Cum a ajuns litera “Z” simbolul adepților lui Vladimir Putin și ce semnificație are

Marti, 08 Martie 2022, ora 11:25
6910 citiri
Cum a ajuns litera “Z” simbolul adepților lui Vladimir Putin și ce semnificație are
Litera Z a devenit smbolul adepților lui Putin FOTO twitter

Dintr-un însemn militar, litera Z a devenit simbolul unei mișcări naționaliste care susține războiul.

CNN a consultat mai mulți specialiști pentru a desluși cum a devenit litera “Z” simbolul celor care susțin războiul declanșat de Vladimir Putin.

Litera “Z” a fost pentru prima dată observată pe tancurile, vehiculele militare și lansatoarele de rachete rusești care se deplasau spre granița cu Ucraina cu puține zile înaintea declanșării războiului sau “operațiunii militare speciale”, cum îi spune Rusia.

Experții militari au mai multe teorii în legătură cu litera “Z”. Ar putea veni de la “Za Pobedy” – ceea ce în rusă înseamnă “Pentru victorie” sau de la “Zapad” – “Vest”.

Există și speculația că ar putea simboliza denumirea primită de forțele militare rusești trimise în Ucraina - Zorro Squad sau chiar că vine de la Zelenzki, ținta numărul unu a rușilor.

Un alt expert militar, Rob Lee, crede că pur și simplu așa au fost marcate contingentele militare rusești pentru a se putea ușor deosebi și recunoaște. „Ar putea fi un semnal pentru propriile aeronave, pentru ca să nu fie bombardate”, a spus și Ruslan Leviev de la Conflict Intelligence Team.

Dar în zilele de când Moscova a ordonat atacul sângeros asupra Ucrainei, ceea ce a început ca un simbol militar misterios a devenit un semn al sprijinului popular pentru războiul din Rusia și pentru ceea ce analiștii descriu drept desfășurarea unei noi mișcări naționaliste înfiorătoare, mai scrie CNN.

Rușii și-au pus litera „Z” pe mașini, au purtat hanorace negre încrustate cu simbolul și-au pus la rever insigne cu litera „Z” – acesta fiind semnul distinctiv al celor care își exprimă sprijinul popular pentru președintele rus Vladimir Putin și a acțiunilor coordonate de acesta.

„Autoritățile au lansat o campanie de propagandă pentru a câștiga sprijin popular pentru invazia lor în Ucraina”, spune Kamil Galeev, cercetător independent.

„Acest simbol inventat cu doar câteva zile în urmă a devenit un simbol al noii ideologii ruse și al identității naționale”, a adăugat Galeev.

Într-un spital din Kazan, un oraș din sud-vestul regiunii Tatarstan a Rusiei, copiii bolnavi de cancer au fost rugați să se alinieze în forma literei „Z” afară, în zăpadă, pentru a-și arăta sprijinul pentru operațiunea militară rusă.

„Pacienții noștri și întreaga echipă au participat la această acțiune, aproximativ 60 de persoane în total”, a declarat Vladimir Vavilov, care conduce spitalul.

Și alți susținători ai acțiunilor lui Putin, precum fosta gimnastă Svetlana Horkina, răspândesc masiv acest simbol. Jurnaliștii de la Russia Today care transmit din Ucraina poartă și ei acest însemn.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Obsesiile lui Vladimir Putin: cum vede lumea în care trăiește și reacționează. Analiza unui psiholog rus
Obsesiile lui Vladimir Putin: cum vede lumea în care trăiește și reacționează. Analiza unui psiholog rus
Dacă Vladimir Putin ar fi fost doar un pensionar militar care joacă domino și nu președintele Rusiei, lumea sa interioară ar fi fost importantă doar pentru rudele sale, pe care le-ar fi...
#litera z, #Vladimir Putin, #Rusia, #Ucraina, #zelensky, #ce inseamna litera z , #Rusia-Ucraina