Cum le-au vorbit egiptenii zeilor. Limbi de aur descoperite în mormintele vechi de mii de ani

Vineri, 02 Decembrie 2022, ora 23:26
3245 citiri
Cum le-au vorbit egiptenii zeilor. Limbi de aur descoperite în mormintele vechi de mii de ani
Limbă de aur găsită la un cadavru în Egipt FOTO: captură DW.com

În diverse culturi de pe glob, referirile la moarte duc cu gândul la „locul de odihnă” etern sau final. Dar probabil că nu se punea problema odihnei după moarte pentru egiptenii antici: după moartea lor, se aștepta să viziteze curtea lui Osiris, zeul morților, și să răspundă la întrebările a 42 de zeițe și zei înainte de a fi admiși în lumea de dincolo.

Asta ar putea explica unele dintre obiectele de înmormântare care au apărut într-o descoperire a mumiei din noiembrie în Egipt, scrie DW.com. Cercetătorii au dezgropat scheletele mai multor persoane care fuseseră îngropate în Necropola Quesna din vestul Deltei Nilului - cu plăci de aur în formă de limbi plasate în gura mumiilor.

Aceste limbi de aur au fost posibil menite să-i ajute pe decedați să-și pledeze cazul în fața lui Osiris și a celorlalți zei și zeițe, ușurându-le astfel tranziția către cealaltă lume, a speculat Ministerul Egiptean al Antichităților.

Unele dintre scheletele găsite în Quesna, care conform conducerii săpăturilor se aflau într-o stare avansată de degradare, au fost, de asemenea, acoperite cu aur. Flori de lotus aurii și gândaci de scarabeu au fost găsite și asupra defunctului.

În mod similar, limbi de aur au fost găsite în mumiile unei femei, unui bărbat și a unui copil în Egipt în 2021. În urmă cu 2.500 de ani, când cele trei persoane au fost îngropate, limbile lor au fost îndepărtate în timpul mumificării și înlocuite cu plăci de aur.

Există speculații cu privire la semnificația limbilor, dar aurul a fost folosit pe scară largă în Egiptul Antic. Din primele zile, a fost unul dintre cele mai populare materiale din imperiul faraonilor. În urmă cu aproximativ 5.000 de ani, oamenii de acolo făceau deja obiecte din aur, care inițial erau în principal bijuterii.

Faraonii îngropați cu aur

Faraonii egipteni au fost îngropați alături de cantități mari de aur. Magnificele artefacte mormânte ale lui Tutankhamon sunt renumite pentru aceasta până astăzi. „Am avut impresia că ne uităm în camera de recuzită a operei unei civilizații dispărute”, a descris mai târziu primele sale impresii arheologul Howard Carter, care a descoperit mormântul în secolul al XIX-lea. „Detaliile camerei din interior au ieșit încet din ceață, statui ciudate de animale și aur – peste tot strălucirea aurului.”

Descoperirea lui senzațională a declanșat un adevărat hype despre comorile de aur ale egiptenilor antici. Sarcofagele magnifice în care au fost îngropați faraonii captivează încă nenumărați vizitatori ai muzeului din întreaga lume.

Pe lângă limbile de aur, alte obiecte de aur erau obiecte de înmormântare populare: trei concubine ale lui Thutmose al III-lea, de exemplu, au fost îngropate cu sandale de aur, scrie conservatorul de obiecte Deborah Schorsch, de la Departamentul de Artă și Arheologie Egiptean Antic, pe site-ul web al Muzeului Metropolitan de Artă din New York. Femeile nu erau din Egipt și probabil nici măcar nu credeau în Osiris. Poate că au reușit să se strecoare pe lângă curtea morților purtând sandale cu tălpi aurii.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#limbi aur, #egipteni, #discutii, #zeitati egiptene , #Egipt