Te recasatoresti? Ce greseli nu trebuie repetate

Duminica, 17 August 2014, ora 12:14
4884 citiri
Te recasatoresti? Ce greseli nu trebuie repetate
Foto: Medisite

Prima casnicie s-a soldat cu un esec. Acest lucru nu trebuie sa va impiedice sa va refaceti viata si sa va regasiti fericirea intr-o noua relatie.

Numai ca e nevoie de mai multa atentie pentru a evita repetarea unor greseli. Pe baza unor marturii ale celor ce s-au despartit, psihoterapeutul Richard Marchand, specialist in terapie de cuplu, va ofera cateva sfaturi, potrivit Medisite

Nu lasati ca fostul partener conjugal sa va ocupe prezentul

Cand ai trait mult timp cu o persoana, este dificila uitarea anumitor obiceiuri. Intr-o a doua casnicie, ex-sotul/sotia continua sa intervina in noua relatie, ca o terta persoana, mai ales daca exista copii.

In general, fostii parteneri sunt marul discordiei intr-un cuplu nou, dand nastere unor tensiuni. "Este prima femeie, primul barbat cu care s-a realizat mariajul, cu care ati avut copii si, orice ar face cel de-al doilea partener, va fi totusi al doilea", explica Richard Marchand situatia neplacuta si adesea inacceptabila pentru cel de alaturi.

"Multe cupluri noi se destrama in fata acestui adevar. Atat barbatul, cat si femeia doresc sa fie unici. Increderea in sine ramane primordiala", adauga specialistul.

Nu pretindeti prea multa transparenta

Dupa o prima casatorie, e posibil sa ramaneti dezamagiti in urma descoperirii secretelor celuilalt. De aceea, intr-o a doua relatie, poate sunteti tentati sa pretindeti o transparenta totala si deveniti suspiciosi. Daca lipseste comunicarea, grijile se acumuleaza.

"Orice cuplu isi fixeaza anumite reguli", precizeaza Richard Marchand. "Se ajunge la suferinta atunci cand unul dintre cei doi tradeaza si nu le respecta, constient sau nu. Se pot gasi solutii pentru rezolvarea momentelor delicate, iar viata de cuplu va inflori".

Va "aprindeti" prea repede

Multe persoane s-au angajat pripit intr-o relatie si au constatat ca nu aveau deloc idealuri comune si nicio dorinta de schimbare cu noul partener.

A te regasi singur, cand deja ai avut o prima casnicie esuata, iti poate produce teama ca nu mai gasesti pe nimeni si mai ales un partener care sa accepte si copii. Apoi, ca nu mai aveti un fizic atragator, iar cand se intampla ce nu se spera, va pripiti.

Inainte de a lua hotararea sa locuiti impreuna, acordati-va timp pentru a explica ceea ce vreti sau nu de la noua relatie.

Lipsa proiectelor de cuplu

Sunt cazuri in care fostul partener nu se implica deloc in gospodarie: cumparaturi, curatenie, luarea unor decizii privind calatoriile sau ale celor legate de copii. Cu noul partener se poate intampla invers si atunci simtiti ca nu mai detineti controlul, va este teama de schimbarea ivita.

Odata ce ai trait esecul unei prime casnicii, exista tendinta fireasca de a te retrage intr-un soi de defensiva si de neangajare in proiecte comune. E nevoie de timp pentru a-i acorda incredere nou-venitului in viata ta. Totusi, daca lucrurile merg in sens bun, totul se asaza de la sine.

"Proiectul este aproape singurul numitor comun al cuplului, atata vreme cat exista diferite forme de cupluri (locuiesc sub acelasi acoperis, fiecare la casa lui, cu sau fara copii, cu sau fara parinti. Proiectul ajuta cuplul, este promisiunea viitorului", opineaza terapeutul.

Nu lasati dorinta sa se stinga

Niciodata jocul seductiei nu trebuie sa se sfarseasca. Evitati tot ceea ce ar putea distruge dragostea (scaderea libidoului, absenta relatiilor sexuale).

Problema apetitului sexual se numara printre cele mai importante motive ale esuarii unei relatii de lunga durata. "Trebuie sa dureze toata viata, sa fiti si cei mai buni parinti din lume, dar si amanti pasionali", sfatuieste Richard Marchand, "desi, nu-i deloc usor sa se gaseasca timp pentru a intretine flacara iubirii".

"De altfel", continua specialistul, "a trai in cuplu inseamna a invata sa accepti ideea ca intr-o relatie exista urcusuri si coborasuri, chiar pe plan sexual".

In final, este important sa stiti sa deschideti ochii in momentul in care legatura nu mai functioneaza.

Acumulati multe lucruri nespuse

Se intampla ca sentimentele sa nu fie suficient exprimate. Esecul unui mariaj se poate datora lipsei de comunicare. Strangeti in "suflet" atatea lucruri nespuse, care nu fac altceva decat sa duca la frustrari, furie, iar uneori nu va mai puteti suporta.

In opinia lui Richard Marchand, un cuplu nu presupune doar existenta a doua persoane, ci a trei. "Cea de-a treia este entitatea cuplului, altfel spus, ceea ce cuplul realizeaza impreuna. Comunicarea face parte din entitate, ca si povestile de familie ale fiecaruia, credintele, valorile". Important este sa stiti sa discutati despre ele.

Nu va izolati de ceilalti

V-ati recasatorit, uneori va izolati, regasindu-va singuri, dupa care simtiti ca relatia noua va sufoca. Din prima experinta traita se poate invata ca e nevoie de timp si pentru sine. Nu-l obligati pe celalalt sa fiti mereu impreuna, fiecare vrea sa iasa din cand in cand cu prietenii.

Unele cupluri raman legate toate viata. Altele, exceptand prima etapa, vor avea nevoie de a se diferentia. Dupa o prima etapa, in care celalalt este "totul pentru mine, simte si gandeste ca mine", putin cate putin dorintele incep sa difere. Intervine o criza conjugala, iar cuplul trebuie sa aiba capacitatea sa recunoasca aceste diferente, sa le accepte, ba chiar sa le placa, pentru a-si continua drumul. Altfel se intrerupe.

Nu lasati gelozia sa "invadeze" cuplul

Daca ai fost tradat in prima casnicie, sigur ca e greu de recapatat increderea in cineva. Totusi, persoanele care au trait cu un partener gelos vor spune ca gelozia nu trebuie lasata sa "invadeze" viata de cuplu.

"Infidelitatea releva lacunele si defectele intr-un cuplu", afirma specialistul. "Chiar daca dovada este dura, nu cadeti in genul de gelozie bolnavicioasa, ci invatati din greseli si plecati la drum pe baze solide".

"Dar daca unul dintre cei doi nu are acea certitudine interioara, atunci gelozia devine energie distructiva a cuplului", opineaza Richard Marchand.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#recasatorie, #viata de cuplu, #greseli de evitat , #cuplu