Verdictul USR despre noile legi ale Educației: "Rămân la nivel de intenţii frumoase şi abordează schimbări tehnice, marginale"

Luni, 27 Februarie 2023, ora 20:09
1376 citiri
Verdictul USR despre noile legi ale Educației: "Rămân la nivel de intenţii frumoase şi abordează schimbări tehnice, marginale"
Ligia Deca, actualul ministru al Educației, și președintele Klaus Iohannis FOTO Heptaa

Uniunea Salvaţi România a consideră că Legile Educaţiei prezentate luni, 27 februarie, de ministrul Ligia Deca rămân "la nivel de intenţii frumoase" şi abordează "doar schimbări tehnice, marginale".

"USR consideră că modificările la Legile Educaţiei, aşa cum au fost ele prezentate în conferinţa de presă de astăzi, nu pot face parte dintr-un program intitulat "România Educată" şi nu pot moderniza sistemul de educaţie. Legile Educaţiei prezentate astăzi rămân la nivel de intenţii frumoase şi abordează doar schimbări tehnice, marginale", afirmă reprezentanţii USR, într-un comunicat de presă.

Potrivit USR, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, "nu doreşte consultări reale" pentru a îmbunătăţi legile.

"Legile, în forma prezentată, arată o uriaşă teamă de reformă, nu curaj pentru a schimba ceva. Practic, ni se confirmă că politicul înghite educaţia. Toată situaţia de acum e cauzată de felul defectuos în care a fost organizat întregul proces, mai ales în ultimele luni. Nu au fost ascultaţi specialiştii. Obiectivele prezentate astăzi sună frumos, dar legea eşuează în a le atinge", afirmă senatorul USR Ştefan Pălărie, citat în comunicat.

În opinia USR, în proiectele de lege prezentate luni se observă "tendinţa de feudalizare" a sistemului educaţional şi continuarea practicii "de politizare" a lui.

USR susţine că elevii vor fi în continuare "discriminaţi" la admiterea în liceu, salarizarea profesorilor rămâne într-o "formulare frumoasă, declarativă, dar care nu produce rezultate concrete".

"La nivel de incompatibilităţi pentru funcţii de conducere se observă cedările politice în faţa baronilor locali. Deşi ministrul Ligia Deca a vorbit despre un capitol dedicat siguranţei şcolare, legea cuprinde în continuare excepţii pentru funcţionarea şcolilor fără aviz IGSU, iar ministrul a pasat problema la alte instituţii. Transportul şcolar rămâne şi el într-o zonă de incertitudine, într-un ping-pong între Guvern şi autorităţile locale. (...) Ni se promite un 15% la educaţie, care ar trebui să rezolve în mod magic problemele, dar care rămâne o himeră politică la fel de mare ca acel celebru 6%", se mai afirmă în comunicat.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a prezentat luni, într-o conferinţă de presă, proiectele noilor legi ale educaţiei.

Ministra Educației, despre cazul elevului violat în toaleta școlii: ”Suntem în proces de elaborare a sesizării”
Ministra Educației, despre cazul elevului violat în toaleta școlii: ”Suntem în proces de elaborare a sesizării”
Ligia Deca, mininstra Educației a afirmat, luni, 25 martie, că înregistrările de la Şcoala Nicolae Titulescu din Bucureşti, unde un elev ar fi fost violat de două ori în toaletă, au fost...
Ce se întâmplă cu Evaluarea Națională și Bacalaureatul anul acesta. Anunțul făcut de ministra Educației VIDEO
Ce se întâmplă cu Evaluarea Națională și Bacalaureatul anul acesta. Anunțul făcut de ministra Educației VIDEO
Ligia Deca, ministra Educației a declarat luni, 25 martie, că Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul nu se vor modifica anul acesta, rămânând în forma cunoscută. Tot ministra Educației...
#Ligia Deca, #legile Educatiei, #verdict usr legi educatie , #Legile Educatiei