Ar trebui sa demisioneze din Guvern Liviu Dragnea, dupa ce a fost trimis in judecata? - Sondaj Ziare.com

Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 12:22
7146 citiri
Ar trebui sa demisioneze din Guvern Liviu Dragnea, dupa ce a fost trimis in judecata? - Sondaj Ziare.com
Foto: gov.ro

Doi ministri ai Guvernului USL au inceput saptamana avand probleme cu justitia. Daca liberalul Varujan Vosganian a asteptat votul Senatului in privinta cererii DIICOT de urmarire penala pentru subminarea economiei nationale, dupa care si-a dat demisia din functia de ministru al Economiei, vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA pentru tentativa de frauda la referendum. Demisia din Guvern? "Nici vorba", a asigurat premierul Ponta.

Cele doua cazuri nu sunt insa de pus in balanta. Vosganian si-a dat demisia pentru a nu complica situatia unui Guvern si-asa afectat de problemele ministrilor de-a lungul timpului. In plus, a recunoscut ca Ponta nu l-a vrut "in preajma". Liberalul a ramas insa cu mandatul de senator si cu imunitatea parlamentara.

Varujan Vosganian si-a dat demisia din Guvern

Liviu Dragnea, trimis in judecata

In schimb, Dragnea a fost aparat de prim-ministrul Victor Ponta, dupa ce a fost acuzat ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, si-ar fi folosit autoritatea si influenta in scopul obtinerii unei prezente de minimum 60 la suta la votul de la referendumul pentru demiterea presedintelui, care sa garanteze validarea acestuia.

"Nici vorba sa-l demitem din functia de vicepremier. Ar insemna sa luam functiile celor 7,4 milioane de romani care au votat impotriva lui Basescu la referendum", a declarat Ponta. In plus, inca de la inceput, aparatorii lui Dragnea au sustinut ca dosarul este unul eminamente politic, ca urmare a actiunii de suspendare a presedintelui Basescu. In schimb, liberalii au salutat vestea, precizand ca "Justitia trebuie sa-si urmeze cursul firesc si sa se pronunte si in acest caz", prin vocea purtatorului de cuvant, deputatul Cristina Pocora.

Dragnea: Sunt nevinovat, ma "iubeste" foarte mult Basescu. Nu demisionez din Guvern

Ponta despre trimiterea in judecata a lui Dragnea: Nici vorba sa-l demitem din Guvern (Video)

De altfel, intrebat daca demisioneaza, Dragnea a raspuns negativ, iar prim-ministrul, aflat langa el in acel moment, a completat: "Nu-l las eu sa demisioneze".

"Nu iau in calcul sa demisionez din Guvern pentru ca, dincolo de faptul ca-s niste acuzatii nefondate... (...) In ceea ce priveste demisia din Guvern, sunt niste proiecte la care m-am angajat si pe care vreau sa le duc la capat, iar aceste acuzatii nu au nicio legatura cu activitatea de ministru", a explicat ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in sarcina caruia a cazut descentralizarea si regionalizarea tarii.

Ce prevede Constitutia

In ce priveste Constitutia, aceasta nu prevede daca un ministru in functie poate fi sau nu suspendat de presedinte, pentru fapte petrecute inainte de preluarea mandatului. Astfel, in articolul 109, alin. (2) din Constitutia Romaniei, se prevad sanctiunile doar pentru faptele unui ministru aflat in exercitiul functiei:

  • Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
  • Cazul Dragnea lipseste din Constitutie

    Ce legi a incalcat Dragnea la referendum: SMS-uri din dosar

    In schimb, Legea 115/1999 republicata in 2007 privind responsabilitatea ministeriala arata ca, "pentru savarsirea altor infractiuni, in afara exercitiului functiei lor, membrii Guvernului raspund potrivit dreptului comun". Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca primul termen al procesului lui Dragnea sa fie pe 18 februarie 2014.

    Alte demisii si condamnari in Guvern: Unii au plecat din cauza plagiatelor, altii doar dupa condamnare

    Varujan Vosganian a fost al doilea ministru din Cabinetul Ponta II care si-a pierdut mandatul din cauza problemelor cu Justitia. Primul a fost fostul sef de la Transporturi Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani cu executare in dosarul "Transformatorul", la inceputul lunii iulie, el demisionand din functie insa doar dupa condamnare.

    In schimb, in Guvernul Ponta I, social-democratii Ioan Mang sau Ioan Rus au demisionat din functiile de ministri fara a avea probleme cu justitia. Primul, acuzat de plagiat, a parasit functia de Ministru al Educatiei dupa doar o saptamana. Al doilea, implicat in organizarea referendumului, a demisionat din fruntea Ministerului de Interne, in plin scandal al modificarii listelor electorale.

    Altii, precum liberalul Mircea Diaconu de la Ministerul Culturii si Vasile Cepoi de la Ministerul Sanatatii, si-au dat demisia ca urmare a acuzatiilor Agentiei Nationale de Integritate. Diaconu a primit o decizie definitiva de incompatibilitate, in timp ce Vasile Cepoi a fost acuzat de conflict de interese. Un alt liberal, Victor Paul Dobre, a renuntat la postul de ministru delegat pentru Administratie, dupa ce Parchetul General l-a acuzat de abuz in serviciu.

    "Cel mai cinstit Guvern al Romaniei", ciopartit de scandaluri de coruptie si integritate

    Liviu Dragnea isi apara functia de ministru sustinand ca acuzatiile sunt nefondate, ca dosarul este unul politic, in contextul referendumului si ca este nevinovat, dar si ca Guvernul are nevoie de el sa-si duca la capat proiectele, in ciuda trimiterii in judecata pentru frauda. In aceste conditii, Ziare.com va invita la dezbatere: Ce credeti, ar trebui vicepremierul Liviu Dragnea sa-si dea demisia din Executiv?

    Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
    Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
    După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
    George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
    George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
    La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
    #Liviu Dragnea demisie Guvern, #Dragnea trimis judecata, #Ponta demisie Dragnea, #Dragnea judecata dosar referendum, #Dragnea frauda referendum , #referendum