Aberatia zilei: Pacaleala de la PSD

Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 14:04
6701 citiri
Aberatia zilei: Pacaleala de la PSD
Foto: Site oficial PSD

Liviu Dragnea si Rovana Plumb se lupta, miercuri, sa preia puterea in PSD, dar lupta lor se duce, la prima vedere, in afara cadrului legal. Ca sa fie si mai aberant, se zvoneste ca in ring ar intra si vicepresedintele PSD Ecaterina Andronescu, care are probleme serioase la DNA.

Situatia generata in PSD dupa autosuspendarea lui Victor Ponta ne duce cu gandul la o familie in care parintii divorteaza, dar ii pacalesc pe copii ca tata pleaca in delegatie.

Reamintim pe scurt intreaga epopee, pentru a intelege mai bine de ce am facut aceasta comparatie.

Presedintele PSD Victor Ponta si-a anuntat colegii printr-un mesaj postat pe Internet ca a decis sa se "retraga din toate functiile" detinute in partid, urmand sa ramana simplu membru. Mesajul a starnit confuzie in prima instanta, pentru ca Ponta nu a pronuntat nici macar o data cuvantul demisie, desi a repetat ulterior cu diferite ocazii ca a ramas un simplu membru de partid. Prin urmare, mai multe voci, in frunte cu Rovana Plumb, au declarat public ca premierul NU a demisionat, dand de inteles ca asistam doar la o autosuspendare.

Ponta pleaca de la sefia PSD, de dragul partidului. Ramane simplu premier (Video)

Conform Statutului PSD, in acest partid NU exista functia de presedinte interimar, iar Liviu Dragnea a facut aceasta precizare de mai multe ori.

Prin urmare, Rovana Plumb a primit haturile partidului de la Victor Ponta in baza art art. 151, care prevede ca seful PSD poate delega din atributii presedintelui Consiliului National, functie pe care ea o detine.

Social-democratii au decis, Plumb ramane interimar. Iliescu: Mai feminizam si noi conducerea PSD

Daca pana acum lucrurile par cat de cat clare si intr-o oarecare concordanta cu statutul PSD (desi barbateste ar fi fost ca Victor Ponta sa demisioneze si sa se organizeze cat mai repede un congres la care sa fie ales democratic noul presedinte), de acum inainte intram in ceata.

Pe ce baza statutara se organizeaza asa-zisa confruntare interna din PSD? Nimeni nu l-a intrebat acest lucru pe Liviu Dragnea marti, cand si-a anuntat public intentia de a candida la sefia partidului, precizand ca in situatii speciale este nevoie de decizii speciale.

Si mai absurd este faptul ca Dragnea sustine ca se bazeaza si pe votul lui Victor Ponta, cu toate ca Victor Ponta este cel care a desemnat-o ca si continuatoare pe Rovana Plumb. Ciudata gandire.

Dragnea s-a hotarat: Candideaza la sefia interimara a PSD si se asteapta sa fie sustinut de Ponta

Insa, la ora actuala, Liviu Dragnea este un simplu membru de partid, dupa ce a demisionat din functia de presedinte executiv ca urmare a condamnarii sale in prima instanta la inchisoare in dosarul Referendumul, iar acest lucru a fost spus raspicat de Ilie Sarbu, liderul senatorilor PSD si socrul lui Victor Ponta.

Ilie Sarbu il contesta pe Dragnea: Nu are nicio calitate. Si eu sunt important, am fost socrul presedintelui

Sigur, tot prin derogari de la prevederile statutare, Liviu Dragnea a primit titulatura pompoasa de "coordonator politic" al PSD, dar asta nu limpezeste deloc ceata despre care vorbeam anterior.

El nu este nici macar secretar general al PSD, pentru ca atunci ar mai fi fost de inteles, deoarece o alta varianta posibila era ca Victor Ponta sa ii delege atributiile, caz in care era nevoie insa si de aprobarea Biroului Permanent National.

Mai mult, conform unor surse citate de televiziunile de stiri, in aceasta inedita cursa cu obstacole, care va lua startul miercuri dupa-amiaza, s-ar fi inscris si vicepresedintele PSD Ecaterina Andronescu, la randul ei cercetata penal de DNA in dosarul Microsoft, pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

Ecaterina Andronescu, audiata la DNA - E urmarita penal in dosarul Microsoft

DNA cere redeschiderea unui dosar: Vizati, Ecaterina Andronescu si Alexandru Athanasiu

Prin urmare, doi sau chiar trei (poate si mai multi, de ce nu?) politicieni de marca din PSD se bat pentru o pozitie care, legal, vorbind NU exista in partid. De ce fac asta? N-au bani sa organizeze un congres? Si de ce toata lumea o ia ca pe un fapt de necontestat, chibitand de pe margine? Nu risca PSD sa ajunga in instanta, din cauza unor posibile contestatii?

Sedinta care va hotari viitorul PSD: Plumb versus Dragnea. Se mai anunta cineva?

Conform art. 137 si 138 din statut, presedintele PSD este "si presedintele Comitetului Executiv National si al Biroului Permanent National si este ales pentru un mandat de patru ani", el fiind "ales sau revocat de catre toti membrii de partid in cadrul alegerilor interne".

Punct.

Se pare insa ca pentru multe luni de zile de acum inainte PSD, cel mai mare partid al Romaniei si liderul coalitiei de guvernare, va avea un presedinte decis de o mana de oameni (in functie de diverse interese personale si prietenii de conjunctura), nu de baza democratica a partidului, asa cum s-ar cuveni.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#Dragnea Plumb presedinte interimar PSD, #Ponta demisie presedinte PSD , #PSD