Strategii neobisnuite prin care pasarile se apara de pradatori (Galerie foto-video)

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 12:05
12836 citiri
Strategii neobisnuite prin care pasarile se apara de pradatori (Galerie foto-video)
Foto: listverse

Cele mai multe pasari pot zbura, iar acest lucru este deja un eficient mod de aparare atunci cand au de-a face cu pradatori.

Insa, din cele peste 10.000 de specii de pasari cunoscute pana acum unele au si alte strategii defensive, cum ar fi cea a pupezei care, atunci cand se simte amenintata, isi acopera penele cu o secretie foarte urat mirositoare (de la o glanda situata langa anus).

In plus, puii de pupaza se intorc cu tartita la pradator si improasca materii fecale chiar spre ochii lui, iar puii de fulmar pot produce o secretie lipicioasa pe care o arunca spre dusman, acoperindu-l.

Listverse a scos in evidenta mai multe exemple de mecanisme de aparare neobisnuite ale unor pasari. Iata care sunt acestea:

1. Prundarasul

Prundarasii, pasari zgomotoase, isi fac cuiburile pe pamant, astfel ca puii lor si ouale sunt mai vulnerabili in fata atacatorilor. Prundarasii adulti au insa o strategie defensiva demna de o scena de teatru: atunci cand un pradator mediu ca marime se apropie, cum ar fi o pisica, un caine, o vulpe, prundarasul se departeaza de cuib tarandu-si o aripa ca si cum ar fi rupta si agitandu-se din rasputeri pentru a distrage atentia pradatorului de la cuib.

Dusmanul atunci incepe sa urmareasca prundarasul "lovit", iar cand acesta din urma considera ca pradatorul s-a departat suficient de mult de cuib, isi ia zborul.

E drept, este o strategie riscanta, deoarece adultul poate fi prins, dar de cele mai multe ori functioneaza (iar puii de regula fug de langa cuib cat timp adultul isi joaca actul). Strategia nu este insa utila atunci cand este vorba de animale mai mari, erbivore, cum ar fi vacile si caii, care pot strivi cuiburile.

2. Bufnita de vizuina

Aceste pasari isi fac cuib in vizuine, de unde si numele, iar adesea folosesc vizuinele parasite ale altor animale. Cat timp adultii sunt plecati dupa mancare, puii raman singuri si vulnerabili in fata pradatorilor, cum ar fi vulpile, coiotii, dihorii, pisicile. Pentru a se apara insa puii pot produce un sunet care seamana cu cel caracteristic sarpelui cu clopotei. Si, cum acesti serpi foarte veninosi sunt cunoscuti pentru preferinta lor de a se ascunde in vizuini, cei mai multi pradatori prefera sa fuga atunci cand aud sunetul respectiv.

Iar puii pot face asta la cel mai mic semn de amenintare - cum ar fi cand aud ca un animal scormoneste la intrarea in vizuina.

De asemenea, si bufnitele de vizuina adulte pot produce acelasi sunet cand se simt incoltite, aceasta fiind unul din cele mai eficiente moduri de aparare din lumea pasarilor. Singurul punct slab al lui este insa amenintarea care vine chiar din partea unui sarpe cu clopotei. Nu numai ca acesti serpi nu ar putea fi pacaliti de un sunet imitator, dar pe deasupra sunt si surzi. Prin urmare, serpii cu clopotei se numara printre putinele animale care mananca pui de bufnite de vizuina.

3. Cucul eurasiatic

Acesta este bine cunoscut pentru faptul ca isi depune ouale in cuiburile altor pasari, iar cand puii eclozeaza distrug ouale sau puii pasarilor gazda. Eliminand competitorii, ei cresc apoi foarte mari fata de parintii adoptivi. Insa, chiar si pentru femelele cuc aceasta strategie poate fi periculoasa deoarece multe pasari sunt foarte protectoare cu ale lor cuiburi, chiar daca sunt mai mici ca marime.

Asadar, pentru a se asigura ca ouale ajung in cuiburile altor pasari, femelele cuc se "deghizeaza" intr-o pasare de prada, punand pe fuga pasarile mici. Si, cata vreme "pradatorul" este inca in cuib, proprietarul nu are curaj sa se intoarca, astfel ca femela cuc isi depune linistita ouale dupa care isi ia zborul.

4. Bufnita pitica

Bufnitele nu vaneaza doar rozatoare, ci si pasari mici, iar cele mai multe dintre acestea din urma sunt foarte speriate de ele; atat de speriate incat hartuiesc zgomotos o bufnita atunci cand o vad in timpul zilei (cand este mai putin probabil ca aceasta sa atace prin surprindere).

Si, desi pentru bufnitele mari acest mecanism poate fi doar deranjant, pentru speciile mici, cum ar fi bufnita pitica, poate fi periculos. Si asta deoarece bufnitele pitice, care au marimea unui pumn, pot vana pasari si de doua ori mai mari decat ele, astfel ca se tem de alte pasari mai mici aflate in teritoriul lor, stiind ca si ele pot veni de hac unor pasari mai mari.

Pentru a se proteja insa de acea hartuire, bufnitele pitice au doua pete la spate care seamana cu doi ochi. Iar acestea sunt suficiente pentru a descuraja pasarile mici care nu ataca o bufnita ce priveste in directia lor. Pacalite de acest truc, pasarile mici fie abandoneaza intentia de a hartui bufnita pe care nu o suporta, fie incearca sa atace "pe la spate", numai ca in acest caz dau chiar peste ochii reali ai bufnitei si risca sa ajunga prada pentru ea.

5. Bufnita africana mascata

Aceasta bufnita mica era putin cunoscuta pana anul trecut, cand o emisiune difuzata in Japonia a prezentat metodele sale defensive. Atunci cand de ea se apropie un dusman mic sau relativ neagresiv, aceasta isi infoaie penele foarte evident si scoate un fel de suierat, pentru a parea mai mare si mai periculoasa.

Daca este vorba insa de un pradator mai puternic, aceasta bufnita nu mai incearca sa il intimideze, ci isi aplatizeaza cat mai mult penele si corpul si strange ochii atat de tare incat devin aproape invizibili pentru dusman. Totodata, ea ramane nemiscata un timp, iar toate aceste trucuri, plus faptul ca penele ei seamana cu structura unei scoarte de copac, o fac sa para un ciot sau o ramura, scapand de atentia dusmanului.

6. Pitohuiul cu creasta

Aceasta pasare traieste in Noua Guinee si este otravitoare. Mai exact, ea contine o neurotoxina foarte puternica, numita batracotoxina (aceeasi otrava care se gaseste si in pielea broastelor sageata din America de Sud).

Pitohuiul cu creasta isi ia aceasta toxina din anumiti gandaci pe care ii mananca, dupa care o concentreaza in pene si piele. Atingerea unei astfel de pasari poate provoca amorteli si furnicaturi, precum si arsuri si stranutat (asa cum au remarcat cercetatorii care au atins-o).

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#strategii defensive pasari, #strategii aparare pasari, #mod aparare pasiri, #mecanisme aparare pasari, #trucuri aparare pasari , #animale