Tendinte pentru 2021 in gastronomia romaneasca

Advertorial
Miercuri, 24 Februarie 2021, ora 19:15
6704 citiri
Tendinte pentru 2021 in gastronomia romaneasca
Tendinte gastronomia romaneasca FOTO: piqsels.com

Anul 2020 a fost o perioada complicata pentru toata lumea, iar domeniul ospitalitatii a trecut prin momente de criza si a suferit modificari semnificative. De aceea este interesant de aflat care sunt tendintele pentru 2021 in gastronomia romaneasca si cum s-au adaptat la noua realitate restaurantele si platformele de food delivery.

Iata care sunt cele mai importante caracteristici din industria de food and beverage pentru perioada urmatoare:

Se poarta gatitul creativ pentru acasa

Mobilitatea oamenilor a fost redusa de restrictiile impuse de pandemie, iar acest fenomen se manifesta si in 2021, asa ca restaurantele si firmele de food delivery isi vor diversifica ofertele de mancare gatita pentru acasa.

Vor mai fi cu siguranta perioade in care localurile sa fie inchise sau sa functioneze doar la terase, asa ca meniurile de restaurant vor fi reduse si vor contine doar cateva preparate culinare. Accentul se va pune in continuare pe multe specialitati care sa fie livrate la domiciliu.

Noutatea consta in adaugarea unor elemente de creativitate si distractie, in spiritul conceptului de eatertainment (eating + entertainment). Astfel, iesirile in oras vor fi reinventate in propriul living, prin livrarea unor meniuri complexe, cu tenta exotica, cu specificul dorit de clienti (frantuzesc, italian, chinezesc, libanez, traditional s.a.) si cu decorurile specifice, pentru un plus de veridicitate.

Pe lista restaurantelor de top din Romania se regasesc cele mai diverse oferte de exotic dinner, masterchef at home sau gourmet party delivery.

Iata ca gastronomia romaneasca pune accent in anul 2021 pe multietnic, creativitate si eliminarea tiparelor in alcatuirea meniurilor pentru mesele obisnuite si pentru evenimente festive.

Calitatea ingredientelor devine tot mai importanta

In contextul actual oamenii au tot mai multa grija de sanatatea lor si de aceea sunt mai atenti la ingredientele din preparatele culinare pe care le comanda la restaurant sau pentru acasa.

In anul 2021 cuvantul de ordine va fi alimentatie sanatoasa, cu accent pe produsele cu ingrediente functionale (cum sunt probioticele) care intaresc sistemul imunitar si confera o stare de bine, atat fizica, cat si psihica.

Va creste interesul pentru meniuri fit si se vor inregistra mai multe cereri pentru diete complete, care sa fie livrate la domiciliu pentru fiecare masa a zilei sau o data pe zi pentru mic dejun, pranz si cina.

Furnizorii de legume si fructe proaspete vor fi tot mai cautati, asa ca micile ferme locale vor inregistra o revenire spectaculoasa, dupa un an mai greu.

Calitatea mancarii va deveni mult mai importanta decat cantitatea, iar business-urile din domeniul ospitalitatii trebuie sa tina seama de acest trend in gastronomia romaneasca si internationala.

Se impune abordarea vegetariana

In ton cu preocuparea pentru ingrediente de calitate este si aceea pentru alegerea unor preparate light, care sa fie benefice pentru organism. Tot mai multi oameni se indreapta catre specialitati vegetariene, din dorinta de a exclude grasimile, mancarurile care contin colesterol, aditivi, coloranti si mai ales zahar sau ingrediente procesate.

Chefii vor utiliza tot mai multe legume, fructe, seminte, uleiuri presate la rece, produse lactate din soia, migdale sau orez si vor lansa meniuri creative, care sa atraga clientii preocupati de alimentatia vegetariana.

In plus, ca tendinta in gastronomia romaneasca, anul 2021 va aduce o modificare in ponderea alimentelor din meniurile standard. Daca pana acum carnea si produsele din carne insemnau doua treimi din continutul farfuriei, se va ajunge la o proportie de 50% legume, fructe si alimente vegetale, 50% carne, oua si alte ingrediente de origine animala.

Va urma o perioada caracterizata de moderatie, creativitate si preocupare pentru sanatate. Aceste tendinte in gastronomia romaneasca vor marca revenirea industriei de restaurante si food delivery, in conditii noi, adaptate la realitatile sociale.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#gastronomie, #tendinte gastronomie, #tendinte gastronomia romaneasca, #gastronomia romaneasca , #stiri life style