Ce vinuri se beau la masa de Crăciun, lângă mâncărurile tradiționale românești

Duminica, 19 Decembrie 2021, ora 20:15
3909 citiri
Ce vinuri se beau la masa de Crăciun, lângă mâncărurile tradiționale românești
Vin de Craciun FOTO facebook

Roşu, alb sau roze, sec, dulce ori demisec vinul este un element important al fiecărei mese, mai cu seamă dacă vorbim despre Crăciun.

Specialiştii susţin, însă, că trebuie să urmărim o armonizare cât mai bună a gustului mâncărurilor cu cel al vinurilor şi alegerea vinului se face întotdeauna cu atenţie, în funcţie de ceea ce avem în farfurie.

Toba, caltaboșul, șoriciul, sărmăluțele, friptura de porc sau cozonacii sunt doar câteva dintre bucatele tradiţionale de Crăciun, nelipsite din casele românilor. Acestea sunt stropite din belşug cu vin şi nelipsita ţuică, însă trebuie să avem mare grijă la ceea ce turnăm în pahar pentru că riscăm un fiasco gastronomic.

„Spre exemplu, dacă pe masă se servesc preparate uşoare, gătite la aburi şi eventual raw-vegane, vinul potrivit trebuie să fie unul uşor, fructat, cu aciditate scăzută. În schimb, pe măsură ce procesul de preparare al mâncării se complică – coacere, frigere, fierbere, etc., vinul care trebuie pus în pahare trebuie să fie unul greu, bogat în taninuri”, susţine Livia Gîrboiu, degustător autorizat de vinuri.

„Recomand ca în așteptarea mesei să se servească un vin spumant sec, care să deschidă pofta de mâncare, ceva gen Cuartz Brut Roze și Cuartz Brut Alb”, crede directorul executiv al Cramei Gîrboiu.

Pentru meniul principal, facem în general un pairing între vinuri şi mâncarea pe care o pregătim. Un vin bine ales va scoate în evidentă calităţile unui anumit fel de mâncare gătit cu drag și vice-versa.

Feteasca neagră, vinul potrivit

Spre exemplu, la sarmale merge o Fetească Neagră, cum e cea din gama Tectonic, soi românesc

care prezintă un caracter remarcabil prin aroma sa de prune, cireșe negre și mure. Culoarea rubinie intensă promite un gust savuros, demn de o masă românească. Într-un fel, Feteasca Neagră ar putea fi vinul perfect de asociat în perioada Crăciunului.

La friptura de porc asociem vinuri roșii corpolente, ca Bacanta Merlot Barrique sau Epicentrum Merlot&Cabernet Sauvignon, iar la preparatele din pui, alegem vinuri fructate, în special vinuri albe seci cum este Șarba.

Pentru pește sau fructe de mare, ne orientăm către vinuri albe seci cu aciditate peste medie sau vinuri spumante ușoare. Vinurile seci au rolul de a “tăia” grăsimea naturală prezentă în preparatele din pește sau fructe de mare. Astfel, se creează un echilibru dezirabil al aromelor iar invitații au parte de o experienţă culinară pe măsură. Printre recomandări se numără Bacanta Chardonnay – un vin alb sec, elegant, cu arome de măr, pară și note fine de vanilie, coajă de portocală și smochine confiate.

Ce servim la desert

Orice masă se încheie cu un desert și de obicei, vinul potrivit este ori un rosé ori vinurile dulci sau demidulci. De asemenea, la desert se pot servi și vinuri spumante care să ateste caracterul festiv al evenimentului.

Medalii de aur pentru vinurile românești

Trei vinuri romaneşti produse de Crama Gîrboiu, Constantin Premium Red Blend 2016, Bacanta Chardonnay 2015 şi Bacanta Merlot Barrique 2016 au fost răsplătite cu medalii de aur la competiţia Grand International Wine Award Mundus Vini a 28-a ediţie.

Creat într-o ediţie limitată de doar 8000 de sticle, vinul Constantin Premium Red Blend 2016 a primit totodată şi distincţia specială “Best of Show România Red”, fiind declarat cel mai bun vin roşu din categoria sa, obţinând cel mai mare scor din toate vinurile participante. Pentru Constantin Premium Red Blend 2016 este a treia medalie internaţională după aurul de la BerlinerWein Trophy 2020 şi aurul de la Concours Moundial de Bruxelles 2021.

"Ne bucurăm că munca noastră este răsplătită în fiecare an prin aceste premii, care ne dau motivaţie şi încredere că suntem pe drumul cel bun. Ne dorim să le oferim clienţilor noştri un vin de cea mai bună calitate, iar premiul vine ca o confirmare pentru noi", a declarat Livia Gîrboiu, directorul executiv al Cramei Gîrboiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Vin de Craciun, #soiuri romanesti, #ce se bea de Craciun, #vin rosu , #stiri life style