Tin sau nu elefantii la bautura? De ce unele mamifere proceseaza usor alcoolul si altele nu

Luni, 11 Mai 2020, ora 07:555686 citiri
Tin sau nu elefantii la bautura? De ce unele mamifere proceseaza usor alcoolul si altele nu
Foto: Arhiva/Pixabay

Mai multe fotografii cu elefanti care au adormit care pe unde a gasit loc dupa un "desfrau" cu vin au devenit viral, recent. Intre timp, autoritatile chineze au negat faptul ca elefantii consumasera alcool.

S-a dovedit chiar ca unele dintre poze nici nu erau noi si ca alcoolul nu intra nicicum in ecuatie.

Dar dezbaterea a ramas: tin sau nu elefantii la bautura? Se pare ca nu, iar raspunsul sta in genele lor, dupa cum arata Science News.

In mod normal, ai spune ca la asa un gabarit alcoolul ar putea fi procesat foarte rapid. Realitatea e insa ca au o capacitate redusa de a procesa alcoolul, ca urmare a unei serii de mutatii ale genei ADH7.

O serie de analize asupra genomului elefantilor a dus la identificarea mutatiilor genei ADH7, care par a afecta familii diferite de mamifere, reducandu-le capacitatea de a procesa alcoolul etilic. Printre animalele afectate de aceste mutatii se numara: elefantul, furnicarul, rinocerul, castorul sau bovinele.

Spre deosebire de mamiferele obisnuite, oamenii si primatele non-umane din Africa de Nord proceseaza alcoolul de 40 de ori mai eficient.

In mod surprinzator, Daubentonia madagascariensis, un mamifer inrudit cu lemurul, pare a poseda o capacitate asemanatoare de a procesa alcoolul, desi nu prezinta aceeasi varianta a genei ADH7 precum oamenii.

Ne pute╚Ťi urm─âri ╚Öi pe pagina noastr─â de Facebook   sau pe  Google News