Linie maritimă între Grecia și Turcia, inaugurată în ciuda relațiilor tensionate dintre cele două state

Luni, 10 Octombrie 2022, ora 22:09
2517 citiri
Linie maritimă între Grecia și Turcia, inaugurată în ciuda relațiilor tensionate dintre cele două state
Vas care va circula pe linia maritimă Grecia-Turcia FOTO /captură hellas.postsen.com

O linie maritimă directă, aşa-zisa "linie a prieteniei", care leagă Salonic, în nordul Greciei, de Izmir, în Turcia, a fost inaugurată luni în plină recrudescenţă a tensiunilor între cele două ţări vecine şi rivale, relatează France Presse.

Aceasta este prima linie maritimă directă care leagă Grecia continentală de Turcia. Până în prezent, doar unele insule greceşti din estul Mării Egee dispuneau de legături, prin mici nave, cu cele mai apropiate porturi turceşti.

Feribotul grec 'Smyrna di Levante' al societăţii elene Levante Ferries a plecat luni la ora locală 17.15 (14.15 GMT) din Salonic pentru a ajunge, după 14 ore, la marea metropolă turcă. Nava poate îmbarca 900 de persoane şi 300 de vehicule, potrivit Levante Ferries, care a lucrat trei ani la acest proiect.

Această primă călătorie de încercare a avut loc cu 35 de pasageri la bord, în majoritate cadre ale societăţii. Nava va efectua legătura de trei ori pe săptămână, potrivit societăţii elene.

Obiectivul noii linii inaugurate este de a facilita comerţul şi turismul între cele două ţări membre ale NATO, traseul maritim fiind mai scurt decât cel pe cale rutieră, conform societăţii Levante Ferries.

"Dorim să legăm din nou Europa şi Asia" şi "să profităm de cerere" pentru a "promova transportul maritim şi turistic", a declarat Yannis Dimitriadis, care gestionează această linie pentru compania respectivă.

Ambele membre ale Alianţei Nord-Atlantice şi legate de secole printr-o istorie comună, Grecia şi Turcia au relaţii tensionate, în special cu privire la delimitarea apelor teritoriale în Mediterana orientală.

Cele două ţări îşi pasează una alteia responsabilitatea naufragiilor repetate ale ambarcaţiunilor cu migranţi care caută să pătrundă în Uniunea Europeană.

Tensiunea a crescut şi mai mult în cursul unui summit european informal la Praga, joi, când premierul grec Kyriakos Mitsotakis a părăsit dineul oficial în timpul discursului preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

"Oamenii nu înţeleg diviziunile. Noi nu suntem implicaţi în confruntări politice. Comerţul este liber", a comentat Yannis Dimitriadis.

Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan
Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan
Alegeri locale vor avea loc duminică, 31 martie, în cele 81 de provincii ale Turciei, iar Partidul Justiției și Dezvoltare (AKP) al președintelui Recep Tayyip Erdogan caută să recâștige...
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Companiile petroliere din Rusia se confruntă cu întârzieri la plată de câteva luni, pentru ţiţeiul şi carburanţii livraţi, deoarece băncile din China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite au...
#linie, #nave, #linie maritima, #Grecia, #Turcia, #tensiuni , #Turcia