Lituania poate ieși în câștig din confruntarea cu China. Taiwanul ar putea investi într-o fabrică de microcipuri în micul stat baltic

Luni, 10 Ianuarie 2022, ora 22:56
2068 citiri
Lituania poate ieși în câștig din confruntarea cu China. Taiwanul ar putea investi într-o fabrică de microcipuri în micul stat baltic

Lituania pare să iasă câștigătoare din confruntarea cu China pe tema recunoașterii Taiwanului. Micul stat baltic este pe cale să obțină investiții pentru producerea microcipurilor, la care Franţa şi Germania ar putea doar visa, scrie Politico.

Europa, codaşă în industria atât de importantă a semiconductorilor - o componentă- cheie a strategiei industriale a UE menită să menţină Europa în marea ligă economică alături de rivali precum China şi SUA – este un impuls pentru producţia de microcipuri. Deşi mai-marii din UE au căutat să coopereze cu jucători asiatici grei şi democraţi din sectorul electronicii, cum ar fi Taiwan şi Coreea de Sud, propunerile lor au dat până acum puţine roade.

Totuşi, acel impas pare acum că a ajuns la sfârşit, după ce disputa comercială amară izbucnită recent între Lituania şi China a convertit cuplul Vilnius -Taipei într-o pereche neobişnuită de Davizi geopolitici deveniţi aliaţi împotriva Goliatului Beijing. Datorită încălzirii legăturilor diplomatice între Lituania şi Taiwan, China a dezlănţuit un embargo strict împotriva naţiunii baltice - boicotându-i nu numai exporturile, ci şi mărfurile din alte ţări UE fabricate din componente lituaniene.

Asfel că, pentru a ajuta la atenuarea suferinţei celui mai oropsit aliat al său european, Taiwan a anunţat un plan de investiţii de 200 de milioane de dolari, creând perspectiva cooperării în domeniul microcipurilor.

Planurile de investiţii ale Taiwanului în Lituania nu sunt încă finalizate, în aşteptarea efectuării unor studii ale experţilor taiwanezi în următoarele luni. Dar, într-un interviu acordat Politico, un diplomat taiwanez din Vilnius a spus că nimic nu este exclus şi că Lituania ar putea funcţiona ca o deschidere către restul pieţei europene a semiconductorilor.

„Este prima dată când guvernul taiwanez înfiinţează un astfel de fond de investiţii”, a declarat Eric Huang, şeful Biroului de Reprezentanţă Taiwaneză la Vilnius. „Când vom studia posibilitatea investiţiilor în semiconductori în Lituania, vom lua în considerare problema în lumina întregii pieţe a Uniunii Europene, pentru că în acest fel va fi mai durabilă, va fi profitabilă”.

Un oficial al Comisiei Europene a pus la îndoială capacitatea financiară şi logistică a Lituaniei de a gestiona astfel de facilităţi, subliniind nevoia de energie electrică ieftină şi aprovizionare abundentă cu apă.

Huang a recunoscut că ar fi dificil pentru orice ţară din UE să aplice modelul taiwanez care deţine un lanţ de aprovizionare complet de producţie de microcipuri, pe care insula l-a creat în ultimele patru decenii.

Cum a ajuns Lituania în vizorul Chinei

Lituania este sub presiune din partea Chinei să-şi anuleze decizia luată anul trecut de a permite Taiwanului să-şi deschidă un birou de reprezentare, o ambasadă de facto, la Vilnius, chiar sub acest nume.

Beijingul pretinde că Taiwanul este teritoriul său şi nu poate avea legături diplomatice cu alte ţări. Reprezentanţele Taiwanului din alte ţări, cu excepţia entităţii nerecunoscute Somaliland, sunt numite după capitala Taipei.

China şi-a rechemat în august ambasadorul din Lituania şi în noiembrie şi-a redus relaţiile diplomatice cu această ţară, făcând în acelaşi timp presiuni asupra companiilor, precum firma germană de componente auto Continental, să nu mai folosească piese fabricate în Lituania. De asemenea, China a blocat mărfurile lituaniene la intrarea în China.

Schimburile comerciale directe ale Lituaniei cu China sunt modeste, dar economia sa bazată pe export este gazda a sute de companii care fabrică produse precum mobilă, lasere, alimente sau vestimentaţie pentru multinaţionale care vând în China.

Fondul pentru investiţii strategice va fi finanţat din fondul naţional pentru dezvoltare din Taiwan şi va fi susţinut de banca centrală de pe insulă, a declarat şeful biroului de reprezentare din Lituania, Eric Huang, în cadrul unei conferinţe de presă online.

"Vom înfiinţa fondul cât de curând posibil şi sperăm că în acest an vom avea unele rezultate tangibile. Pot să îmi imaginez că priorităţile vor fi semiconductorii, laserele şi biotehnologia", a spus Huang.

Taiwanul a redirecţionat pe piaţa sa 120 de containere de transport naval din Lituania blocate de China şi va mai prelua "cât de mult posibil", a adăugat Huang.

Taiwanul va accelera, de asemenea, procesul de aprobare pentru exporturile de lactate şi de cereale din Lituania şi va încerca să includă afacerile din această ţară în lanţul de aprovizionare taiwanez.

Integrarea industriei de lasere din Lituania în fabricarea de semiconductori în Taiwan este o altă posibilitate, a mai spus Huang.

Adjunctul ministrului de externe taiwanez Tseng Hou-jen a calificat răspunsul Chinei la faptul că Lituania i-a permis să-şi deschidă o reprezentanţă sub propriul nume drept "disproporţionat".

"Să numeşti Taiwanul „Taiwan“ nu este o încălcare a politicii „o singură Chină“. SUA şi UE numesc Taiwanul „Taiwan“ în documentele lor oficiale, iar China a păstrat tăcerea. Acţiunea Chinei pare să vizeze ceea ce percepe drept o ţară vulnerabilă pentru un câştig politic. Dar să cedezi nu este cea mai bună cale în care să te comporţi cu cei care vor să intimideze", a adăugat el.

Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
China va analiza atacul eșuat cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului pentru a se pregăti mai bine pentru o invazie a Taiwanului, cred experții citați de Business Insider. Iranul...
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Acuzaţiile de spionaj venite dinspre Berlin, după ce săptămâna aceasta 4 cetățeni germani au fost arestați cu suspiciunea că ar fi lucrat în contul serviciilor secrete chineze, au fost...
#Lituania, #tesiuni, #China, #Taiwan, #semiconductori , #China