Viata in doi fara repros, dezamagire, indiferenta si raceala

Marti, 06 Septembrie 2016, ora 08:14
36142 citiri
Viata in doi fara repros, dezamagire, indiferenta si raceala
Foto: Arhiva personala

"De ce ne certam si ne purtam urat unul cu celalalt, desi ne iubim si ne era atat de bine la inceput?". Aceasta este intrebarea pe care si-o adreseaza multe cupluri.

Partenerii isi doresc ca fiecare dintre ei sa se simta bine, in siguranta, sa le faca placere sa fie alaturi de omul pe care il iubesc. "Sa nu ne mai certam din orice!", "De ce se intampla asta?", "Oare nu sunt cu omul potrivit?", "Eu nu sunt capabila sa iubesc?".

Ce inseamna toate aceste framantari si greutati pe care le avem uneori in cuplu

Cand doi oameni se intalnesc si se indragostesc totul pare "perfect" si niciunul nu-si imagineaza ca omul de langa el va fi si cel fata de care va simti furie, dezamagire, tristete sau plictiseala.

Multi se asteapta ca relatia cu partenerul sa fie o permanenta "indragostire" si "armonie perfecta", nu-si doresc conflicte sau nemultumiri. Sau sunt in cautarea unui "suflet pereche" care sa le implineasca visele si sa ii faca fericiti.

O relatie reala, insa, inseamna si momente dificile, de criza, conflicte si tensiuni, stres si oboseala. Muzica, filmele promoveaza un model "ideal" de relatie si multe cupluri se compara cu acest ideal sau sunt in cautarea lui. Asteptarile nerealiste produc multa suferinta in cupluri si mentin interpretarile si judecatile celuilalt. "Nu este romantic, este rece", "Este prea sentimentala si cauta ceva ce nu exista". Si amandoi traiesc cu durere distanta creata. Amandoi il gasesc "vinovat" pe celalalt.

Cat de des nu ati avut sentimentul ca partenerul este ca si mama sau tatal vostru? Sau ca se poarta ca si tatal si mama lui in momentele lor proaste? "Se poarta ca si maica-mea, este arogant, ma face pe mine vinovata de orice, imi spune mereu ca eu nu stiu, eu nu pot, eu nu sunt in stare si vrea sa aiba el mai tot timpul dreptate. Simt ca ma intorc in trecut", "Este tot timpul cu gura pe mine, parca nimic din ce fac nu e bine, e tot timpul nemultumita, imbufnata, suparata. Asa ca am ales sa nu mai fac mare lucru, macar asa nu-mi reproseaza ca nu fac bine. Asa e si tatal ei, leit, dar nu-i pot spune ca se infurie si ne certam si mai urat".

Citeste si cum invatam sa iubim fara sa judecam

Cum putem intelege conflictele si tensiunile in cuplu, in asa fel incat sa ne reapropie, nu sa ne raneasca si sa ne distantam si mai mult unul de celalalt

1. O relatie evolueaza si tu evoluezi. Relatia poate deveni din ce in ce mai profunda, mai apropiata pe masura ce va cunoasteti, intelegeti si depasiti crizele prin care trece fiecare relatie.

Conflictele si tensiunile inseamna cea mai buna cale de evolutie si cunoastere. Nu fugiti de conflicte, nu le evitati. Sunt momente foarte valoroase pentru amandoi. Asa ne intelegem cel mai profund nevoile. Asta nu inseamna ca ne criticam si reprosam unul altuia, inseamna ca suntem atenti la noi cand ceva devine dureros, cand ceva din ce face partenerul ma face sa ma simt ranita, indurerata, dezamagita.

2. Intalnirea cu partenerul reactiveaza rani nevindecate din trecut si, dupa magia perioadei de indragostire, cuplurile incep sa-si cunoasca si nevoile neimplinite.

Ambii parteneri tanjesc dupa ceva ce le-a lipsit - poate afectiune, apreciere, atentie, grija sau protectie. Dupa ceva ce ii face sa se simta iubiti.

Adesea, cuplurile se cearta din "nimicuri", lucruri simple, care duc la conflicte dureroase. Insa, in spatele acestor "nimicuri", stau alte nevoi sau frici:

- frica de respingere: "simt ca nu sunt suficient de bun pentru ea, ca nu ma intelege";

- teama de abandon.

Primul pas este sa inteleg despre ce este vorba, de fapt, intr-un conflict.

Vezi ce altceva mai poti face pentru a avea o relatie de cuplu buna

3. Diferentele sau incompatibilitatile pot duce la multe tensiuni si conflicte, insa sunt sursa evolutiei noastre. "El este sociabil, eu sunt mai introvertita", "ea este dezordonata, eu ma simt bine cand este ordine". Unul are nevoie de multa libertate, altul de multa prezenta si apropiere, ea este mai rece, rezervata in atingeri, el foarte tandru - si exemplele pot sa fie multe.

In cuplu evoluam, alaturi de partener. Eu invat de la tine, tu inveti de la mine. Ne influentam unul pe celalalt. In bine si pentru binele nostru.

4. Modelele pe care le-am avut nu au fost cele mai fericite. Noi invatam sa ne purtam unul cu celalalt si din ce am trait. Avem nevoie sa stim cum sa depasim momentele de criza, prin care fiecare cuplu trece. Si te ajuta cunoasterea, trebuie sa intelegi cum alte cupluri au reusit, cum isi rezolva ei problemele.

Iubirea se risipeste cand nu avem grija de relatie. O relatie inseamna preocuparea permanenta pentru nevoile partenerului, pentru nevoile tale si ale relatiei. O relatie buna nu se intampla pur si simplu, de la sine, "daca ai noroc de un partener bun". Relatia este despre tine si despre el si puterea voastra de a iubi.

Vrei sa stii de ce uneori partenerii se ranesc unul pe celalalt si de ce devin indiferenti si reci? Ai ocazia de a afla raspunsul la aceste intrebari pe 8 septembrie, la un webinar despre viata de cuplu sustinut de Domnica Petrovai. Inscrierea e gratuita si se poate face AICI

Mind Education Health
Domnica Petrovai, psiholog clinician pr., psihoterapeut cognitiv-comportamental, specializat in psihologia copilului, cuplului si familiei. Fondator Mind Education Health.

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Viata in doi fara repros, #psiholog relatii cuplu, #cearta cuplu , #cuplu