Deca, despre răspunsul sindicaliştilor la cea mai recentă ofertă a Guvernului: "Cred că avem semnale pozitive"

Duminica, 11 Iunie 2023, ora 12:37
3148 citiri
Deca, despre răspunsul sindicaliştilor la cea mai recentă ofertă a Guvernului: "Cred că avem semnale pozitive"
Ministra Educației, Ligia Deca FOTO Facebook/ Ligia Deca

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat duminică, 11 iunie, că speră ca angajaţii din învăţământ să accepte oferta propusă de Guvern, răspunsul acestora fiind aşteptat luni, la ora 10.00.

„Nu îmi doresc să cred că în ciuda faptului că am ajuns într-un punct în care tot ceea ce am discutat public vizavi de ceea ce îşi doresc cadrele didactice este îndeplinit prin angajamente ferme, legislative, de către Guvernul României, avem o desconsiderare a dreptului la educaţie al elevilor”, afirmă ministrul.

Ligia Deca a mai afirmat, duminică, răspunzând unor întrebări, că, în opinia sa, sunt „semnale pozitive”, conform cărora angajaţii din sistem vor accepta noua ofertă a Guvernului.

„Liderii sindicali au spus că oamenii vor decide, însă având în vedere faptul că aceste solicitări au fost puse masă de către reprezentanţii acestora şi având în vedere importanţa faptului că examenele trebuie să se desfăşoare pentru ca această generaţie de elevi din clasa a VIII-a şi din clasa a XII-a care, să nu uităm, a trecut şi prin doi ani de pandemie, să nu sufere mai mult din punct de vedere educaţional, ei şi familiile lor, cred că avem semnale pozitive. Nu îmi doresc să cred că în ciuda faptului că am ajuns într-un punct în care tot ceea ce am discutat public vizavi de ceea ce îşi doresc cadrele didactice este îndeplinit prin angajamente ferme, legislative, de către Guvernul României, avem o desconsiderare a dreptului la educaţie al elevilor. Eu cred că avem nevoie cu toţii să ne gândim în primul rând la ei, nu cred că discuţiile de natură sindicală trebuie să le afecteze în vreun fel parcursul şi cred că acesta este efortul pe care noi toţi l-am făcut”, a declarat Ligia Deca duminică, în briefingul de presă de la finalul şedinţei extraordinare de Guvern.

În ceea ce priveşte faptul că angajaţii din educaţie care au participat la grevă primesc deja salariile reduse, Deca a răspuns că aceştia şi-au asumat acest lucru, aşa cum au declarat liderii lor de sindicat.

„Inclusiv liderii sindicali, în primele zile de grevă, au afirmat că oamenii şi-au asumat consecinţele legale ale protestului şi anume faptul că zilele în care nu se lucrează nu se primeşte salariu. Este logic, se poate plăti numai activitatea efectuată. Sigur că prin ceea ce am agreat că vor primi cadrele didactice pentru a le sprijini activitatea şi pentru a le recunoaşte meritul în societate, eu cred că există, în acest moment, suficiente motive pentru a se reîntoarce în clasă. Nu putem recupera decât ceea ce se poate întâmpla legal, în calendarul asumat”, a mai spus ministrul.

Întrebată care vor fi măsurile luate de guvern dacă şi de această dată angajaţii din educaţie vor respinge oferta Executivului, Ligia Deca a răspuns că aşteaptă răspunsul de luni al reprezentanţilor greviştilor şi situaţia din fiecare şcoală, Deca spunând că are „mare încredere în raţiunea şi în empatia cadrelor didactice, mai ales ştiind miza pe care întoarcerea la şcoală o are”.

Întrebată dacă solicitările sindicaliştilor au crescut, pe parcursul grevei, faţă de momentul declanşării protestului, Deca a răspuns: „Să spunem că s-au detaliat pe parcurs”.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Ligia Deca, #greva profesori, #oferta educatie scoala privata , #greva invatamant