Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Abuzul de butoane

Marti, 18 Iulie 2017, ora 21:04
4539 citiri
Abuzul de butoane

Analiza saptamanala a activitatii guvernului in biroul presedintelui Camerei Deputatilor este, in opinia mea, nu numai o inutila pierdere de vreme, ci si o recunoastere a neputintei cronice a celui care, nereusind sa acceada la postul de premier, se da drept coordonator, cu de la sine putere.

Nici Constiutia, nici altcineva sau altceva nu-i dau dreptul presedintelui unei Camere sau liderului unui partid - chiar si majoritar - sa cheme la ordine guvernul. Articolul 109 (1) din Legea Fundamentala specifica textual: "Guvernul raspunde politic numai in fata Parlamentului pentru intreaga sa activitate".

Logica imi spune ca, daca guvernul raspunde "numai in fata Parlamentului", nimeni altul decat aceasta autoritate nu-l poate chema la raspundere, nu-l poate controla si verifica discretionar.

Asadar, pretentia unui partid sau a unei aliante majoritare de a controla si a trage la raspundere guvernul nu este nici mai mult nici mai putin decat un abuz. Abuz de butoane, daca vreti, adica impostura.

Rolul majoritarilor se opreste la votarea si aprobarea guvernului. Dupa investire, puterea legislativa isi vede de ale ei, iar cea executiva de ale ei. Nimeni nu se baga in curtea celuilalt. Asta inseamna separarea puterilor. Nicaieri in Constitutie nu se specifica despre guvern ca ar mai trebui supravegheat, controlat, verificat, inspectat sau indrumat de altcineva. Prim ministrul e major si vaccinat. Raspunde.

Nu stiu cum mai raspunde, daca-l sacaie altii. E clara litera legii, e clar si spiritul ei: raspunde numai in fata Parlamentului. Atentie: in fata Parlamentului, nu a majoritatii parlamentare.

Ca urmare, in cazul examinarii sau tragerii la raspundere a guvernului, aceasta e treaba intregii institutii, nu a unei parti din ea: cei de la putere, cei din opozitie si cei independenti. Toti la un loc, nu fiecare in parte. Tocmai de aceea, motiunile de cenzura se voteaza in plen si nu altfel.

Necunoscand legea sau poate incalcand-o din orgoliu, dl Dragnea isi permite sa faca un evident abuz de functie, convocand guvernul la Camera Deputatilor, pentru a-i cere socoteala cu privire la activitatea sa, pentru a incuviinta intentiile sale sau a le dezavua, dupa caz si pentru ca - in cele din urma - sa comunice presei cele hotarate.

Pardon? Hotarate de guvern? In acest caz, hotararile trebuiau luate si comunicate la Palatul Victoria nu din biroul domnului Dragnea. Hotarate de Parlament? Sa fim seriosi, la Parlament totul se hotaraste in plen, prin vot, prin documente promulgate si publicate in MO. Nici vorba de asa ceva.

Dl. Dragnea incearca sa induca impresia ca hotararile le ia alianta pe parcurs, in numele unui guvern incapabil sa le ia el insusi si la sugestia unui partid care nu da socoteala nici atunci cand se izbeste cu oistea in gard. De aici, pana la incertitudine si lipsa de predictibilitate nu e decat un pas. Pasul l-a intuit dl Grindeanu si a fost mazilit pentru asta.

In mod firesc, investitorii se sperie la asa ceva. Li se face parul maciuca, atunci cand aud de nesiguranta. Au aflat si ei ca tara depinde de un lider, care nici macar n-are dreptul sa fie prim ministru, dar simuleaza ca ar fi ceea ce nu e, fara nicio teama ca l-ar putea acuza cineva de impostura.

Ma indoiesc ca un investitor si-ar plasa banii intr-un loc atat de nesigur, iar daca a apucat sa-i investeasca, primul sau gand ar fi sa-i ia si sa ii duca in locuri mai predictibile si cu lideri care sa-si cunoasca mai bine lungul nasului.

Luni, dupa sedinta din biroul lui Dragnea, am aflat ca s-a renuntat definitiv la impozitul pe cifra de afaceri, la care stiam ca se mai renuntase odata, mai demult. Poate sunt eu cam greu de cap, dar n-am inteles daca lunea viitoare asteptam sa se mai renunte, in cazul in care se mai fac simulari.

Domnul Tudose afirma ca acest capitol e incheiat, dar tocmai s-a "descheiat" taxa pe solidaritate, care, in functie de rezultatul simularilor, urmeaza "a fi aplicata persoanelor fizice, persoane care castiga foarte mult (...) sa plateasca peste un anumit prag valoric o taxa in plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul sa castige atatia bani".

Tradus pe limba noastra, asta suna cam asa: de persoanele juridice nu ne putem atinge, intrucat sar in sus investitorii straini, marii afaceristi, cei cu multinationalele. Dar pe micii investitori romani carora le merg afacerile bine si castiga un ban, muncind de le sar capacele, ii ardem de nu se vad.

Si stiti de ce-i arde primul ministru? Nu pentru ca au fost ei merituosi, pentru ca stiu sa conduca o afacere ca sa iasa in profit, ci pentru ca statul le-a oferit prilejul sa castige atatia bani.

Pragul valoric nu s-a stabilit inca. Desigur, depinde de simulari. Poate il vom afla lunea viitoare, nu stiu inca daca va fi mare sau mic, dar parca simt o banuiala ca va fi tocmai potrivit, ca sa nu-l atinga pe dl Dragnea Jr, intrucat dl Dragnea Sr n-are afaceri, nici in tara, nici in Brazilia si deci nu-l intereseaza chestia cu pragul. Am inteles bine?

Comisiile parlamentare au avizat pozitiv candidații PSD, PNL și UDMR la Consiliul Concurenței. Ce s-a întâmplat cu candidaturile USR și AUR
Comisiile parlamentare au avizat pozitiv candidații PSD, PNL și UDMR la Consiliul Concurenței. Ce s-a întâmplat cu candidaturile USR și AUR
Comisiile juridice şi economice din Camera Deputaţilor şi Senat au avizat favorabil, luni, 22 aprilie, candidaturile propuse de PSD, PNL, UDMR și de către premierul Marcel Ciolacu, pentru...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#impozit cifra afaceri, #taxa solidaritate, #Camera Deputatilor, #Liviu Dragnea presedinte PSD , #presedinte PSD