Vesti bune despre cea mai rara primata din lume! Poate fi gasita doar intr-un petic de padure din China

Vineri, 05 Iunie 2020, ora 08:476861 citiri
Vesti bune despre cea mai rara primata din lume! Poate fi gasita doar intr-un petic de padure din China
Foto: captura video YouTube/CGTN

Daca in anii '50 in lume mai existau 2.000 de exemplare de giboni Hainan, 20 de ani mai tarziu, in anii '70, mai ramasesera doar 10 exemplare. De inteles entuziasmul biologilor, care au numarat recent peste 30 de indivizi din aceasta specie, inclusiv o familie in formare.

Toti traiesc intr-un petic de padure de pe insula chineza Hainan, arata BBC. Fragila revenire e incununarea eforturilor unui grup care, in ultimii ani, a plantat copaci, pentru a reface habitatul, si chiar a platit patrule care sa tina departe oamenii si pericolele de "casa" gibonilor.

In 2003, existau doar 13 exemplare ale acestei specii in padure, care traiau in doua grupuri. S-a ajuns intre timp la patru grupuri, iar zilele trecute s-a descoperit un al cincilea "grup" in formare. Pentru ca femelele si masculii acestei specii isi fac un fel de serenade inainte de a forma cuplul, sunetele lor putand fi auzite de departe, a devenit limpede ca inca un grup se formeaza.

In final, acesta va cuprinde un mascul, doua femele si urmasii lor.

In lume exista aproape 20 de specii de giboni, din India pana in Borneo. Specia de fata este considerata pe cale de disparitie, dar, cu eforturi mari, acest lucru ar putea fi impiedicat. De altfel, toate speciile de giboni sunt amenintate mai ales din cauza distrugerii habitatului, vanatorii si traficului ilegal.

Numai in China doua specii de gibon au diparut in ultimii ani.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News