Tu stii cum se curteaza albatrosii? Dansul ritualic practicat o singura data pentru imperecherea pe viata (Video)

Marti, 05 Mai 2020, ora 10:004940 citiri
Tu stii cum se curteaza albatrosii? Dansul ritualic practicat o singura data pentru imperecherea pe viata (Video)
Foto: captura video Facebook/Pacific Islands: U.S. Fish and Wildlife Service

Zilele trecute, de Ziua Internationala a dansului, US Fish and Wildlife Service a postat pe pagina sa de Facebook un dans mai special, cel practicat de o specie de albatrosi pentru a anunta imperecherea pe viata.

Protagonistii sunt albatrosii Layson, care vin sa cuibareasca pe trei insule mici, practic lipsite de pradatori, din Hawaii. Aici traieste cea mai mare colonie de albatrosi din aceasta specie, Phoebastria immutabilis, alte doua specii tot de albatros, plus alte cateva de pasari endemice acestui arhipelag, arata IFL Science.

Numai in ceea ce priveste albatrosii Layson se estimeaza ca vin in fiecare an sa cuibareasca circa un milion de exemplare.

Revenind la dansul lor devenit viral, facut, practic, o data in viata, inainte de prima imperechere, acesta are mai multe faze: inaltarea gatului, lovirea ciocurilor si alte cateva miscari in oglinda, insotite de zgomote specifice.

Cunoscute in limbajul local ca "Molio", aceste pasari incep sa cuibareasca in luna noiembrie, atunci cand femelele depun un singur ou. Acesta va fi clocit timp de doua luni.

Din aceasta colonie face parte si Wisdom, pasarea despre care se stie ca este si cea mai varstnica de pe Terra, la cei 69 de ani ai sai. Pama acum a avut cel putin 30 de pui.

Speranta de viata a acestor pasari este, in mod normal, de 12 - 40 de ani, spun specialistii.

A.P.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News