ca proiectul nu poate fi realizat, deoarece nu pot fi gasiti parteneri", a sustinut Mugur Bataus.

"Nu gandisem proiectul pe lacuri"

Fostul director sustine ca stia ca luciul de apa era inchiriat unei societati, dar spune ca acest lucru nu conta prea mult.

"Din ce am inteles, era vorba de contracte de chirie aferente lacurilor, care pentru noi nu erau interesante, noi nu gandisem proiectul pe lacuri", isi prezinta viziunea Mugur Bataus.

El repeta ca ghidurile de finantare europeana pentru perioada 2014-2020 i-ar fi dezavantajat.

"Dupa cum am spus anterior, au existat discutii cu Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Muntenia in perioada 2007-2013. Dupa ce au aparut ghidurile de finantare pentru perioada 2014-2020, am constatat ca nu mai aveam loc noi. Ce era pe Axa de finantare nu se potrivea cu ce aveam noi", insista acesta.

Exasperat, judecatorul Dari insista: Alt proiect nu puteati face?

"Era dificil sa facem un alt proiect, intrucat au aparut alte prioritati", spune, vag, martorul.

Mugur Bataus a incercat o explicatie si pentru graba cu care a cerut imobilele in proprietatea CJ Teleorman: Am considerat ca transferul bunurilor pregateste o situatie mai buna pentru noi.

"Fondurile europene erau acordate in functie de inregistrarea proiectelor, dupa principiul: Primul venit, primul servit, si in functie de limita fondurilor aferente", mai precizeaza acesta.

Audieri la foc automat

La termenul de marti al procesului au mai fost audiati un referent din cadrul CJ Teleorman, care a dat detalii cu privire la initierea hotararii de guvern, si un angajat de la Prefectura Teleorman, care a avizat pentru legalitate acest proiect de act normativ.

Judecatorul Bogdan Alexandru Dari a anuntat ca peste o saptamana vor fi audiati mai multi angajati de la Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Alexandria.

La inceputul anului 2020 a fost programata audierea mai multor paznici angajati de firma Tel Drum sa pazeasca insula Belina.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#Insula Belina Sevil, #Sevil Shhaideh Belina, #Dragnea Belina, #Adrian gadea Belina , #Tel Drum