Totul despre floarea de iris. Simbolism si modul de plantare

Advertorial
Vineri, 19 Martie 2021, ora 17:13
58343 citiri
Totul despre floarea de iris. Simbolism si modul de plantare
iris FOTO: pexels.com

Irisul, cunoscut popular si sub denumirea de stanjenel este una dintre cele mai indragite plante de gradina, remarcandu-se prin aspectul sau pretios si fragil, dar si prin culoarea intensa si parfumul discret. Irisul este o planta perena ce face parte din familia iridaceelor. Astazi, exista peste 210 de specii de irisi, majoritatea fiind destinati plantarii in gradina. Raspanditi prin multe colturi ale lumii, irisii sunt intalniti in acest sezon in buchete de flori online frumos aranjate si pline de splendoare.

Nu se cunoaste cu exactitate cand si unde a aparut irisul, insa cercetatorii sustin ca aceasta floare ar fi aparut acum aproximativ 50 de milioane de ani, iar numele plantei vine din latinescul "iris, iridis", care inseamna "mesagerul zeilor".

De asemenea, floarea de iris se gaseste intr-o multime de combinatii cromatice. De la albastru la mov, de la alb la galben, de la roz la portocaliu si de la brun la rosu sau chiar negru. Mediul natural al acestora este si el foarte variat: unii cresc in desert, altii in terenuri mlastinoase, altii in frig, dar multi prefera clima temperat continentala.

Floarea de iris este folosita de cele mai multe ori in scop ornamental, insa specia Iris germanica sau Irisul de Florenta se foloseste in industria cosmetica, pentru productia de parfumuri.

Ce simbolizeaza irisul?

Asa cum spuneam si mai sus, irisul inseamna curcubeu, iar in mitologia greaca, Iris era zeita mesagera a iubirii. Asadar, in limbajul florilor, irisul este asociat cu comunicarea si cu mesajele sincere. Astfel, irisul este una dintre cele mai potrivite flori pentru a transmite un mesaj de dragoste, de apreciere sau de prietenie.

In functie de culoarea pe care o are, irisul capata si diferite valente: irisul mov este un simbol al intelepciunii si al complimentelor, irisul albastru denota credinta si speranta, irisul galben arata pasiunea, iar irisul alb reprezinta puritatea.

Plantarea si ingrijirea irisilor

Orice om care are la dispiztie o gradina cat de mica isi doreste o florare perena, cu aspect robust, cu semnificatii aparte si usor de crescut si intretinut. Irisii se disting prin cele trei petale in forma de sabie, aflate in exterior si celelalte trei petale aflate in interior, fiind suprapuse perfect. Perioada de inflorire a irisilor difera in functie de specie: sunt unii irisi care infloresc la sfarsitul primaverii, unii care infloresc vara, iar anumiti hibrizi infloresc toamna.

Perioada de plantare potrivita este intre sfarsitul lunii iulie si inceputul lunii septembrie. De asemenea, este recomandat sa plantezi irisii astfel incat acestia sa fie expusi la soare, pentru ca altfel nu vor inflori.

Totodata tine cont ca inainte de a planta irisi, fertilizeaza solul cu materii organice. Irisii pot creste atat din seminte, cat si din bulbi. Cei din urma nu trebuie plantati foarte adanc, iar daca solul este greu, trebuie adaugat pietris in groapa, pentru drenaj.

Astfel, o floare atat de frumoasa si plina de semnificatii merita sa stea intr-un buchet atent compus si daruit unei femei speciale. Surprinde-ti oamenii dragi cu florile speciale de la Maison d'Or.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cea mai mare coroană funerară din România, adusă la priveghiul lui Costel Corduneanu. Omagiu din partea unui interlop ”protejat” VIDEO
Cea mai mare coroană funerară din România, adusă la priveghiul lui Costel Corduneanu. Omagiu din partea unui interlop ”protejat” VIDEO
O coroană imensă de peste 3 metri, făcută din 500 de cale albe și roșii, dar și cu 200 de trandafiri a fost adusă la priveghiul lui Costel Corduneanu, ce are loc în spațiul unui...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#IRIS, #flori, #buchete de flori , #flori gradina