Tu ce fel de fumator esti?

Joi, 01 Aprilie 2010, ora 12:12
7260 citiri
Tu ce fel de fumator esti?

Oamenii au diverse motive pentru care aprind o tigara in fiecare pauza de la serviciu: de placere, ca sa scape de stres, ca sa isi mentina greutatea. Si o vor face in continuare, indiferent cat de nemultumit ar fi seful sau medicul.

Iata cateva profiluri comune ale fumatorilor, prezentate de Health.com. Tu in care te recunosti?

Fumatorul slab

De cele mai multe ori, renuntatul la fumat este insotit de o crestere rapida in greutate. Studiile arata ca 50% dintre fumatori si 25% dintre femei sunt preocupati de greutatea lor.

De aceea, exista fumatoare care simt nevoia sa traga o tigara imediat dupa ce au probat un costum de baie: se gandesc la imagine mai mult decat la sanatate.

De multe ori insa, cei care renunta la fumat revin la greutatea pe care o aveau inainte si exista masuri simple pe care le poti lua pentru a preveni acumularea kilogramelor in plus.

Fumator pe furis

Cei care fumeaza pe furis, cand nu ii vede nimeni, sunt cei care isi doresc sa se lase, insa nu au destula vointa. Asa ca se ascund in baie, pe balcon sau in bucatarie, sau fumeaza cand nu sunt prezenti membri ai familiei.

Un astfel de fumator ar fi si presedintele Statelor Unite, Barack Obama, care a incercat de mai multe ori sa se lase de fumat, insa a recunoscut in timpul unei conferinte de presa din 2009 ca mai trage cate o tigara pe ascuns.

In genere, fumatorii de acest tip pot fi motivati daca isi reamintesc constant ca pana si o singura tigara poate compromite functiile arterelor.

Fumatorul rebel

Rebelii fumeaza pentru ca, incalcand regulile, simt ca traiesc. In general, se identifica cu cowboy-ul dur din reclamele Marlboro, care proiecteaza "individualism" si "libertate" sau cu noncomformismul fumatorului de tigari Camel. Este vorba despre persoane care, cel mai des, se apuca de fumat in adolescenta.

Poate ca uneori e bine ca acestor persoane sa li se reaminteasca faptul ca tigarile sunt ca mersul pe motocicleta: daca mergi pe motocicleta destul de mult, poti sa te alegi cu rani grave sau sa mori.

Fumatorul sociabil

Aprinde o tigara numai in anumite situatii: la petreceri, in baruri, noaptea, in weekenduri. La anumite ocazii fumeaza chiar si cate un pachet intreg, insa nu se considera un fumator. Acestia pot chiar sa nu fie dependenti de nicotina, ci de gestul de a fuma in sine, care este asociat cu viata sociala.

Studiile arata insa ca si fumatul doar la anumite ocazii nu este sanatos: una din cinci persoane care fumeaza ocazional timp de patru ani ajunge sa fumeze in fiecare zi.

Fumatorul stresat

Este, poate, cel mai des intalnit fumator: presat mereu de termene-limita, de problemele de familie sau alte greutati, simte nevoia sa aprinda o tigara ca sa-si ia doza de relaxare. 47% dintre fumatori spun ca nu renunta la acest obicei pentru ca ii relaxeaza.

In genere, acesti fumatori nu realizeaza ca, desi pe moment o tigara te face sa te simti mai bine, fumatul face ca nivelul de stres sa creasca. Yoga, meditatia sau exercitiile de respiratie sunt metode mult mai eficiente de a te relaxa, cand ai prea multe pe cap.

Fumatorul care incearca sa se lase de tigari

Exista si fumatori care, de fiecare data cand simt dureri in piept, se jura ca nu vor mai fuma niciodata. Acestia renunta la tigari si se reapuca destul de des, renuntatul si fumatul devenind un obicei in sine. Incearca diverse metode: guma de mestecat, medicamente, tigari electronice, plasturi cu nitocina sau rontaie morcovi.

Specialistii recomanda insa sa nu renuntati la tentativele de a va lasa de tigari. In medie, fumatorii incearca sa se lase de opt ori pana reusesc.

Fumatorii convinsi

16% dintre fumatori spun ca nu au incercat niciodata sa se lase de fumat, potrivit unui sondaj Gallup. Nu le pasa ca isi distrug sanatatea si nici ce spune lumea despre ei. Le place sa fumeze si nu-si pot imagina viata fara tigari.

Acestia ar trebui insa sa faca o socoteala si sa vada cati bani dau in fiecare an pe tigari, ca sa-si dea seama ca tigarile fac rau si la buzunar.

Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Începând de marți, 30 aprilie, Regele Charles al III-lea se întoarce la muncă. El își va relua activităţile publice, medicii săi considerând "foarte încurajatoare" evoluţia stării...
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Mielul este una dintre cele mai sănătoase cărnuri: conține grăsimi bune, este o sursă importantă de zinc, de seleniu și este bogată în vitamine din complexul B. În plus, carnea slabă de...
#profil fumator, #tip fumator, #tipuri fumatori, #fumat, #sanatate , #intalniri