Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Wellbeing: Mindfulness in relatia de cuplu - Cum invatam sa iubim fara sa judecam

Miercuri, 27 Aprilie 2016, ora 19:46
7006 citiri
Wellbeing: Mindfulness in relatia de cuplu - Cum invatam sa iubim fara sa judecam
Foto: Facebook/Delia Lungu

Cu totii ne dorim sa ne simtim acceptati cu adevarat in relatia noastra de cuplu si totusi se dovedeste a fi dificil sa ne acceptam partenerul exact asa cum este.

Uneori nu ne simtim comod cu anumite opinii pe care le are, cu anumite reactii sau cu felul in care cel de langa noi se comporta intr-o situatie speciala.

Primul pas este sa fim atenti mai mult la noi, la ceea ce facem noi, la ceea ce tine de noi, astfel incat partenerul nostru sa se simta acceptat. Pentru a te ajuta, am pregatit cateva intrebari prin care poti face o mini-evaluare a situatiei prezente:

Wellbeing: Ce sta in puterea mea pentru a avea o relatie de cuplu mai buna

  • Iti este dificil sa-ti asculti partenerul fara sa-l intrerupi in timp ce iti spune ceva?
  • Ai tendinta sa crezi ca parerile tale sunt mai bune decat ale partenerului tau?
  • Uneori tragi concluzii pripite in legatura cu intentiile partenerului tau si afli mai tarziu ca ceea ce ai concluzionat era gresit?
  • Spui sau faci lucruri cand esti furios sau tensionat pe care ulterior le regreti?
  • Simti ca micile bucurii ale vietii trec pe langa tine, pentru ca esti prea preocupat sa-ti construiesti un viitor mai bun?

Daca raspunsul tau este mai degraba afirmativ la intrebarile de mai sus, atunci abordarea mindfulness te poate ajuta. Mindfulness inseamna sa fii prezent. Mindfulness este un termen care a devenit popular in ultimii ani si care are mai multe intelesuri si aplicatii.

In aceste randuri, ma voi centra pe aspectele care presupun constientizarea momentului prezent fara judecata si antrenarea atentiei, astfel incat emotiile si actiunile noastre sa fie in echilibru.

Pentru ca doar prin practica putem invata, dr. Alan Fruzzetti ne recomanda cateva exercitii pentru a fi mindful in relatia de cuplu:

Wellbeing: Cele mai frecvente probleme in cuplu - cum le rezolvam?

Observa. Observa si descrie ce face partenerul tau (spre exemplu, cand citeste ceva, cand se plimba, cand doarme sau cand este implicat intr-o anumita activitate). Important este sa fii langa acesta, fara a fi implicat in activitatea pe care celalalt o face. Incearca sa descrii pur si simplu ce face, fara sa recurgi la evaluari.

Observa cum tonul vocii tale influenteaza tonul vocii partenerului tau. Schimba tonul vocii si observa cum se schimba si tonul vocii partenerului tau.

Descrie. Cand partenerul tau vorbeste cu altcineva, observa si descrie ceea ce aceasta spune. Bazeaza-ti observatiile doar pe ce spune, fara sa interpretezi.

Participa. Implica-te sau participa la diverse activitati, alaturi de partenerul tau. Fii prezent in situatiile pe care anterior le judecai si acum fa altfel. Incearca doar sa traiesti situatia respectiva ca pe o experienta, lasand la o parte judecata, implicandu-te cu totul in activitate si bucurandu-te de momentul prezent.

Este posibil sa ti se para usoare exercitiile cand le citesti, dar cand incepi sa le faci iti dai seama ca nu e atat de simplu pentru ca de multe ori actionam in mod automat. Esential este ca ai facut macar un prim pas. Poate acesta experienta te va ajuta sa contientizezi ceva nou despre tine si despre relatia ta. De asemenea, e important sa stii ce se ascunde in spatele judecatii.

De ce nu este util sa ne judecam partenerul de cuplu

Atunci cand suntem foarte activati emotional, tindem sa-i judecam pe cei din jur. Judecatile impart oamenii sau lucrurile in bune sau rele. O problema care apare atunci cand judecam este ca logica ne spune ca lucrurile sunt gresite si ca trebuie oprite. Pe cand, de fapt, noi judecam doar lucrurile care nu ne plac sau pe cele pe care vrem sa le oprim si nu pe cele care sunt in mod necesar gresite.

Wellbeing: Infidelitatea - cum afecteaza o relatie. Se poate trece peste o aventura?

Echilibrul in relatia de cuplu prin renuntarea la judecarea partenerului

Intr-o situatie dificila sau de conflict: fie judecam, fie stam intr-o stare de indiferenta, fie incercam sa evitam, fie ramanem blocati in emotiile noastre. Toate acestea sunt strategii, nu prea ne folosesc, ci se dovedesc mai degraba ineficiente.

Ceea ce putem face, in schimb, este sa observam situatia si sa o descriem, inainte de a da frau liber emotiilor. Putem descrie ceea ce s-a intamplat, lucrurile din jurul nostru, emotiile, dorintele si gandurile nostre, fara a-l judeca pe celalalt. Descrierea este un mod prin care, de multe ori, emotiile noastre sunt calmate; asa putand dobandi o perspectiva mai echilibrata a situatiei.

Pentru a descoperi acceptarea, validarea si iubirea fara judecata, iti recomandam workshopurile Mind Education Health pentru cupluri "Trai in doi".

Mind Education Health
Delia Lungu, psiholog si trainer, specializat in terapie de familie si de cuplu. Face parte din echipa Mind Education Health, companie care ofera consultanta psihologica si programe de tip well-being in zona de parenting, relatii de cuplu si la locul de munca.

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Iubeste fara sa judeci, #iubire fara judecata, #Mindfulness in relatia de cuplu , #relatii