Stereotipuri legate de cele doua sexe - stiinta spune ca sunt 100% adevarate

Duminica, 06 Mai 2012, ora 20:57
12628 citiri
Stereotipuri legate de cele doua sexe - stiinta spune ca sunt 100% adevarate

Alege orice stand-up, din orice local ori chiar de pe DVD, priveste orice reclama la bere la TV sau asculta discursul oricarui DJ de radio, dimineata, si vei vedea ca toate abunda in stereotipuri legate de cele doua sexe.

Oricat de deranjant sau demodat ar parea, exista insa un motiv pentru care aceste sketch-uri sau reclame la bere inca prind. Cele mai recente cercetari asupra creierului uman - asa evoluat cum este el in prezent, fata de alte timpuri - arata ca pana si cele mai vechi si simpliste stereotipuri legate de sexe au la baza crudul adevar, remarca Cracked.

Femeile se descurca mai prost la volan

Femeile si barbatii orbi au un lucru in comun: felul in care sofeaza. Pana si Google adora acest stereotip: cateva cuvinte scrise in limba care-i place cel mai mult - women can't park (femeile nu pot parca) - si va returna 743.000.000 de rezultate.

Si stereotipul continua cu felul in care barbatii si femeile se deplaseaza de la un loc de parcare la altul, operatiune cunoscuta sub numele de sofat. Conform Hollywood-ului, barbatii tin cont de punctele cardinale atunci cand conduc, refuzand cu indarjire sa ceara lamuriri, in timp ce femeile se orienteaza dupa te miri ce: peisaj, copaci, magazine, afisand un zambet mieros si o parte dintr-un picior. In niciun caz, insa, daca le vei directiona in functie de punctele cardinale nu vor ajunge la destinatie. Nu exista comedie sexista sa nu fi profitat de acest scenariu.

Ce spune stiinta

Daca esti femeie, probabil vei spune ca realitatea nu sta chiar asa, ca la condus ai minte de barbat. Insa stiinta te contrazice, nenumarate studii aratand ca barbatii heterosexuali se pot orienta mult mai bine in trafic - cand conduc la drum lung tin cont de punctele cardinale - si vad lucrurile tridimensional. De ce ar fi insa barbatii favorizati de Mama natura? Are legatura cu mancarea si sexul.

In epoca de dinainte de supermarket, barbatii mergeau la vanatoare. Testosteronul ii ajuta sa sa-si gaseasca drumul catre "casa" dupa o zi lunga, astfel incat sa-si poata face datoria pentru perpetuarea speciei.

Mai mult de atat, un cercetator a avut curiozitatea de a scana creierul a peste un milion de copii, observand ca inca de la varsta de patru ani, baietii depaseau fetele in ceea ce priveste orientarea in spatiu, raportul fiind de 4:1. In plus, se pare ca baietii sunt capabili sa inteleaga mai repede si mai usor si notiunea de departare.

Cat despre barbatii care nu sunt heterosexuali, acestia tind sa sofeze precum femeile.

Cum de-ti gaseste sosetele murdare? Doar le-ai ascuns!

Daca reclamele la detergent ne-au invatat ceva, e vorba de faptul ca nasul de femeie este atat de evoluat incat poate simti mirosul unei perechi de sosete purtate la sala de la o posta. Iar cand nasul ei delicat a simtit mirosul, nu se poate abtine sa nu gaseasca sursa si sa o elimine, punand in loc o pereche de ciorapi curati si catifelati, mirosind a capsuni (acum cu mireasma de fruct adevarat!).

Asta in timp ce barbatul poate purta tricoul de la sala toata saptamana (nu inseamna ca o face, dar ar putea) si nu s-ar impiedica de mirosul emanat de cosul de gunoi fara capac pana cand cineva nu ar sesiza oarece autoritati.

Ce spune stiinta

Femeile intr-adevar au mirosul mai dezvoltat decat barbatii. Si asta in ciuda faptului ca fizic nu exista diferente in ceea ce priveste nasul sau numarul receptorilor. Nu numai ca sunt mai bune la a detecta mirosuri, insa studiile au aratat ca femeile isi folosesc o parte mai mare din creier cand le proceseaza comparativ cu barbatii.

De ce aceasta diferenta? Ce motiv biologic ar avea sa detecteze sosetele imbibate de transpiratie din spatele unei usi inchise? Din nou e vorba de sex. Desi femeile se pricep sa detecteze toate mirosurile mai bine, nasurile lor exceleaza cand e vorba de mirosul corpului unui barbat.

De ce? Pentru ca asa stiu cand un barbat este excitat, chiar daca nu vor constient sa afle aceasta informatie. Nu degeaba nasul unei femei e un adevarat campion atunci cand aceasta e la ovulatie.

Femeile sunt mai slabe, din punct de vedere fizic, decat barbatii

Informatie stiuta de cand lumea: barbatii sunt mai mari si mai puternici, femeile sunt mai mici, mai delicate si gata sa planga la orice lovitura.

Exista, insa, o exceptie - nasterea - cand si cea mai slaba femeie capata rezistenta unui luptator, cand vine vorba de a tolera durerea. Acest moment face ca barbatii sa treaca drept slabi si neputinciosi. De altfel, spune-i unei femei ca e slaba si iti va replica prompt: pune barbatii sa nasca si fii sigur ca rasa umana va deveni istorie.

Ce spune stiinta

Femeile au intr-adevar un prag al durerii inferior, dar asta nu are de-a face cu taria lor. Barbatii pur si simplu simt durerea altfel decat femeile, resimtind-o la un prag de intensitate redus. Femeile au mai multi receptori pentru durere in piele, de aici si durerile mai multe.

Oamenii de stiinta cred ca are legatura cu prezenta proteinei GIRK2, aflata intr-o concentratie mai mica adesea la femei. Aceasta inflenteaza felul in care morfina si alti calmanti naturali aflati in organism blocheaza durerea.

Apoi, se pare ca in cazul femeilor este nevoie de dublul cantitatii acestei proteine pentru calmarea durerilor, comparativ cu barbatii.

Exceptie face insa perioada sarcinii sau imediat dupa ce au nascut. Endorfinele si un cocteil de alte chimicale raspunzatoare cu senzatia de bine, care se tot strang in organismul femeii pe perioada sarcinii, fac ca femeia sa poata trece cu bine peste nastere. De altfel, in asta consta stralucirea tipica de care vorbesc multi, privind chipul unei femei insarcinate.

Cu alte cuvinte, cu exceptia aducerii pe lume a unui copil, cand se schimba radical lucrurile, femeile au intr-adevar un prag al durerii inferior, resimtind-o mai des si la o mai mare intensitate decat barbatii.

Femeilor le place sa vorbeasca si vorbesc

Nu degeaba se spune ca barbatii sunt de pe o planeta bogata in oxid de fier, iar femeile de pe o alta, unde abunda norii de acid sulfuric. Chiar si fara sa tragi cu ochiul la stereotipurile din filme, e limpede, cu ochiul liber, ca exista diferente majore intre femei si barbati din acest punct de vedere, al comunicarii.

In timp ce pe Marte "sunt bine" inseamna ca "totul e bine", pe Venus "sunt bine" e un cod pentru "daca nu vezi mai repede ca mi-am taiat parul un centimetru, poti dormi pe canapea noaptea asta".

Ce spune stiinta

Regiunile din creierul unei femei responsabile cu limbajul sunt cu peste 17% mai mari decat cele ale barbatilor, ceea ce le face sa fie superioare intr-o conversatie. Mai mult decat atat, creierul unei femei e capabil sa faca mai multe lucruri deodata: sa proceseze limbajul in ambele emisfere. Asta, in timp ce in cazul barbatilor, in general, o singura parte a creierului se ocupa cu asa ceva in timpul unei conversatii.

In plus, in timp ce informatiile se transfera dintr-o emisfera a creierului in alta cu viteza data de fibra optice, in cazul femeilor, creierul barbatilor e inca pe dial-up.

De unde aceasta diferenta? Nimeni nu stie inca, insa una dintre dovezi e faptul ca dupa ce creierul unei femei a avut de suferit similar cu cel al unui barbat, in urma unui accident, de exemplu, femeia isi va redobandi capacitatea de a vorbi mai repede decat pacientul de sex opus.

Femeile nu tin la bautura

Da-i unei femei un shot de tequila si vei vedea cum va scapa de inhibitii indata ce acesta va ajunge in sange. Mai eficient decat toate florile si conversatiile din lume - spun toti barbatii care au fost la o petrecere si au pus ochii pe o femeie, dorindu-si sa petreaca noaptea cu ea. Asta, in timp ce ei puteau goli toata sticla de tequila, fara ca cheful de petrecere sa se strice.

Ce spune stiinta

E adevarat, insa nu din cauza diferentei de greutate, asa cum ai fi tentat sa crezi.

Potrivit cercetatorilor, adevaratul motiv pentru care femeile nu tin la bautura la fel de bine ca barbatii este ca organismul reprezentantilor celor doua sexe are un continut diferit de apa. In timp ce in cazul barbatilor acesta este de circa 61%, la femei este de numai 52%.

Desi nu pare o diferenta majora, corpul barbatului devine astfel un barman viclean, dar iscusit, care adauga apa peste bautura.

In plus, femeile au de pierdut si din cauza ficatului, producandu-se mai putina enzima care neutralizeze alcoolul. Asta inseamna si ca simt efectele alcoolului mai repede decat barbatii si ca mahmureala e mai crunta in cazul lor si tine mai mult.

Barbatii nu descifreaza bine culorile

Probabil o scena in care un cuplu se uita la mai multe tipuri de vopsea, incercand sa o aleaga pe cea potrivita pentru o incapere - in care ea discuta cu entuziasm diferentele de nuanta, in timp ce el se uita crucis, incercand sa inteleaga de ce albul are 30 de nume - iti pare familiara.

Se spune ca barbatii nu pot descifra culorile, imperechind adesea o soseta bleumarin la una neagra sau refuzand sa poarte o nuanta de mov deschis, pentru ca sunt convinsi ca e roz si vor fi aratati cu degetul pe strada.

Intre timp, femeile par obsedate de culori, combinand cu meticulozitate accesorii de diferite nuante si extaziindu-se peste masura la vederea micilor diferente de nuanta, lucru greu, daca nu imposibil de inteles de catre barbati.

Ce spune stiinta

Gena care permite perceperea culorii rosu se afla doar in cromozomul X, ceea ce inseamna ca barbatii sunt clar dezavantajati. Culoarea, pena la urma, este definita de abilitatea noastra de a percepe rosul, verdele si albastrul, iar fiecare alta culoare pe care o vedem este o combinatie intre acestea.

Prin urmare, data fiind conformatia lor genetica, femeile au un spectru mult mai larg de culori pe care le pot vedea, cu 40% mai mare.

De unde aceasta abilitate? Are, din nou, legatura cu mancarea. In timp ce barbatii erau la vanatoare, dezvoltandu-si abilitatile spatiale, femeile adunau fructe si legume. Abilitatea lor de a distinge mai multe nuante de rosu le permitea sa le culeaga doar pe cele coapte. In plus, exista si nuanta de rosu a fructelor otravitoare, ce trebuia ocolita, asa ca de aceasta abilitate, de a distinge cu exactitate nuantele, depindea, pana la urma, supravietuirea.

Cele care deprinsesera aceasta abilitate si-au transmis astfel gena mai departe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#stereotipuri sexe, #stereotipii barbati femei, #femei rezistenta alcool, #prag durere femei barbati, #femei volan, #soferite orientare , #femei
Comentarii
Poza Rotor
Rotor
rank 2
Poza bulineli
bulineli
rank 5
distractiv !