Trei lucruri pe care le poti face pentru a deveni mai charismatic - Stiinta confirma

Sambata, 17 Ianuarie 2015, ora 09:25
4937 citiri
Trei lucruri pe care le poti face pentru a deveni mai charismatic - Stiinta confirma
Foto: Pinterest

Tindem sa credem ca trasaturi precum charisma sunt innascute, ca oameni precum Oprah Winfrey, Steve Jobs sau Martin Luther King Jr, capabili sa atraga atentia maselor si sa se conecteze cu acestea, au fost asa din copilarie. Realitatea e insa alta.

"Charisma este rezultatul unor comportamente invatate", afirma Olivia Fox Cobane, autor al volumului "The Charisma Myth".

Daca oamenilor li se dau modelele potrivite, pot invata acest tip de comportament devreme, afirma aceasta, conform Business Insider. Martin Luther King Jr. a crescut alaturi de un tata care era predicator si activist social.

Steve Jobs, pe de alta parte, nu a fost intotdeauna charismatic, primele sale prezentari fiind destul de "ciudate", dupa cum apreciaza Cobane. Jobs a muncit mult pentru a-si creste nivelul de charisma de-a lungul timpului si asta s-a vazut.

Cum de charisma depinde uneori succesul unor negocieri sau promovarea, nu e de mirare de ce multi vor sa-si dezvolte aceasta latura.

Iata cativa dintre pasii care trebuie facuti pentru a ajunge la rezultatul scontat:

Exprima-ti sentimentele

"Oamenii charismatici isi exprima sentimentele in mod spontan si sincer", explica psihologul Ronald E. Riggio, de la Colegiul american Claremont McKenna. Acest tip de exteriorizare afecteaza starea si emotiile celorlalti, explica el.

Practic, emotiile sale devin contagioase, cei din jur simtind nevoia de a se sincroniza cu el, de a-i imita mimica, dar si postura si miscarile, sfarsind prin a simti la fel ca el.

Cu alte cuvinte, charisma tine mult de a-ti exprima vivace emotiile, astfel incat acestea sa fie transferate persoanei sau celor cu care vorbesti.

Foloseste cuvinte la care ceilalti se pot raporta

In cartea sa "Why Presidents Succeed", psihologul Dean Keith Simonton, de la Universitatea California, arata ca ceea ce-i desparte pe liderii de succes de ceilalti este limbajul folosit pentru a se conecta cu cei din jur.

Primii insista pe emotii ca speranta, ura, iubire sau recunostinta. Cand se insista pe notiuni abstracte, cum ar fi "concept" sau "logica", cu greu se pot face asocieri emotionale.

In alt fel este perceputa afirmatia "Iti simt durerea" si in mod cu totul diferit "Ma raportez la punctul tau de vedere".

Dean Keith Simonton explica faptul ca liderii de succes nu vorbesc cu creierele oamenilor, ci mai degraba apeleaza la sentimentele lor.

Fii oglinda celorlalti

Nu in cele din urma, oamenii charismatici sunt "oglinda" celor din jur. Psihologii au observat ca atunci cand doua persoane se simpatizeaza (nici nu conteaza sexul lor), incep sa-si sincronizeze miscarile. E un semn de incredere si siguranta. Daca interlocutorul isi incruciseaza picioarele, asa vei face si tu. Daca soarbe apa din pahar, vei proceda la fel.

Jurnalistii francezi care l-au intervievat pe Putin: Are rigiditatea unui timid si o charisma rece

Insa acest comportament poate fi si mimat, fiind folosit in mod strategic. Un studiu din 2007, realizat la Universitatea Columbia, avand ca tema negocierile, a aratat ca in cazul in care un subiect a imitat miscarile celuilalt, s-a incheiat si afacerea. Cand nu s-a procedat astfel, nici negocierea nu a fost una incununata de succes.

10 din 15 negocieri in care s-a aplicat aceasta strategie au fost un succes deplin. Cand nu s-a folosit aceasta strategie, s-au incheiat doar doua din 16 afaceri.

Explicatia este aceea ca a copia miscarile celuilalt duce la stabilirea unei relatii pozitive, astfel incat ambele parti sunt mai deschise sa ofere informatii si sa caute o cale care sa multumeasca cele doua tabere.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#charisma sfaturi, #crestere charisma strategii, #oameni charismatici secrete , #psihologi