Țara europeană cu 528 de km de litoral, neexplorată de români: "Altceva, dom'le! Sunt sătulă de Turcia, Grecia și Mamaia"

Joi, 04 August 2022, ora 13:13
129096 citiri
Țara europeană cu 528 de km de litoral, neexplorată de români: "Altceva, dom'le! Sunt sătulă de Turcia, Grecia și Mamaia"
Aproape toate plajele sunt înconjurate de păduri FOTO Facebook/ Cristina Sandu-Bełdowska

Pentru români, destinațiile populare de vacanță în sezonul cald sunt cele de pe litoralul românesc, din Bulgaria sau Grecia.

Unii români documentează posibilitatea unui concediu în Albania, dar puțini sunt cei care iau în calcul să facă plajă în Polonia.

O româncă ce trăiește în această țară laudă plajele înconjurate de păduri, numeroasele autostrăzi și faptul că ajungi repede cu trenul oriunde, după cum a scris într-o postare pe Facebook:

"Polonia o țară bogată în peisaje frumoase, situată pe coasta Mării Baltice. cu un litoral de 528 km. Cu stațiuni curate, frumoase, preferate de turiștii care nu suportă căldura și fug de orașele aglomerate.

Aproape toate plajele sunt înconjurate de păduri, ceea ce oferă o oportunitate în plus pentru plimbări cu bicicleta sau picnicuri.

Deși pare ciudat, și toți aleargă după destinații fierbinți sau țări exotice, există totuși plaje și destinații de vacanță chiar și la marile mai reci, de exemplu Polonia/ Marea Baltică.

De 3 ani locuiesc aici, în Polonia, și venim foarte des la mare pe perioada anului.

Cum sunt plajele

Plajele sunt de regulă acoperite cu nisip foarte fin, pietricelele și nisipul grosier sunt foarte rar întâlnite. Plajele sunt curate și curățate în mod regulat. Există o mulțime de coșuri de gunoi pe plajă, posturi pentru salvamari și toalete publice, atât cu plată, cât și din plastic tip ToiToi foarte curate (acestea se găsesc la fiecare ieșire numerotată de pe plajă).

Temperaturile din zonă

Temperaturile nu sunt caniculare, astfel încât lunile bune pentru înnot sunt iulie și august, însă litoralul este aglomerat în tot sezonul estival.

Cea mai faimoasă stațiune

Șopot este cea mai faimoasa stațiune (un fel de Mamaia, dar fără comparație). Zona nordică de la mare poartă numele de TriCity: Gdans, Șopot, Gdynia.

Strada principala din Șopot, numită Monte Cassino, se termină într-un baraj din lemn lung de 511 m, numit Molo Șopot, care duce în mare.

Foarte multe restaurante și magazine cu suveniruri, dar și tarabe cu bijuterii din Ambră (știm că această se extrage din Marea Baltică).

"Ce îmi place mie aici"

Faptul că ajungi repede cu trenul de oriunde (ex din Vrasovia 400 km faci cam 3h). Este o țară cu extrem de multe autostrăzi, deci mersul cu mașina este o joacă, se ajunge repede și sigur. Autostrada Ambrei este cu plat[.

Plajele sunt curate, curățate și fără alge (în 3 ani o singură algă am văzut și aia după furtună). Extrem de multe toalete publice, piste tip deck pe plajă pentru a facilita accesul celor cu dizabilități, mame cu cărucioare sau biciclete.

Plajele sunt pentru toată lumea! Nu există plaje cu șezlong și umbrela. Fiecare vine de acasă cu pătură, cort de vara, paravan, umbrela. Foarte rar se închiriază șezlong și costă cam 18ron pe zi.

Litoralul este pentru toți. Diferite forme de cazare: hotel all inclusive, vile, cabane lemn, căsuțe de vacanță, campinguri pentru cort și autorulote.

Poți aduce animalul de companie. Sunt foarte deschiși și ai voie cu patruped mai peste tot. Plătești poate pentru ei o extra taxă la hotel, iar la restaurant, de regulă când îți servesc masa îți aduc și bol curat cu apă pentru câine.

Faptul că lumea este relaxată. Petrec timp de calitate împreună, biciclesc (bine aici există mii de km de piste pentru bicicliști), a scris românca pe pagina Am fost acolo, de pe Facebook.

Prețurile din zonă

"Prețurile sunt pentru toate buzunarele. Există atât all inclusive, cât și cazare separat. Există hoteluri de lux și foarte scumpe, dar te poți caza și cu cortul sau căsuțe din lemn, vile, case de vacanță. Există și cazare ieftină dar și scumpă (depinde ce înțelegem fiecare din asta), depinde când închiriezi, cu cât timp înainte, tipul de hotel etc.

La mâncare prețurile sunt ok. Poți găși o terasă unde o ciorbă și fel principal plus compot de fructe ca băutură să coste în total 30 zloti (30 ron), sau restaurante unde doar peștele prăjit cu cartofi și salată să fie 30 ron. O cafea pornește de la 4 zloti, o înghețată la dozator 5 zl, o înghețată artizanală 10 zloti, un Goffre de la 5-20 zloti, depinde de topping.

Există foarte multe aprozare cu legume și fructe de sezon, locuri de unde se cumpără pește afumat, magazine și supermarketuri, dacă dorești o vacanță să îți gătești la cazare", a precizat autoarea postării într-un comentariu.

Mulți români nu au luat în calcul litoralul din Polonia

În comentarii, mulți își exprimă recunoștința pentru informații și mărturisesc că vor lua în calcul o vacanță în Polonia.

"Nici nu știam ca exista, spre rușinea mea!"

"Am vizitat câteva locuri din Polonia, dar de litoralul lor nu știam."

"Wow, mi-ati pus o destinatie pe lista de dorinte!"

"Pentru viitor, e o idee buna! Multumim pentru review!"

"De ce nu este popularizat? Nu am auzit nicio agenție sa aibă oferte in aceasta destinație. Toate ne bombardează cu Grecia și Turcia."

"Sătulă de Turcia, Grecia si Mamaia, altceva dom'le!"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Polonia ar putea relaxa legea anti-avort. Compromisul la care sunt dispuși conservatorii
Polonia ar putea relaxa legea anti-avort. Compromisul la care sunt dispuși conservatorii
Liderul opoziției conservatoare, Jaroslaw Kaczyński, a indicat că ar fi dispus să susțină atenuarea interdicției aproape totale a avortului din Polonia, care a fost introdusă sub domnia...
Criză de râs la o televiziune, în direct. Relatarea unui conflict în familie a provocat amuzamentul general VIDEO
Criză de râs la o televiziune, în direct. Relatarea unui conflict în familie a provocat amuzamentul general VIDEO
O prezentatoare TV din Polonia a izbucnit în râs în timpul unei transmisiuni în direct, ascultând povestea unui reporter despre o ceartă în familie pe teme politice. Incidentul a avut loc pe...
#litoral, #Polonia, #plaje, #Paduri, #autostrazi Romania, #cazare, #tren , #stiri vacanta